Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Joeri

Joeri's picture

Naam

Joeri Poesen

Vakgebied

freelance web developer

Topic(s)

open source software, web development, webstandaarden, educatie, globalisatie en sociale verantwoordelijkheid

About Joeri

Geboren in Gent en opgegroeid in Leuven. Mezelf leren programmeren en als informaticus gewerkt voor allerlei soorten bedrijven in allerlei sectoren.

Nooit echt voldoening gevonden. Steeds op zoek geweest naar motivatie. Op zoek naar een reden om te vechten voor de broodheer.

Enkele jobs en een goedgevulde handvol jaren later besloten zelfstandig te werken en me te richten op de social- en non-profit sector.

Goeie beslissing. Nuttig. Voldoening. Terugblikken op projecten die aan het eind van de dag werkelijk een verschil maken voor minstens een paar mensen, en vaak veel meer.

Bijna gelijktijdig Syrië ontdekt en intensief met verschillende mensen daar ideeën aan het uitwisselen en projecten aan het uitdenken.

Mijn ideeën rond educatie, sociale verantwoordelijkheid, duurzame informatiseringsprojecten, informatica in de derde wereld en het open source universum zijn de leidraad doorheen mijn posts op deze blog.

Website

http://www.symbiotix.net

Joeri's blog

Tweedaags congres haalt grote ontwikkelaars Vrije en Open bron software naar België op 23 en 24 februari

Brussel - Op 23 en 24 februari vindt in Brussel de achtste editie van FOSDEM plaats, het grootste congres voor ontwikkelaars van Vrije en Open bron software in Europa. Onder de sprekers bevinden zich bekende ontwikkelaars van PHP, Mozilla, Xen en vele andere Vrije en Open bron software projecten.

FOSDEM (Free and Open Source Software Developers' European Meeting) op 23 en 24 februari is een door vrijwilligers georganiseerd congres dat zich richt op ontwikkelaars van Vrije en Open bron software. Net deze focus op de ontwikkelaar maakt het evenement zo uniek in Europa.

Open bron software is software waarvan iedereen de broncode mag zien. Dit in tegenstelling tot software van bedrijven zoals Microsoft: zij geven enkel de machinecode. Computers kunnen die machinecode uitvoeren, maar programmeurs kunnen niets meer wijzigen aan het programma. Vrije software mag zonder beperkingen gebruikt, gekopieerd en aangepast worden.

Onder de sprekers bevinden zich bekende ontwikkelaars van Vrije en Open bron software. Ian Pratt is de oprichter van XenSource, het bedrijf achter de sterk opkomende virtualisatie software Xen. Andrei Zmievski, ontwikkelaar van PHP, zal het hebben over nieuwe mogelijkheden in PHP 6. Robert Watson komt praten over de uitdagingen bij de organisatie van een wereldwijd project zoals FreeBSD.

Voor meer informatie kan u terecht op www.fosdem.org.
FOSDEM vindt plaats op 23 en 24 februari op de Campus Solbosch van de Université Libre de Bruxelles, Franklin D. Rooseveltlaan 50, 1050 Brussel.

Toegang is gratis, registreren is niet nodig.

Lees meer / 0 comment(s)

Buy it! Pink is perfect! You never run out of money!


I swear, ad execs have a dedicated layer of hell, patiently waiting for them, where intricate torture scenarios will be played out with extraordinary attention to detail. A layer where they'll never run out of pain and blond bimbo zombies administer a thousand cuts with razor sharp pink credit cards. hat tip: Geek parenting

Lees meer / 0 comment(s)

25/26 augustus 2007 - FrOSCon: Open Sourceconferentie nabij Keulen en Bonn

Op 25 en 26 augustus vindt in Sankt Augustin (Tussen Keulen en Bonn) FrOSCon plaats - een tweedaagse Open Sourceconferentie met onder meer een volledig Drupaltraject waar het populaire en oerdegelijke Content Management System Drupal veel aandacht zal krijgen.

Registratie kost 5 EUR en cheapo accomodatie (lees: slaapzak+matje) nog eens 5 EUR. Aan andere low-budgetaccomodatie wordt gewerkt.

Ik ga alvast. Als er nog geïnteresseerden zijn om een auto en/of hotelkamer te delen: de Drupal.be wiki is de plaats waar we ons organiseren.

Meer info:
FrOSCon2007 homepage
FrOSCon2007 wiki
FrOSCon2007 Drupal Group

Lees meer / 0 comment(s)

DD-WRT: de kracht van software en hardware met een open bron

Een mooi voorbeeld van de kracht van Open Source software en hardware is te vinden in DD-WRT, een soort mini-besturingssysteem voor breedbandrouters die bijna iedereen ondertussen in huis heeft staan om internet te delen.

Wanneer fabrikanten als Linksys, D-link, Thomson en Philips zo'n routers uitbrengen, draaien die steeds op hun eigen, gesloten besturingssysteempje dat firmware genoemd wordt. Je kan die firmware enkel upgraden wanneer de fabrikant een nieuwe versie uitbrengt, en je bent steeds gebonden aan diens tijdschema en keuze van functionaliteit.

Sterker nog: het komt geregeld voor dat verschillende routermodellen van een fabrikant identieke hardware hebben, maar dat de software, naar gelang de prijs van het model, de funcionaliteit beperkt om je te verplichten meer te betalen als je meer functionaliteit wil.

Linksys WRT54G
En toen ontstond DD-WRT, een vrij en open alternatieve firmware gebaseerd op linux, voor de immens populaire Linksys WRT54G reeks (draadloze) routers. Deze firmware haalt het onderste uit de kant wat betreft functionaliteit, performantie en stabiliteit, én heeft een betere en overzichtelijkere gebruikersinterface dan de orginele firmware.

Een greep uit de nieuwe functionaliteit: groter zendbereik en betere beveiliging bij draadloze modellen, ondersteuning voor VoIP routing, OpenVPN, ingebouwde firewall (iptables), hotspot-modus, gescheiden VLAN's en ga zo maar door. Je router van 60 EUR heeft nu de commerciële waarde van een router van 600 EUR.

DD-WRT is eenvoudigweg te installeren als iedere andere firmware upgrade: downloaden van het net en via de interface van de Linksys uploaden als upgrade. En als je problemen hebt, kan je, zoals bij elk goed open sourceproject, terecht bij een actieve en behulpzame online community.

Een praktisch voorbeeld om af te sluiten: één van mijn laatste windowsmachines heeft een spam-sturend virus te pakken, en met de beste wil van de wereld kan ik 'm niet vinden en verwijderen. Maar hij blijft wel spam sturen.

Eenvoudige oplossing: enkele betrekkelijk eenvoudige firewall-regeltjes toevoegen aan de router, waarmee ik zeg dat enkel e-mailverkeer naar bepaalde mailservers toegelaten is, en het resultaat is dat geen spambericht de buitenwereld nog bereikt. Nu kan ik rustig mijn laatste windowsmachine voorbereiden op transitie naar Ubuntu. Leuk toch.

Voor wie interesse heeft in DD-WRT: ondertussen is er een hele lijst van ondersteunde routers van verschillende merken waarop je DD-WRT kan installeren...

Lees meer / 0 comment(s)

FOSDEM 2007: gratis Europese Open Source conventie in Brussel

FOSDEM, the Free and Open Source Software Developers' European Meeting


Fosdem 2007, Brussel, 24 & 25 februari 2007

Fosdem, het belangrijkste en grootste event voor Open Source ontwikkelaars in Europa, vindt dit weekend voor het zevende jaar op rij plaats in Brussel.

Fosdem is een plaats waar je tientallen Open Source projecten kan leren kennen en bedrijven en ontwikkelaars kan ontmoeten op verschillende manieren: je kan kiezen uit 7 tracks, naar lightning talks luisteren, workshops volgen en zelfs certificatie-examens afleggen.

Zo kan je onder meer komen kijken en luisteren naar Dries van Drupal en Jim Gettys van het One Laptop Per Child project.

Ook iets minder technisch mag: Pieter Hintjens komt er spreken over softwarepatenten in Europa en Shane Coughlan zal het hebben over The Freedom Taskforce en haar activiteiten rond de wettelijke aspecten van Open Source softwarelicenties.

Naar goede gewoonte heb je de kans te ontdekken wie de technische mensen zijn achter grote organisaties en bedrijven door even langs de standjes te gaan van onder meer Google, Mozilla, O'Reilly, en vertegenwoordigers van allerlei linux- en bsd-varianten.

Dit alles en nog veel, veel meer is dit weekend gratis in Brussel te vinden.

Iedereen, van geïnteresseerde leek tot ervaren ontwikkelaar is welkom.

Zin om af te spreken? Laat een berichtje achter in de comments.

fosdem 2007: website
fosdem 2007: wiki
fosdem 2007: overzicht van alle activiteiten
fosdem 2007: overzicht van alle sprekers
fosdem 2007: praktische informatie

Lees meer / 0 comment(s)

EFF opent kantoor in Brussel

De Electronic Fronteer Foundation (EFF) heeft gisteren een kantoor in Brussel geopend.

EFF is een internationale organisatie van advocaten, informatici, beleidsanalysten en activisten die sinds 1990 opkomen voor ieders digitale rechten. Je kan er terecht voor vragen rond onderwerpen als copyright, consumentenrechten, filesharing, vrije meningsuiting en je rechten als (corporate) blogger.

De Europese afdeling van het EFF in Brussel moet de weg vrijmaken voor een vlotte samenwerking met verschillende afdelingen van de Europese Unie en heeft tot
ultieme doel de Europese beleidvoering te beïnvloeden.

Het nieuwe kantoor werd mogelijk gemaakt door de gulle financiële steun van de Mark Shuttleworth Foundation. Mark Shuttleworth is beter bekend als de Zuid-Afrikaanse
miljardair-astronaut die de bezieler en geldschieter is van Ubuntu Linux en SchoolTool.

Elke dag hou ik van Mark een stukje meer.

Lees meer / 1 comment(s)