Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Jonge Afrikaanse Vlamingen in de Spotlights

Jonge Afrikaanse Vlamingen in de Spotlights

BORGERHOUT -- Javis (Jonge Afrikaanse Vlamingen in de Spotlights) is een project dat loopt van 25 maart tot 28 maart in 't Werkhuys in Borgerhout. Op 5 april zal op dezelfde locatie een slotshow getoond worden.

Foto's: John Moussiaux

PICT0097.JPG

Het project onstond uit een samenwerking tussen de Raad van de Afrikaanse Gemeenschappen, zelforganisatie Apimée en het jeugdwerk.

“Enkele jaren geleden, in 2006, vond er een project plaats in Brussel met (zwart) Afrikaanse jongeren. Tijdens dat werkweekend spraken zij over hun eigen integratie, welke problemen ze hebben met identiteit en hoe ze omgaan met generatieconflicten. Nadien schreven CCAEB en Espace Matonge een brochure met aanbevelingen. Het project dat nu loopt in Antwerpen doelt erop om eventuele gelijkenissen en verschillen te ontdekken tussen Afrikaanse jongeren in Brussel en zij die in Vlaanderen leven”, vertelt Sofie Vancoillie, projectmedewerkster.

Volgens Vancoillie wil het project niet enkele jongeren laten samenkomen om te discussiëren. Maar ook heeft zij de ambitie om hen iets bij te leren over de Afrikaanse cultuur. “De meeste deelnemers aan het project zijn hier geboren of hier opgegroeid”, vertelt Nadine Magele, 22 jaar. “Daarom hebben wij eigenlijk zelf niet zoveel te maken met de Afrikaanse cultuur, behalve als wij thuiskomen. Dan merken we dat we af en toe dingen anders aanpakken dan onze vrienden en klasgenoten. Hoe ouder je wordt, hoe meer je wil weten over de cultuur van je land van herkomst. In mijn geval Congo.”

Aan de deelnemers werden enkele workshops voorgesteld. Zij hadden de mogelijkheid te kiezen tussen film, Afrikaanse kunst en theater. “Via mijn moeder kwam ik meer te weten over deze workshop. Zij heeft namelijk zelf een vereniging, Apimée, waar zij samenwerkt met kinderen en moeders. Zij probeerde zoveel mogelijk Afrikaanse jongeren te bereiken per uitnodiging om naar de vergadering over de voorstelling van het project te komen. Tijdens die bijeenkomst was er een stemming over in welk thema we de workshops wilden aanpakken. We kozen voor plastische kunst”, vertelt Angèle Zawabe.

Op sommige vlakken verschilt de Afrikaanse cultuur met die van België. “Via mijn ouders leer ik over de Afrikaanse cultuur. Ik moet bijvoorbeeld een vriendin van mijn mama met 'tante' aanspreken, zo vertelt de beleefdheid. Zij is een soort familielid en die mag je nooit met de voornaam of met mevrouw aanspreken”, vertelt Emmanuella Lunanga.

“En manjokpuree eten wij met de handen. Mensen hier zouden daar van opkijken, maar bij ons is dat een courant gebruik”, vertelt Angèle Zawabe.

DSCF3819.JPG
PICT0005.JPG
PICT0006.JPG
PICT0022.JPG
PICT0036.JPG
PICT0040.JPG
PICT0042.JPG
PICT0043.JPG
PICT0066.JPG
PICT0082.JPG
PICT0282.JPG
PICT0098.JPG
PICT0171.JPG
PICT0173.JPG