Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Elisabeth

Elisabeth's blog

Elisabuntu

Omdat Windows mij niet langer kon bekoren, installeerde ik “Ubuntu”, een free software besturingssysteem gebaseerd op Linux. How easy it seemed, how difficult it was!!!!!!!!!! -in den beginne-

De meest moderne versie installeren was voor mijn computer, laptop, geen optie. Dus, probeerde ik in the first place een oudere versie aan het werk te krijgen: DapperDrake. Deze versie bleek internet (wireless)-onvriendelijk, dus voor mij onbruikbaar. Het was namelijk onmogelijk om met een grafische tool te wisselen van wireless network...

Een andere optie was een hogere versies installeren. Maar aangezien er “iets niet helemaal in orde” was met de grafische kaart van m'n draagbare computer, stokte de installatie opnieuw en opnieuw.

Na twee weekenddagen vloeken en proberen -en dus ook oefenen- op Ubuntu, gaf ik me gewonnen. Gelukkig was er Bruno. Het lukte hem zonder boe of ba om op de “alternate” wijze versie 7.10 te installeren, waarna een upgrade naar een hogere versie, de laatste, HardyHeron een piece of cake was.

De compatibiliteit met wireless is grandioos. En daarenboven ben ik verliefd op de snufjes die Ubuntu te bieden heeft: met één klik op de knop installeer je een (of twee, drie) nieuw mailprogramma, verwijder je programma's die voor jou niet langer nuttig zijn en krijg je zelfs de kans om door Wanda the Fortune Teller Fish jouw toekomst te laten voorspellen!

Uiteraard is niet alles koek en ei, maar ik vind Ubuntu perfect mijn oude Windowsrot vervangen. Programma's installeren in Ubuntu die niet onmiddellijk voorhanden zijn -dat verloopt via een ander proces dan in bijvoorbeeld Windows- , levert soms wat zoekwerk. Maar des te meer voldoening als je ze uiteindelijk toch aan de praat krijgt.

Wat ik eigenlijk wou zeggen: voor bijna alle Windowsprogramma's heeft Ubuntu een waardige vervanger. En daarenboven werkt Ubuntu met free software! Waardoor je dus altijd kan upgraden naar een betere en meer gesofisticeerde versie. For free.

Lees meer / 1 comment(s)