Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Artiesten verzetten zich tegen de Lange Wapper

Artiesten verzetten zich tegen de Lange Wapper

kurt.jpg
Foto Kurt Van Herck

Het is nog maar eind september en de Referendum-koorts stijgt zienderogen. BAM weert zich als een duivel in een wijwatervat naar aanleiding van de publicatie van de info-brochure van de Stad Antwerpen.

Het schouwspel dat BAM opgevoerd heeft, ondermeer de dreigmails naar stadsambtenaren, keert zich echter tegen hen. Ze maken zich bijzonder onsympathiek. In principe mag BAM erg blij zijn met wat de stad zo allemaal in deze info brochure heeft geplaatst. Heel wat elementen in het BAM-tracé worden nog aangegeven als positief, terwijl het in werkelijkheid lege dozen, halve waarheden en hele leugens zijn. Zo staat er in dat er op linkeroever één groot aaneengesloten natuurgebied zou ontstaan.

Iedere kenner van LO weet dat het BAM-tracé een regelrechte aanslag is op het leven aldaar. Het St Annabos wordt immers voor de komende 20 jaar gedegradeerd tot een slibstort, en met het strand van St Anneke komt het nooit meer goed door de lawaaihinder van het Wapperviaduct aan de overkant van de rivier. BAM beloofd een “ecoduc”, een tunnel voor dieren, maar niemand weet precies waar. Zelfs BAM kan het niet op een kaart tekenen. Toch staat het allemaal positief aangegeven in de brochure.

Om Leterme te parafraseren: wie gelooft de BAM mensen nog? Deze week zijn er weer grote stappen gezet in het front tegen BAM. De Roadshow langsheen alle culturele centra zit definitief op de rails. De maandenlange voorbereidingen beginnen eindelijk hun vruchten af te werpen, en voor het eerst wordt het ook concreet: de flyers en affiches zijn netjes door de drukker afgeleverd en worden over heel Antwerpen gedistribueerd. Nu komt dus de belangrijkste fase, de promotie, zodat van 6 tot 16 oktober in al culturele centra heel artistiek Antwerpen zijn verzet tegen dit BAM-tracé kan betuigen.

Bijna alle Antwerpse artiesten doen mee, Katastroof (what’s in a name) niet te na gesproken, en dat is echt uniek. De Ademloze Roadshow-trein vertrekt op dinsdag 6 oktober aan Cultureel Centrum Luchtbal, niet toevallig de wijk die het hard zou te verduren krijgen als het voorliggende BAM-tracé zou uitgevoerd worden.

Hoogtepunt van die avond wordt ongetwijfeld de nieuwe kleine bigband van zanger Pieter Embrechts en pianist Thomas de Prins. Zij speelden jaren samen bij El Tattoo Del Tigre en vonden elkaar in hun voorliefde voor de muziek van de jaren ‘50,’60 en ‘70. In de aanloop naar hun concerttournee (die op 9 Oktober van start gaat in de Roma) brengen zij in de Luchtbal een greep uit het concert met hun nieuwe band “THE NEW RADIO KINGS” . Thomas schreef nieuwe arrangementen op oude en nieuwe klassiekers.

Pieter, in het verzet tegen het BAM-tracé sinds mensenheugenis, zingt ‘Unforgettable songs’ gaande van Sinatra tot en met de Foo Fighters! Want al komen niet alle songs uit de 50’s in de nieuwe arrangementen van Thomas klinken ze alsof ze in de jaren vijftig al bestonden!

Iets heel anders is de komst van Bert Gabriels, begenadigd standup comedian, bekend voor het grote publiek door het Canvas-programma, Zonde van de Zendtijd. Bert zal in zijn gekende droogkomische stijl wellicht brandhout maken van de BAM-doctrine. Vinck is hierbij gewaarschuwd. Verder wordt het publiek verwend met een optreden van multitalent Kurt Van Herck, winnaar van de Django d’Or 1999, “beste Belgische muzikant”, en zijn nieuwe band “Sophisticated Solitude”. Ook het ijzersterke duo Tom Van Dyck – Ewout Pierreux treedt aan. En dat alles op één avond. En zo volgen er nog 8 andere, met telkens een ander programma en veel informatie. Meer info op www.ademloos.be

Gelukkig zijn dit niet de enige acties tegen BAM. Andere organisaties en groepen beginnen nu ook effectief actie te voeren: SpA-jongeren met animatie op straten en pleinen, Groen met een campagne, de “ Lange Wapperettes” op markten, Samenlevingsopbouw, etc... Het worden hectische tijden, zoveel is zeker, maar deze strijd is niet hopeloos meer zoals enkele jaren terug de meeste mensen nog dachten. Het defaitismeheeft plaatsgemaakt voor strijdlust. Op naar 18 oktober!

www.ademloos.be

LANG LEVE DE ANTWERPSE ARTIESTEN..

GOD ZIJ DANK..

Vil

Gepost door Vil
19.09.2009