Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Michaelvdr

Michaelvdr's blog

Bekijk de nieuwe website van indymedia

Twee maanden geleden kwam ik aan bij Indymedia zonder enige voorkennis van Drupal. De nieuwe website bestond uit alleen maar sketches van de lay-out. De Drupal-kennis kwam er na verloop van tijd bij, mede dankzij stagebegeleider Bruno. Ook de nieuwe website is al snel aangegroeid tot een werkend geheel.

Deze week heb ik nog enkele kleinere aanpassingen aangebracht, het voorlopige resultaat kunt u bekijken op http://michael.indymedia.be . Ook op http://dev.indymedia.be wordt er nog verder aan de website gewerkt door Bruno. Zoals ik reeds in mijn vorige blogs schreef, zal deze website over een aantal verbeteringen beschikken tegenover de huidige website. De grootste verbeteringen bestaan uit het uitbreiden van het community-aspect en het terugvinden van artikels. Hopelijk kan de nieuwe website ook u bevallen.

Het zal wel nog een tijdje duren voor de nieuwe website gelanceerd wordt, aangezien nog verschillende delen van de lay-out vormgegeven moeten worden, de functionaliteit nog verder verfijnd en de nodige testen moeten worden uitgevoerd. Een grote website zoals die van Indymedia (en zeker de nieuwe website) is namelijk niet in 1-2-3 af.

Last but not least: Thanx Indymedia voor deze leerrijke stage-ervaring !

Lees meer / 4 comment(s)

Nieuwe website - uw artikels gaan niet meer verloren

Eén van de problemen van de huidige website van Indymedia is dat bezoekers alleen deze artikels lezen die op de voorpagina verschijnen. Eens de artikels de voorpagina verlaten, is het dan ook moeilijk om artikels terug op te vragen. De zoekfunctie en de rubriekpagina’s worden slechts zeer zelden gebruikt. De nieuwe website zal verschillende oplossingen aanbieden om dit probleem te verhelpen.

Eén van deze oplossingen is het laten tonen van relevante links naast elk artikel. Voor een deel wordt dit automatisch gedaan: via de module ‘similar entries’ worden bijdragen die ongeveer dezelfde inhoud bevatten, getoond naast elk artikel. Daarnaast kan de inzender van een artikel ook zelfs links toevoegen. Dit kunnen zowel interne links naar vorige artikels op Indymedia zijn als links naar externe websites. Wanneer een artikel hoort bij een bepaald dossier, worden er links naar andere artikels uit het dossier getoond.

Tevens zal er op de nieuwe website meer nadruk gelegd worden op de rubriek pagina’s. Er wordt bij elk artikel een link geplaatst naar de rubriek pagina en de laatste drie artikels van de rubriek. De rubriekpagina’s zelf worden ook uitgebreid en voorzien van een aantrekkelijkere lay-out, met op elke rubriek pagina plaats voor gefeaturede artikels.

Voorts zijn we nu bezig met het ontwikkelen van een verbeterde zoek- en archief functie. Via dit archief zal het mogelijk zijn om gemakkelijk te bladeren door alle artikels in een bepaalde rubriek of rond een bepaald thema.

We blijven u zeker op de hoogte houden omtrent de ontwikkeling van de website.

voorbeeld artikel

voorbeeld rubriek pagina

archief pagina

BijlageGrootte
website-1.jpg166.18 KB
website-2.jpg476.09 KB
website-3.jpg215.19 KB

Lees meer / 2 comment(s)

Nieuwe website Indymedia krijgt vorm

We zijn nu al een paar weken bezig met de ontwikkeling van de nieuwe website van Indymedia. We laten u graag enkele screenshots zien. Zo kunt u zich al een beeld vormen over wat er u de volgende maanden te wachten staat op uw favoriete website.

Als eerste wensen we onze nieuwe homepage voor te stellen. Hier is uiteraard veel aandacht voor de nieuwsberichten, maar er werd ook meer ruimte voor interactiviteit gelaten. Er wordt meer aandacht besteedt aan de mogelijkheid om zelf artikels te verzenden en u vindt een overzicht van de komende activiteiten.

Vooral voor de leden zelf heeft deze nieuwe website heel wat in petto. Bijvoorbeeld door het controlepaneel bovenaan de website waarbij elk ingelogd lid gemakkelijk toegang heeft tot zijn eigen profiel, gastenboek, blog en privé-berichten. Ook het raadplegen van bezoekersstatistieken over de eigen artikels en de commentaren op je eigen artikels is mogelijk. Het is eveneens gemakkelijk om leden te zoeken, activiteiten toe te voegen aan de kalender en te bekijken wie aanwezig zal zijn op welke activiteit.

Tot slot maken we werk van een soort online newsroom. Het idee hierachter is dat verschillende mensen zich kunnen inschrijven voor een bepaald project. Zo wordt het gemakkelijker om mensen te verzamelen rond een bepaald dossier of onderwerp. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de module organic groups in het open source web building systeem Drupal.

We houden u uiteraard op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. Indien u zelf nog ideeën heeft voor onze nieuwe website, mag u deze hier altijd posten.

homepagina indymedia


community


newsroom

BijlageGrootte
community.jpg227.61 KB
indymedia_home.jpg244.7 KB
newsroom.jpg167.12 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Waarom Drupal gebruiken ?

Op de Indymedia.be website kan iedereen artikels schrijven en inzenden. Dit wordt mogelijk gemaakt door een content management systeem (afgekort CMS). Een CMS is een soort applicatie die ingevoerde tekst van een gebruiker tot een mooie website kan omtoveren. Een CMS is dus ideaal wanneer men met meerdere mensen aan een bepaalde website moet werken.

Welke CMS verkiezen voor welke website ? De meeste CMS zijn commercieel van aard. Daartegenover staat dat Drupal volledig volgens de open source principes wordt ontwikkeld. Voordelen hiervan zijn dat Drupal gratis is te downloaden, iedereen kan het gebruiken. Drupal bestaat ook uit een groot aantal modules waarmee je extra functionaliteit kan toevoegen aan je website. Deze modules worden dagelijks ontwikkeld en verbeterd door vrijwilligers van de Drupal community. Via Drupal kan je verschillende soorten website maken: van een simpele weblog tot een uitgebreide community-website. Ook verkiezen steeds meer grote bedrijven en organisaties zoals BBC, MTV en Greenpeace hun website te ontwikkelen via Drupal.

Uiteraard wordt er voor de nieuwe Indymedia website gebruik gemaakt van Drupal. Wie meer over Drupal wil weten kan terecht op de Drupal Devroom op FOSDEM 2008

Lees meer / 17 comment(s)

Ontwikkeling nieuwe website Indymedia gestart

Op de algemene vergadering van 16 december werd een eerste ontwerp voor de nieuwe website van Indymedia reeds voorgesteld aan de vrijwilligers. Deze nieuwe website werd met enthousiasme onthaald door het aanwezige publiek. Sinds deze week zijn we druk bezig met het ontwikkelen van de website.

Tot nu toe waren de community-mogelijkheden van Indymedia beperkt tot het bijhouden van een weblog en het aanmaken van een gebruikersprofiel. Aangezien Indymedia het vooral moet hebben van de inbreng van vrijwilligers, zullen we deze community-mogelijkheden grondig uitbreiden. We wensen dat de nieuwe website kan functioneren als een platform dat het voor de vrijwilligers gemakkelijker maakt om samen te werken aan een project of een artikel.

Hoe zal dit allemaal verlopen ? Ten eerste zal het voor elke vrijwilliger mogelijk zijn om een bepaald project te starten. Dit kan bijvoorbeeld een idee zijn voor een artikel(reeks) of een discussiegroep voor fotografen. Elk project beschikt over een eigen weblog en forum. Ten tweede wordt het mogelijk voor de medewerkers om met elkaar te kunnen afspreken om samen op pad te gaan. Als een van onze burgerjournalisten bijvoorbeeld op zoek is naar een fotograaf in de provincie Antwerpen, zal die via de website iemand kunnen zoeken om mee samen te werken.

Ook komt er een kalender waarop het mogelijk is om activiteiten aan te kondigen. Gebruikers van de website kunnen dan aangeven op welk evenement ze aanwezig zullen zijn. Daarnaast stimuleren we de communicatie tussen de vrijwilligers door het gebruik van privé-berichten en voorzien we elk persoonlijk profielpagina van een gastenboek.

U hoort het al, er staat een groot aantal vernieuwingen op stapel. De volgende weken zullen we u zeker op de hoogte blijven houden.

Lees meer / 0 comment(s)