Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

“Maak hen vrij van waterarbeid”

“Maak hen vrij van waterarbeid”

BRUSSEL – Ali Wauters is kersverse peter van het project “Maak kinderen vrij van waterarbeid”. Deze actie die loopt in Marokko wordt georganiseerd door GREEN vzw (Global Rivers Environmental Education Network) in samenwerking met GREEN Marokko, ONEP en Rotary.

maakkinderenvrijvanwaterarbeid.jpg

“Wij werken al drie jaar aan dit project”, zegt Steven Bloemen van GREEN vzw. “In Marokko kozen we drie pilootdorpen uit waar we in wateraanvoer zouden voorzien. Twee van de drie hebben op dit moment al proper water en de voorziening in het derde dorp wordt de komende weken afgewerkt.”

“We installeerden een publieke waterfontein in het éne dorp en in het andere individuele kranen in de woningen. Daar zijn we nu ook mee bezig in het derde dorp”, zegt Bloemen.

“De idee om met het project van start te gaan in Marokko kwam er na een congres voor jongeren in Geel. Daar was een Marokkaanse delegatie aanwezig die de waterproblematiek in hun land aankaartte. Dit probleem wekte onze interesse en daarom gingen we er een kijkje nemen op het platteland, waar het probleem vooral voorkomt.”

Naar schatting hebben wereldwijd 18 miljoen kinderen geen toegang tot proper drinkwater. Daardoor gaan zij niet naar school, want ze moeten in de dagelijkse waternood van het gezin voorzien. Soms moeten zij twintig kilometer wandelen naar de dichtst bijzijnde waterput. GREEN vzw wil aan de hand van hun project een deel van dat probleem oplossen.

In België werkt zij samen met Rotary (die sponsort) en in Marokko met ONEP en GREEN Marokko. In laatstgenoemde vzw werken vooral lokale bewoners. Die samenwerking is nodig om het project goed te kunnen opvolgen en te coördineren.

Ali Wauters die acteert in Thuis, werd onlangs peter van de actie. Bloemen: “Twee jaar geleden organiseerden we een benefietactie in de Hoge Rielen in Lichtaart. We vroegen Ali om die actie te presenteren. Een aanbod dat hij graag aannam. Na afloop wou hij zelfs peter worden van het project om het bekendheid te geven”, aldus Bloemen.

Volgens Bloemen werd Ali Wauters tot nog toe niet echt betrokken bij de gang van zaken. “Maar vorige week bezochten we samen met hem de drie dorpen waar we al in de toevoer van drinkbaar water voorzagen -of waar we bezig zijn kranen te installeren-. Nu weet Ali ook wat er gaande is in het land en vooral welke taak wij er op ons nemen. Het is de bedoeling dat hij vanaf nu ons verhaal zal uitdragen naar de pers.”

Maar het project gaat verder dan slechts drie dorpen. “We bezochten onlangs een dorp van 4000 inwoners. Dat is een pak groter dan dewelke we nu helpen. Samen met Rotary proberen we vanaf binnenkort ook in dat dorp te voorzien in drinkbaar water”, vertelt Bloemen.

Ondertussen zijn er ook gesprekken lopende in Burkina Faso om gelijkaardige projecten aan te vatten. De contacten zijn gelegd, maar er zijn nog geen concrete plannen gemaakt.

GREEN vzw had in het verleden al ervaring met wateracties. Maar die waren vooral educatief, zoals bijvoorbeeld workshops op scholen. De wateractie die nu loopt is de eerste op het terrein zelf, dus met andere woorden hun eerste echte ontwikkelingsproject in dat thema.