Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

DD-WRT: de kracht van software en hardware met een open bron

DD-WRT: de kracht van software en hardware met een open bron

Een mooi voorbeeld van de kracht van Open Source software en hardware is te vinden in DD-WRT, een soort mini-besturingssysteem voor breedbandrouters die bijna iedereen ondertussen in huis heeft staan om internet te delen.

Wanneer fabrikanten als Linksys, D-link, Thomson en Philips zo'n routers uitbrengen, draaien die steeds op hun eigen, gesloten besturingssysteempje dat firmware genoemd wordt. Je kan die firmware enkel upgraden wanneer de fabrikant een nieuwe versie uitbrengt, en je bent steeds gebonden aan diens tijdschema en keuze van functionaliteit.

Sterker nog: het komt geregeld voor dat verschillende routermodellen van een fabrikant identieke hardware hebben, maar dat de software, naar gelang de prijs van het model, de funcionaliteit beperkt om je te verplichten meer te betalen als je meer functionaliteit wil.

Linksys WRT54G
En toen ontstond DD-WRT, een vrij en open alternatieve firmware gebaseerd op linux, voor de immens populaire Linksys WRT54G reeks (draadloze) routers. Deze firmware haalt het onderste uit de kant wat betreft functionaliteit, performantie en stabiliteit, én heeft een betere en overzichtelijkere gebruikersinterface dan de orginele firmware.

Een greep uit de nieuwe functionaliteit: groter zendbereik en betere beveiliging bij draadloze modellen, ondersteuning voor VoIP routing, OpenVPN, ingebouwde firewall (iptables), hotspot-modus, gescheiden VLAN's en ga zo maar door. Je router van 60 EUR heeft nu de commerciële waarde van een router van 600 EUR.

DD-WRT is eenvoudigweg te installeren als iedere andere firmware upgrade: downloaden van het net en via de interface van de Linksys uploaden als upgrade. En als je problemen hebt, kan je, zoals bij elk goed open sourceproject, terecht bij een actieve en behulpzame online community.

Een praktisch voorbeeld om af te sluiten: één van mijn laatste windowsmachines heeft een spam-sturend virus te pakken, en met de beste wil van de wereld kan ik 'm niet vinden en verwijderen. Maar hij blijft wel spam sturen.

Eenvoudige oplossing: enkele betrekkelijk eenvoudige firewall-regeltjes toevoegen aan de router, waarmee ik zeg dat enkel e-mailverkeer naar bepaalde mailservers toegelaten is, en het resultaat is dat geen spambericht de buitenwereld nog bereikt. Nu kan ik rustig mijn laatste windowsmachine voorbereiden op transitie naar Ubuntu. Leuk toch.

Voor wie interesse heeft in DD-WRT: ondertussen is er een hele lijst van ondersteunde routers van verschillende merken waarop je DD-WRT kan installeren...

Joeri

Gepost door Joeri
11.03.2007