Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Beweging voor Trotse West-Vlamingen

Beweging voor Trotse West-Vlamingen

MENEN – Naast de N-GA zal ook de beweging voor Trotse West-Vlamingen ludieke acties op touw zetten om een vredevolle samenleving te promoten. Op 26 april organiseren zij in Menen het muziekfestival Zeeki.

westvlamingen2.jpg

(foto WTV-Focus)

“Heel wat West-Vlamingen hebben al veel bereikt in hun leven, maar vaak zijn zij te bescheiden om hun werk in de bloemetjes te zetten. Daarom richtten wij de beweging voor Trotse West-Vlamingen op, zodat we zelf het voortouw kunnen nemen om hun acties in de verf te zetten. En dat tijdens het festival Zeeki, op 26 april”, zegt Kurt Bourgois, mede-oprichter.

“In de Sleepstraat in Gent huist een Turkse pizzeria, Zeeki. Vandaar de naam van het festival. Het festival vindt plaats in West-Vlaanderen, maar via de weg van de Turkse pizzeria willen we aantonen dat we verdraagzaam zijn”, zegt Bourgois.

Vier leraars van het Sint-Aloysiuscollege in Menen sloegen de handen in elkaar. Zij legden enkele ideeën samen en werkten concrete plannen uit. “Naar aanleiding van de acties van de N-GA (Nieuw-Gentse Alliantie), kwamen wij ook op de proppen met ideeën voor ludieke manifestaties”, vertelt de organisator.

De beweging voor Trotse West-Vlamingen roept 26 april uit tot provinciale West-Vlaamse feestdag. Zij zal een oproep lanceren om die dag aan alle openbare (West-Vlaamse) gebouwen lichtgroene vlaggen uit te hangen en gekleed te gaan in het lichtgroen. “Wij kozen voor de kleur lichtgroen omdat West-Vlamingen moeite hebben met het uitspreken van de “g”, die bij hen vaak klinkt als een “h””, vertelt Bourgois.

Een provinciale feestdag kan niet voorbijgaan zonder volkslied. “Daarom roepen wij onze provinciegenoten op om een volkslied te schrijven”, aldus de organisator. “Teksten kunnen gemaild worden via onze website www.trotsewestvlamingen.tk. Tijdens het festival zullen enkele prominente en onbekende West-Vlamingen het lied op een eervolle wijze zingen.”

Volgens Bourgois is de actie geen reactie op het N-GA. “Wij zijn geen beweging die contra een bepaalde bevolkingsgroep is. Wel willen wij aantonen dat West-Vlamingen trots mogen zijn op zichzelf en dat zij hun waardevolle talenten moeten ontplooien. Zoals bijvoorbeeld Wouter Deprez, rector Vervenne van de KU Leuven en Annelien Coorevits, miss België van vorig jaar, al deden.”