Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ademloos nieuws van het Front!

Ademloos nieuws van het Front!

Nog 38 dagen scheiden ons van het Referendum. De tijd tikt genadeloos verder, en elke dag wordt voor mezelf, als actievoerder van Ademloos, de stress groter om deadlines te halen in deze ongelijke strijd. BAM beschikt immers over een immens budget van ca 1 miljoen Euro, en krijgt "en cachet" de steun vanuit bepaalde Brusselse kabinetten . Ademloos en Straten-Generaal beschikken slechts over een heel beperkt budget, maar een massa goodwill en vrijwilligers die dag en nacht klaarstaan. Dat is het fundamentele verschil in deze strijd.

Wat me ziekt maakt zijn sommige lokale politici met geheime agenda's, gedicteerd vanuit Brussel. Een voorbeeld: Vandaag verklaart doodleuk Mr Philip Heylen op ATV dat indien Antwerpen NEEN stemt, wij meer dan 10 jaar zullen moeten wachten op een oplossing voor het mobiliteitsprobleem. Met het BAM tracé zal het allemaal snel in orde komen. Je reinste demagogie natuurlijk. Heylen weet heel goed dat het ARUP tunnelproject van concept tot oplevering kan gerealiseerd worden in 4 jaar, zoals dat met een vergelijkbare tunnelproject in Madrid gebeurd is. De eigenlijke boorfase neemt nauwelijks 2 jaar in beslag. Politici van dit slag rekenen op het adagio: als je maar hard genoeg onwaarheden vertelt, er blijft altijd wel iets hangen. Het spel wordt dus heel hard gespeeld. En vooral unfair vanuit het BAM kamp.

Ademloos en Straten-generaal beschikken gelukkig over een grote dosis doorzettingsvermogen en dossierkennis, na meer dan 5 jaar strijd tegen de windmolens van de macht en de belangen van de betonboeren. De gezondheid van de gewone mens, onze kinderen, is blijkbaar van nul en generlei waarde voor de BAM strategen en voor sommige politici. Hoe kan je anders een tracé verdedigen dat 18 rijstroken telt op enkele tientallen meters van een drukbevolkte wijk ter hoogte van Schijnpoort?

Wat wij als actievoerders hier kunnen tegenoverstellen is origineel en creatief zijn. Dat werd afgelopen zondag gedemonstreerd in de Bourla schouwburg. Antwerpen werd hier getrakteerd op een pleiade van artiesten van Michael Pas tot Stef Kamiel Carlens die allemaal hun steun kwamen betuigen. Een memorabele, emotionele avond. Anne Provoost wist in haar Litanie fijntjes alle protagonisten (Paulus, Berx, Bart Brinkman, Kris Peeters,...) in dit dossier te fileren zodat voor iedereen duidelijk was welke belangen door wie gediend werden. Stef Kamiel Carlens was tot tranen toe bewogen over zoveel solidariteit.

Ook het cartoonboek van mijn hand werd voorgesteld en ging als zoete broodjes over de toonbank. Net op tijd deze deadline gehaald. Deze zomer heb ik hiervoor soms dagelijks tot 5 cartoons getekend. Iets wat ik niemand aanraadt. Maar blijkbaar werkt het, want het aantal hits op www.ademloos.be is spectaculair gestegen.

Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden. Als cartoonist heb je zoveel vrijheden: Je kan bevoorbeeld Johan Sebastian Bach laten verschijnen in een BAM kantoor of Vinck op een bulldozer in Merksem portreteren. Maar nu staan we voor de volgende reeks acties: een reeks voorstellingen en infosessies in cultuurcentra in alle wijken en districten van Antwerpen. Het zullen, zoveel is zeker, memorabele avonden worden, want heel artistiek Antwerpen is radicaal tegen dit BAM-tracé. De woede over de volksverlakkerij die ons van hogerhand wordt ingelepeld is hoog, erg hoog.

Pieter Embrechts & Friends, Kurt Van Herck, Bert Gabriels, Joke Van Leeuwen, Kees Meerman, Sofie Dykmans, Les Amis de Louis, Erik Vlaminck, Fine Fleur, Kristien Hemmerechts, Blacky & The Ohoo's, The Milleniums, Orchestra Tanguedia, Hermes Ensemble, Wim Henderickx, Jokke Schreurs, Vitalsky, Michael Van Peel, Wiet Van de Leest,Vera Coomans, Sam Vloemans, Divan Express,Campina Reggae,Antwerp Gypsy Ska, Anne Provoost, Sam Vloemans, Tom Barman, ...het zijn slechts enkele namen die de komende dagen zullen opkomen om dit BAM tracé, dat Antwerpen definitief naar de kl*ten zou helpen, terug naar de prullenmand te verwijzen. Tot binnenkort voor meer nieuws van het front!

http://www.ademloos.be

Vil

Gepost door Vil
10.09.2009