Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Gent op 30 maart onafhankelijk

Gent op 30 maart onafhankelijk

GENT – De N-GA (Nieuw-Gentse Alliantie) roept op 30 maart de onafhankelijkheid uit van Gent. Gisteren deed ze haar parodie (op de N-VA) uit de doeken. Zij wil aankaarten dat Vlamingen veel te vaak gevangen zitten in een wij tegen zij discours en dat aanvaardt de partij niet langer.

P1010309.JPG

De N-GA militanten zijn geen marketingspecialisten en ook geen professionals. Wel zijn ze een groep van jonge Gentenaars die met elkaar in contact kwamen vanuit een buikgevoel tegen onrecht. In de partij huizen militanten van alle slag, met verschillende partijpolitieke voorkeuren.

Via de nieuwe partij proberen de N-GA-leden de Vlaming een spiegel voor te houden. "Door het radicale tintje van ons discours hopen wij de modale Vlaming tot nadenken aan te zetten. Wij reiken hem een spiegel aan, zodat hij kan zien waar hij eigenlijk mee bezig is. Een aantal studenten film maakten een sprekende reportage, waarin de de boodschap die wij willen brengen haarfijn en met de nodige humor wordt weergegeven", vertelt N-GA.

Na twee maanden stilzwijgen praat de N-GA openlijk over haar doelstellingen. "We hebben een interessant sociaal experiment opgesteld, waarbij we probeerden om de Vlaming bewust te maken. 25 à 30 jaar geleden zijn we terecht gekomen in een wij tegen zij discours waar we niet meer uit geraken. Op die eindeloze tendens hebben wij gereageerd. We probeerden het verhaal in kaart te brengen van de superieure Vlaming -denkende dat aan hem niet te torsen valt- die zich tegelijkertijd een slachtofferrol aanmeet", naar N-GA.

De partij koos ervoor om West-Vlamingen te viseren. "Want allochtonen spreken vaak te goed Gents. Daarenboven kozen wij, superieure Gentenaars, ervoor om de 'Walen' (van in het Waals-Vlaams discours) te vervangen door 'Vlamingen' (in het Vlaams-Gents discours). Meer bepaald de Vlaming die het geld van onze belastingen opsoupeert. Onlangs deden wij onderzoek naar dat probleem en publiceerden onze veelzeggende statistieken", zegt N-GA.

Ook het verzet, de N-GA-busters, speelt een niet onbelangrijke rol in dit politieke spel. Zij nemen de rol op zich van bedreigde West-Vlaming. "We merken dat het opvallend makkelijk is om mensen tegen elkaar op te zetten. Het filmpje over onze partij, dat her en der circuleert, bracht sterke en hevige reacties met zich mee", vertelt de voorzitter van de busters. "Sommige ingeweken West-Vlamingen waren bang dat ze ook in de realiteit zouden worden uitgesloten uit Gent en schreven e-mails met de boodschap `dat we ons niet mogen laten doen`."

Maar zo`n haast loopt dit politieke experiment niet. De N-GA is van plan om op 30 maart de onafhankelijkheid van Gent uit te roepen en dat op een multiculturele manier. Een groot muziekfestival moet de gemoederen bedaren en zal de mengelmoes van culturen weerspiegelen die Gent onder haar hoede houdt. "Het is belangrijk dat mensen beseffen dat wij absoluut niets tegen de West-Vlamingen hebben, maar dat wij daarentegen op 30 maart een feest willen vieren met iedereen. Ongeacht huidskleur, politieke voorkeur of accent. Wij willen die dag van 14u tot 23u aantonen dat samen leven perfect mogelijk is en op die manier een positief verhaal brengen. Gent is een tolerante stad en zal dat blijven", zegt N-GA.

Volgens de partij is het ook zeer belangrijk om symbolen terug te eisen die in het verleden in extreem rechts vaarwater terecht kwamen. "Het is tegenwoordig onmogelijk om de Vlaamse leeuw in de handen te houden en niet in een extreem rechtse hoek geduwd te worden. Daarom hebben wij ons de Gentse leeuw opnieuw eigen gemaakt en ook Klokke Roeland", verklaart N-GA stellig.

Op 30 maart komt er wel degelijk een feest. "Het wordt een solidariteitsviering met Gentenaars, West-Vlamingen en iedereen die vindt dat Gent een tolerante stad moet blijven', aldus Van Renne. 'Dat blijkt ook uit de artiesten die komen: Flip Kowlier, Walter De Buck, Het Zesde Metaal, De Neveneffecten..."

P1010216.JPG
P1010230.JPG
P1010236.JPG
P1010240.JPG
P1010252.JPG
P1010277.JPG
P1010293.JPG
P1010306.JPG

NGA

Hoog tijd om het hokjesdenken te verlaten.