Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Greet

Greet's blog

Take Action! 83 Ways to Change the World.

Wat zijn de drijvende krachten achter de bewegingen in de samenleving? Waarom rebelleren mensen? Zijn ze helden of vandalen? Aan de hand van tientallen foto's, posters, video en audio-fragmenten brengt het Museum of World Culture in Zweden het verhaal van activisme, politiek protest en campagnes voor sociale gelijkheid.
Er zijn steeds meer mensen actief betrokken bij het creëren van alternatieve oplossingen in de samenleving, in plaats van blindelings hun vertrouwen te stellen in deskundigen en politici. Landbezetters, legers van clowns, media-activisten stellen vragen en bieden weerstand. Sommigen voeren actie met gevaar op eigen leven.

Do It Yourself
In staat zijn om dingen zelf te doen geeft je een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Do-It-Yourself, of doe-het-zelf, is een beweging waarbij men zelf de zaken in handen neemt in plaats van het aan 'experts', zoals grote bedrijven, over te laten.
Craftivism is een snel groeiende verzetsbeweging tegen de comsumptiemaatschappij. Het Counterfeit Crochet Project van de Amerikaanse kunstenaar Stephanie Syjuco nodigt iedereen uit om zelf designer handtassen, zoals Chanel en Luis Vuitton, te haken. De media promoot de aankoop van luxe-artikelen. Maar veel mensen kunnen zich deze luxe-artikelen niet permitteren. Het Counterfeit Crochet Project is een uitdagende manier om met die merknaam-cultuur om te gaan. Meer info op www.counterfeitcrochet.org
De mainstream media is in handen van grote commerciële mediabedrijven. De eigenaren zijn vooral geïnteresseerd in winstmarges en opbrengsten, ze slanken redacties af en vullen de kranten met kant-en-klaar nieuws. Sinds enkele jaren is het fenomeen burgerjournalistiek aan een nieuwe opmars bezig. Naar schatting zijn er in de Verenigde Staten zo'n duizend illegale radio-zenders in de lucht, waaronder stations voor politieke en religieuze groeperingen, voor etnische minderheden in verpauperde binnensteden en voor liefhebbers van alledaagse nieuwtjes uit de buurt. De Micro Radio Beweging is een vorm van 'piraat radio' met low-power radio-uitzendingen voor een lokale gemeenschap. Het bereik van de zenders is soms niet groter dan een paar stratenblokken. Micro radio is niet 'het antwoord' voor alle media-problemen, maar het is community-based media die geen verantwoording moet afleggen aan Wall Street. Telestreet is een Italiaanse beweging van piraat tv-stations. Deze beweging ontstond in Bologna met een klein station, OrfeoTv. Meer info over deze burgermedia op www.microradio.org en affinityproject.org/practices/telestreet.html
Andere voorbeelden van de DIY-cultuur op de tentoonstelling zijn de activisten van MST (Movimento dos Trabalhadores Rurais sem Terra) uit Brazilië, guerilla gardening en undergroundmuziek uit Iran: www.mstbrazil.org, www.primalseeds.org en www.zirzamin.se

Actie en confrontatie
Dit deel van de tentoonstelling heeft aandacht voor de macht van actie.
CIRCA, Clandestine Insurgent Rebel Clown Army, is een groep van niet-gewelddadige activisten die protesteren tegen de economische globalisering, kapitalisme en oorlog. Humor is hun belangrijkste wapen. Hun motto is: 'Als de wereld gek aan het worden is, kan dat alleen bestreden worden met nog meer gekte'. www.clownarmy.org
Rebel Clown Army is ook in België actief. Vredesactie Antwerpen organiseert naar aanleiding van de nieuwe campagne rond 60 jaar NAVO, een Rebel Clown Training Weekend. http://www.vredesactie.be/dossier.php?id=78
Verder besteedt 'Take Action!' ook aandacht aan gewelddadige confrontaties zoals de rellen in Göteborg in juni 2001 en de bezetting van het jeugdcentrum in Kopenhagen in maart 2007. Het museum legt er wel de nadruk op dat het geweld niet wil goedpraten, maar dat het een manier is om weerstand te bieden en als zodanig een rechtmatige plaats in de tentoonstelling heeft :-)

Onderdrukking en verzet
83 Ways to Change the World toont ook de verschillende vormen die weerstand heeft aangenomen doorheen de geschiedenis. Je maakt er kennis met de weerstand in tijden van harde repressie, in een strijd op leven en dood. Mensen die streden tegen onrecht werden vaak beschouwd als vijanden van de maatschappij. Sommigen gingen later de geschiedenis in als een held en voorbeeld voor anderen. In het begin van de 19e eeuw streden de suffragettes voor vrouwenkiesrecht. De suffragettes voerden zowel legale als illegale acties, zoals demonstraties en hongerstakingen. Ze gooiden met stenen en staken gebouwen in brand. Op de tentoonstelling is de film te zien over de suffragette Emily Wilding Davison die stierf toen ze bij een paardenwedren het paard van de koning probeerde tegen te houden. http://www.youtube.com/watch?v=gw4L6UJIJ7Q&feature=related

Verder krijg je op de tentoonstelling verschillende kunstwerken te zien.
In Pushing the limits komen jonge activisten in bezette gebieden aan het woord over hoe het is om als jongere te leven in een conflictgebied. http://www.pushingthelimits.se/english/
In de documentaire A Heart uit Jenin vertelt Cecilia Parsberg het verhaal van Ahmed, een Palestijnse jongen die neergeschoten werd door een Israëlische sluipschutter in het vluchtelingenkamp Jenin. Zijn ouders stemden in met orgaandonatie en bezochten de Israëlische kinderen die verder leven met/dankzij de organen van hun zoon.
http://this.is/parsberg/heart_fr_Je/index.html

De tentoonstelling is fragmentarisch en onvolledig maar het laat mensen aan het woord die zelden in musea gehoord worden. Het museum wil discussie en reflectie stimuleren en slaagt daar met dit controversiëel en met conflicten gevulde onderwerp zeker in. Nu de musea in België nog overtuigen.
Take Action! 83 Ways to Change the World is nog te zien tot de zomer van 2009. http://www.worldculture.se/
Het Museum of World Culture deed ook samen met Museion, de Universiteit van Göteborg, onderzoek naar het concept 'Underground'. De artikels vind je op http://www.museion-underjorden.net/index_eng.html

Lees meer / 0 comment(s)

REJI, Europees Forum voor jongeren en beeld

Eind november 2008 nam GetBasic deel aan REJI, European Forum on Youth and Moving Images, in Parijs.
GetBasic modereerde het debat "Moving Image Literacy and disadvantaged audiences: What projects, what methods?"

Introtekst debat:

The subject of the debate “public in difficulties and media” is a subject that is close to my hart. As a journalist I’ve been making reports about minorities for years. And I’m very aware of the complex relationship between media and minorities. The media is a powerful instrument and the media plays a crucial role in the creation of social identities.

The media has the power to choose which images of minorities dominate the public domain. Loads of surveys in all of the countries represented here today, came to the same conclusion: minorities do not see themselves accurately reflected in the media and some are completely absent from representations.
Several tabloids in Europe use hysteric and toxic rhetoric: "...fortress Europe being invaded by immigrants...", "...there are plenty of other terrorist groups hiding just around the corner...". Stereotypes are daily confirmed and there’s a big absence of nuanced representations. Those one-sided portrayals in films and on television can easily become the reality in the minds of the audience. The way cinema and other audiovisual media portray and report on minorities greatly affects the ways the public perceives these minority groups in the society.

Therefor it's important to improve the skills of minorities and other citizens to become more involved with the media. That they learn how to speak up in order change the false perception, so they will be no longer seen as exotic outsiders, that we get rid of the "us" and "them". That we not only get the problemised stories but that we learn more about each other.

It’s not a question of being political correct, it's about dealing with reality. We're living in a multi-national-intercultural world, it’s important that the entire civil society takes part in the public debate.

Deelnemers debat:

Carmen Buro (Mucho mas que cine – Spain)
uses cinema as a didactic and learning tool.
http://www.muchomasquecine.com/

Nikos Theodosiou (Filmmaker and writer - Greece)
is a documentary filmmaker and art director of Camera Zizanio, a European festival of films directed by children and young people.
http://www.neanikoplano.gr/

Pierre Martin (Brussels Video Centre – Coup2Pouce - Belgium)
is the coordinator of ‘Coup 2 pouce’, tv by young people.
http://www.coup2pouce.magusine.net/

Mervyn Smith and Sian Harries (I heart Films – Wales, UK)
are active in community filmmaking, create film-workshops and films.

Tom Gomizelj (Dzmp - Slovenia)
created the Society for allies of soft landing. They organize film-workshops and –productions.
http://www.kid-pina.si/~dzmp/

Moderator: Greet BRAUWERS (GetBasic - Belgium)
is a belgian journalist and filmmaker.
www.getbasic.be

Meer informatie over REJI: http://www.passeursdimages.fr/REJI2008/english.html

http://www.indymedia.be/files/Article public en difficulté kyrnea.pdf

BijlageGrootte
Article public en difficulté kyrnea.pdf633.28 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Workshop: 'Notitietechniek voor journalisten'

Op zaterdag 18 oktober, van 10h tot 13h, organiseren we
voor de medewerkers van Indymedia.be een workshop 'Notitietechniek voor journalisten'.

Hoe kan je snel en efficiënt noteren tijdens lezingen of interviews? Hoe kan je makkelijk onthouden wat er wordt gezegd? Met een paar simpele 'truuks' en wat oefening kan je werk erg vereenvoudigd worden.

Francine Mestrum zal ons de basisprincipes van een notitietechniek uitleggen en zal ons een aantal oefeningen geven. Breng blocnote en pen mee, bij voorkeur A5 of A4.

De workshop is gratis.
Schrijf je snel in via gb@getbasic.be, de plaatsen zijn beperkt.

De workshop heeft plaats bij Indymedia.be/GetBasic, Haachtsesteenweg 51, 1210 Brussel.

Lees meer / 0 comment(s)