Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

PVDA+ voorstel voor goedkope energie via Stadsbedrijf kan op veel bijval rekenen bij SP.a en Groen!

PVDA+ voorstel voor goedkope energie via Stadsbedrijf kan op veel bijval rekenen bij SP.a en Groen!

Op het lijsttrekkersdebat dinsdagavond 19 september, georganiseerd door oa ABVV en ACV, kon het voorstel van PVDA+lijsttrekker Tom De Meester voor goedkope Gentse Energie, verrassend op heel wat openheid rekenen bij vooral Groen! en SP.a.

PVDA+ ijvert voor de oprichting van een Gents stadsbedrijf voor energie, dat gas en electriciteit aankoopt in het groot, en rechtstreeks verdeelt onder de inwoners. Omdat Gent met haar 230.000 inwoners een grootverbruiker is, kan dat stadsbedrijf energie kopen aan 'fabrieksprijs' en die korting rechtstreeks doorrekenen aan de Gentenaars.

Met dat voorstel slaan we drie vliegen in één klap. Ten eerste kan de energiefactuur op die manier tot 200€ per gezin dalen. Ten tweede hoeft de individuele consument niet langer zijn/haar weg te zoeken in de doolhof van reclame, contracten, en tariefformules van Electrabel, Nuon en alle andere energieleveranciers, terwijl de prijs toch niet zakt, zoals ook schepen Termont overigens in het debat moest toegeven. Ten derde : het voorstel kost de Stad Gent niks.

Grote openheid bij SP.a en Groen! Schepen van Financiën Christophe Peeters (VLD) was tegen het idee. Maar SP.a-lijsttrekker Termont verklaarde zich "in principe akkoord met het voorstel", maar vroeg zich af of het niet in strijd was met de Europese regelgeving. Groen! fractievoorzitter Filip Watteeuw stelde onomwonden dat "als het voorstel van Tom De Meester wettelijk mogelijk was, dit absoluut moest gerealiseerd worden, het is een heel goed idee." CD&V-fractievoorzitter Matthieu Dierickx hield zich afzijdig in dit debat.

De enige hinderpaal blijft dus : kan dit PVDA+voorstel wettelijk gerealiseerd worden? Het antwoord is ondubbelzinnig ja. In Merksplas wordt het systeem namelijk vandaag de dag al toegepast! Als enige gemeente in Vlaanderen heeft Merksplas na de vrijmaking van de energiemarkt de ervaring van haar eigen Electriciteitsregie (zoals EGW indertijd in Gent) niet verloren laten gaan, maar heeft in plaats daarvan het bedrijf EBEM opgericht. EBEM is juridisch gezien een zuiver privé-bedrijf (BVBA), waarvan de gemeente weliswaar 100% aandeelhouder is. EBEM levert energie aan een scherpe prijs, en 98% van de bevolking is klant. Meer informatie over EBEM kunt u vinden op hun website : http://www.ebem.be/overebem.aspx.

Is dit realistisch? Kan de Stad Gent effectief een lage prijs bedingen als ze energie in het groot aankoopt? Uiteraard! Middelgrote bedrijven kunnen energie aankopen aan een tarief dat tot 20% lager ligt dan de prijs die voor individuele verbruikers aangerekend wordt. Niets weerhoudt de Stad Gent ervan om bij Electrabel of een andere leverancier (SPE bijvoorbeeld) een gunstig contract, in het voordeel van de Gentenaars, te onderhandelen. Electrabel zal daar niet failliet van gaan. Vorig jaar maakte het bedrijf 1,9 miljard euro winst. De winstmarges van Electrabel zijn dusdanig buitensporig hoog, dat zelfs patroonsorganisatie Fedichem (chemie) steen en been klaagt. Electrabel houdt de energieprijs kunstmatig hoog, terwijl haar kerncentrales allang afgeschreven zijn en de kosten dus minimaal zijn.

Met dit systeem bespaart een gezin met twee kinderen tot 200 euro op de energie-factuur. Als de prijs voor energie zakt tot het niveau van grootverbruikers, zoals in het voorstel van PVDA+ levert dat een gemiddeld gezin met twee kinderen, met een gemiddeld verbruik, op jaarbasis een korting op van 115 euro voor electriciteit, en 85 euro voor gas. Samen 200 euro.