Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vil

Vil's picture

Naam

VIL

Vil's blog

Ademloos Roadshow 6-16 oktober

Het Referendum op zondag 18 oktober in Antwerpen wordt een historische testcase: kan de gewone burger in Antwerpen een megalomaan, ondoordacht project als het BAM tracé nog tegenhouden, tegen het Brussels dictaat en de Belgische betonlobby in?
Roadshow.jpg

BAM, VOKA en NORIANT zullen de komende dagen honderdduizenden euro's verspillen aan promo filmpjes en glanzende brochures ("de mooiste bruggen van de wereld") .Zelfs het argument "werkgelegenheid" wordt gebruikt om Antwerpen dit viaduct, dat hele volkswijken onleefbaar zou maken, door de strot te rammen.

Een groot aantal Antwerpse artiesten zullen de komende dagen het voortouw nemen om duidelijk NEEN te zeggen aan K.Vinck en zijn BAM: Pieter Embrechts, Thomas de Prins, Joke Van Leeuwen, Gwen Cresens (Tanguedia), Vitalski, Jokke Schreurs, Tine Embrechts, Bert Gabriels, The Millenniums, Tutu Puoane, Kathleen Vandenhoudt, Sofie Dykmans, Wiet Van de Leest, Vera Coomans, Kristien Hemmerechts, Erik Vlaminck, Kurt Van Herck, Divan Express, Michael Van Peel, Blackie en de Oohoo's, en vele anderen.

U kan er bij zijn op deze historische avonden van de Ademloze Roadshow langsheen alle culturele centra. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd om de campagne tegen BAM te kunnen financieren. Uiteraard wordt op al deze avonden ruimte gemaakt voor informatie over de gevolgen van het BAM-tracé & over de alternatieven. Wim Van Hees, Manu Claeys & Peter Verhaeghe zullen er zijn om met hun dossierkennis & hun fenomenaal doorzettingsvermogen de ware toedracht in deze BAM-saga toe te lichten. De uitkomst van dit Referendum zal bepalend zijn voor de leefkwaliteit van Antwerpen de komende 150 jaar.

OVERZICHT

Dinsdag 6 oktober: CC Luchtbal Columbiastraat 110 - 2030 Antwerpen
Woensdag 7 oktober: CC De Schelde Zandvliet De Keyserhoeve 66, 2040 Zandvliet
Donderdag 8 oktober: CC De Kern Wilrijk adres: Kern 18, 2610 Wilrijk
Vrijdag 9 oktober: COSTA St Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen
Zaterdag 10 oktober: KAVKA jongerencentrum 21hr Oudaan 14, 2000 Antwerpen afterparty: DJ Tournesol
Zondag 11 oktober: CC Berchem 14h Driekoningenstraat 126, 2600 Berchem
Dinsdag 13 oktober: zaal dienstencentrum Kronenburg Van Duyststraat
Woensdag 14 oktober: CC Merksem (Grote Zaal) Nieuwdreef 135
Donderdag 15 oktober: CC Deurne Frans Messingstraat 36, 2100 Deurne
Vrijdag 16 oktober: de ROMA

Aanvang telkens: 20H30 behalve CC Berchem 14hr
reserveren kan vooraf via: prospekta: Grote Markt 13 - 2000 Antwerpen Tel: 03 338 95 85 of www.infocultuur.be
kaarten: 8/6 Euro (behalve KAVKA: 4 Euro)
ook via www.infocultuur.be

BijlageGrootte
Roadshow.jpg40.7 KB

Lees meer / 0 comment(s)

De Ademloze roadshow

gview.jpg

BijlageGrootte
gview.jpg133.58 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Artiesten verzetten zich tegen de Lange Wapper

kurt.jpg
Foto Kurt Van Herck

Het is nog maar eind september en de Referendum-koorts stijgt zienderogen. BAM weert zich als een duivel in een wijwatervat naar aanleiding van de publicatie van de info-brochure van de Stad Antwerpen.

Het schouwspel dat BAM opgevoerd heeft, ondermeer de dreigmails naar stadsambtenaren, keert zich echter tegen hen. Ze maken zich bijzonder onsympathiek. In principe mag BAM erg blij zijn met wat de stad zo allemaal in deze info brochure heeft geplaatst. Heel wat elementen in het BAM-tracé worden nog aangegeven als positief, terwijl het in werkelijkheid lege dozen, halve waarheden en hele leugens zijn. Zo staat er in dat er op linkeroever één groot aaneengesloten natuurgebied zou ontstaan.

Iedere kenner van LO weet dat het BAM-tracé een regelrechte aanslag is op het leven aldaar. Het St Annabos wordt immers voor de komende 20 jaar gedegradeerd tot een slibstort, en met het strand van St Anneke komt het nooit meer goed door de lawaaihinder van het Wapperviaduct aan de overkant van de rivier. BAM beloofd een “ecoduc”, een tunnel voor dieren, maar niemand weet precies waar. Zelfs BAM kan het niet op een kaart tekenen. Toch staat het allemaal positief aangegeven in de brochure.

Om Leterme te parafraseren: wie gelooft de BAM mensen nog? Deze week zijn er weer grote stappen gezet in het front tegen BAM. De Roadshow langsheen alle culturele centra zit definitief op de rails. De maandenlange voorbereidingen beginnen eindelijk hun vruchten af te werpen, en voor het eerst wordt het ook concreet: de flyers en affiches zijn netjes door de drukker afgeleverd en worden over heel Antwerpen gedistribueerd. Nu komt dus de belangrijkste fase, de promotie, zodat van 6 tot 16 oktober in al culturele centra heel artistiek Antwerpen zijn verzet tegen dit BAM-tracé kan betuigen.

Bijna alle Antwerpse artiesten doen mee, Katastroof (what’s in a name) niet te na gesproken, en dat is echt uniek. De Ademloze Roadshow-trein vertrekt op dinsdag 6 oktober aan Cultureel Centrum Luchtbal, niet toevallig de wijk die het hard zou te verduren krijgen als het voorliggende BAM-tracé zou uitgevoerd worden.

Hoogtepunt van die avond wordt ongetwijfeld de nieuwe kleine bigband van zanger Pieter Embrechts en pianist Thomas de Prins. Zij speelden jaren samen bij El Tattoo Del Tigre en vonden elkaar in hun voorliefde voor de muziek van de jaren ‘50,’60 en ‘70. In de aanloop naar hun concerttournee (die op 9 Oktober van start gaat in de Roma) brengen zij in de Luchtbal een greep uit het concert met hun nieuwe band “THE NEW RADIO KINGS” . Thomas schreef nieuwe arrangementen op oude en nieuwe klassiekers.

Pieter, in het verzet tegen het BAM-tracé sinds mensenheugenis, zingt ‘Unforgettable songs’ gaande van Sinatra tot en met de Foo Fighters! Want al komen niet alle songs uit de 50’s in de nieuwe arrangementen van Thomas klinken ze alsof ze in de jaren vijftig al bestonden!

Iets heel anders is de komst van Bert Gabriels, begenadigd standup comedian, bekend voor het grote publiek door het Canvas-programma, Zonde van de Zendtijd. Bert zal in zijn gekende droogkomische stijl wellicht brandhout maken van de BAM-doctrine. Vinck is hierbij gewaarschuwd. Verder wordt het publiek verwend met een optreden van multitalent Kurt Van Herck, winnaar van de Django d’Or 1999, “beste Belgische muzikant”, en zijn nieuwe band “Sophisticated Solitude”. Ook het ijzersterke duo Tom Van Dyck – Ewout Pierreux treedt aan. En dat alles op één avond. En zo volgen er nog 8 andere, met telkens een ander programma en veel informatie. Meer info op www.ademloos.be

Gelukkig zijn dit niet de enige acties tegen BAM. Andere organisaties en groepen beginnen nu ook effectief actie te voeren: SpA-jongeren met animatie op straten en pleinen, Groen met een campagne, de “ Lange Wapperettes” op markten, Samenlevingsopbouw, etc... Het worden hectische tijden, zoveel is zeker, maar deze strijd is niet hopeloos meer zoals enkele jaren terug de meeste mensen nog dachten. Het defaitismeheeft plaatsgemaakt voor strijdlust. Op naar 18 oktober!

www.ademloos.be

BijlageGrootte
kurt.jpg47.12 KB

Lees meer / 1 comment(s)

Ademloos: nieuws van het front deel II

spoornoord.jpg

De stroom nieuwsberichten over "de lange wapper" en het Referendum van 18 oktober, blijft aanhouden, en het zal zeker de komende dagen/weken niet afnemen. Zo kwam Straten-Generaal naar buiten met het nieuws dat niet alleen ter hoogte van het Sportpaleis de ring zou uitgebreid worden tot 16-18 rijstroken, maar dat de ganse ring kwasi verdubbeld zou worden in breedte door dit onzalig BAM-tracé. Manu Claeys vroeg dan ook aan BAM en de Vlaamse Regering om met deze plannen boven water te komen. Ik dacht nog: misschien overdrijven ze nu wel een beetje.

Maar wat blijkt, het antwoordt via de woordvoerder van BAM was erg verrassend: wij zullen onze plannen niet kenbaar maken voor het eerste het beste actiegroepje. Hallo heb ik dat goed begrepen?

Als een actiegroep zelfs geen inzage krijgt in de plannen, wat dan met de gewone burger zoals U en ik? De BAM heeft dus een heleboel plannen, maar wil ze niet kenbaar maken. Er valt dus heel wat te verbergen. De strategie van BAM is duidelijk in deze: de saucissentactiek. Je snijdt steeds maar heel dunne plakjes af van de worst, zodat niemand het merkt. Op het einde van de rit is natuurlijk ook de worst op. Heel Antwerpen wordt dus door BAM voor debiel aanzien, en meer en meer Antwerpenaars beginnen dit spelletje door te krijgen.

Gelukkig hebben we met Ademloos dit weekend een paar echt geslaagde acties georganiseerd. De Kinderdingen in Park Spoor Noord lopen als een trein: veel volk, ambiance, goede muziek, veel kinderen, en dit ondanks het mindere weer. Het is allemaal erg klein begonnen door enkele moeders die echt geen ander middel meer zagen dan actie te beginnen voeren. Want op vragen werd door BAM steeds weer ontwijkend geantwoord.

Knutselen, tekenen, buttons maken, grime,... het jonge geweld is er gek van . Het is nauwelijks voor te stellen dat ook dit zo mooie Park ook grondig zou verkl**t worden door deze WAPPERbrug die op enkele honderden meters hiervandaan
zou lopen.

Volgende week stelt Jerry Aerts op vrijdag 18 september "dag van de democratie" zijn tempel, de Singel open voor het evenement "Ademloos zwijgt niet". Het namiddag programma is gericht op informatie voor scholieren met info en optredens van Stef Kamiel Carlens, Vitalsky en Eva Buchmann. Verder op woensdagnamiddag wandelen we gewoon op de Grote Markt rond Brabo, zoals dat gebeurde in Argentinië met de dwaze moeders, ten tijde van de vuile oorlog. Ooit zullen ze het begrijpen, de dames en heren uit Brussel die besloten hebben om Antwerpen tot Europese rotonde te maken voor het vrachtverkeer. Hopelijk is het dan nog niet te laat

BijlageGrootte
spoornoord.jpg110.64 KB

Lees meer / 1 comment(s)

Ademloos nieuws van het Front!

Nog 38 dagen scheiden ons van het Referendum. De tijd tikt genadeloos verder, en elke dag wordt voor mezelf, als actievoerder van Ademloos, de stress groter om deadlines te halen in deze ongelijke strijd. BAM beschikt immers over een immens budget van ca 1 miljoen Euro, en krijgt "en cachet" de steun vanuit bepaalde Brusselse kabinetten . Ademloos en Straten-Generaal beschikken slechts over een heel beperkt budget, maar een massa goodwill en vrijwilligers die dag en nacht klaarstaan. Dat is het fundamentele verschil in deze strijd.

Wat me ziekt maakt zijn sommige lokale politici met geheime agenda's, gedicteerd vanuit Brussel. Een voorbeeld: Vandaag verklaart doodleuk Mr Philip Heylen op ATV dat indien Antwerpen NEEN stemt, wij meer dan 10 jaar zullen moeten wachten op een oplossing voor het mobiliteitsprobleem. Met het BAM tracé zal het allemaal snel in orde komen. Je reinste demagogie natuurlijk. Heylen weet heel goed dat het ARUP tunnelproject van concept tot oplevering kan gerealiseerd worden in 4 jaar, zoals dat met een vergelijkbare tunnelproject in Madrid gebeurd is. De eigenlijke boorfase neemt nauwelijks 2 jaar in beslag. Politici van dit slag rekenen op het adagio: als je maar hard genoeg onwaarheden vertelt, er blijft altijd wel iets hangen. Het spel wordt dus heel hard gespeeld. En vooral unfair vanuit het BAM kamp.

Ademloos en Straten-generaal beschikken gelukkig over een grote dosis doorzettingsvermogen en dossierkennis, na meer dan 5 jaar strijd tegen de windmolens van de macht en de belangen van de betonboeren. De gezondheid van de gewone mens, onze kinderen, is blijkbaar van nul en generlei waarde voor de BAM strategen en voor sommige politici. Hoe kan je anders een tracé verdedigen dat 18 rijstroken telt op enkele tientallen meters van een drukbevolkte wijk ter hoogte van Schijnpoort?

Wat wij als actievoerders hier kunnen tegenoverstellen is origineel en creatief zijn. Dat werd afgelopen zondag gedemonstreerd in de Bourla schouwburg. Antwerpen werd hier getrakteerd op een pleiade van artiesten van Michael Pas tot Stef Kamiel Carlens die allemaal hun steun kwamen betuigen. Een memorabele, emotionele avond. Anne Provoost wist in haar Litanie fijntjes alle protagonisten (Paulus, Berx, Bart Brinkman, Kris Peeters,...) in dit dossier te fileren zodat voor iedereen duidelijk was welke belangen door wie gediend werden. Stef Kamiel Carlens was tot tranen toe bewogen over zoveel solidariteit.

Ook het cartoonboek van mijn hand werd voorgesteld en ging als zoete broodjes over de toonbank. Net op tijd deze deadline gehaald. Deze zomer heb ik hiervoor soms dagelijks tot 5 cartoons getekend. Iets wat ik niemand aanraadt. Maar blijkbaar werkt het, want het aantal hits op www.ademloos.be is spectaculair gestegen.

Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden. Als cartoonist heb je zoveel vrijheden: Je kan bevoorbeeld Johan Sebastian Bach laten verschijnen in een BAM kantoor of Vinck op een bulldozer in Merksem portreteren. Maar nu staan we voor de volgende reeks acties: een reeks voorstellingen en infosessies in cultuurcentra in alle wijken en districten van Antwerpen. Het zullen, zoveel is zeker, memorabele avonden worden, want heel artistiek Antwerpen is radicaal tegen dit BAM-tracé. De woede over de volksverlakkerij die ons van hogerhand wordt ingelepeld is hoog, erg hoog.

Pieter Embrechts & Friends, Kurt Van Herck, Bert Gabriels, Joke Van Leeuwen, Kees Meerman, Sofie Dykmans, Les Amis de Louis, Erik Vlaminck, Fine Fleur, Kristien Hemmerechts, Blacky & The Ohoo's, The Milleniums, Orchestra Tanguedia, Hermes Ensemble, Wim Henderickx, Jokke Schreurs, Vitalsky, Michael Van Peel, Wiet Van de Leest,Vera Coomans, Sam Vloemans, Divan Express,Campina Reggae,Antwerp Gypsy Ska, Anne Provoost, Sam Vloemans, Tom Barman, ...het zijn slechts enkele namen die de komende dagen zullen opkomen om dit BAM tracé, dat Antwerpen definitief naar de kl*ten zou helpen, terug naar de prullenmand te verwijzen. Tot binnenkort voor meer nieuws van het front!

http://www.ademloos.be

Lees meer / 0 comment(s)

Wij hebben u duizendmaal bedrogen

vil.jpg

BijlageGrootte
vil.jpg106.41 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Voorbereiding BAM najaarsshow ATV

vil.jpg

BijlageGrootte
vil.jpg107.34 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Zoek de zeven fouten

zevenfouten.jpg

BijlageGrootte
zevenfouten.jpg144.89 KB

Lees meer / 26 comment(s)

BAM-worst

worst.jpg

BijlageGrootte
worst.jpg130.93 KB

Lees meer / 0 comment(s)