Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Sociale netwerksites springen in de bres voor slachtoffers van aardbeving Haïti

Sociale netwerksites springen in de bres voor slachtoffers van aardbeving Haïti

De sociale netwerksite Facebook springt op de trein van de noodhulp die langzaam op gang komt voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in en rond de hoofdstad van Haïti.

Het populaire 'Facebook' wordt steeds meer uitgebreid met allerlei onnozele gadgets en spelletjes zoals 'My zoo' en 'Farmville'. Dit zijn zgn. rollenspelletjes of in het Engels role playing games (RPG), waarbij de spelers zich een imaginaire wereld voorstellen, waarin zij personages (characters of avatars in het Engels) besturen en tijdens het spelen een verhaal vertellen. Dit soort spelletjes bestonden al langer online, maar sinds de opkomst van de sociale netwerksite, worden ze gespeeld met miljoenen spelers tegelijk! Farmville zit in een half jaar tijd aan een spelersaantal van meer dan 70 miljoen wereldwijd!

Enorm veel potentieel dus voor adverteerders van reclame of, waarom ook niet, liefdadigheid. Kort na de berichten over noodsituatie en de vele slachtoffers in Haïti, na de aardbeving van 12 januari 2010 met een kracht van 7 op de schaal van Richter, verschenen de eerste berichten op netwerksites, werden talloze wikipediabladzijden aangevuld, schreven mensen steunbeteugingen aan de Haïtianen in hun online status (d.i. een korte regel waarin een groepslid van een sociale site een mededeling plaats over wat hem of haar op dat moment bezig houdt).

Nu hebben ook de bedenkers van rollenspelletjes zich op de actualiteit gestort. Wanneer ik gisteravond mijn Farmville-account opende, kreeg ik achtereenvolgens deze boodschappen te verwerken:

In 'My Zoo' gelijkaardige taferelen:

Hotspot Haïti

Waarom heeft nu iedereen het over Haïti en twee weken geleden niemand? En waarom hebben we het al in eeuwen niet meer over de Milleniumdoelen (zie verder)? Waarom gaan sociale netwerken in op de hype? Het geeft een gevoel van samenhorigheid, van betrokkenheid en het is precies dát wat mensen zoeken in sociale netwerken. Of dit een positieve evolutie is, daar spreek ik mij deze keer niet over uit, maar ik vond het opmerkelijk.

Milleniumdoelen

We moeten dringend nog eens werk maken van de Milleniumdoelen en dus niet enkel van de 'economische groei van de rijke landen'... Want: als rijken rijker worden, wie wordt er dan armer?

www.milleniumdoelen.nl

verschil tussen arm en rijk ook in haiti,

Ook ik als AOWer heb geld overgemaakt voor de slachtoffers in Haiti, het zijn ook altijd de arme die zoiets overkomt
maar de rijke van Haiti zij geven niets, dus ik zou zeggen
(niet zo netjes maar wel diep uit mijn hart)gooi er maar een bom op, weten ze ook eens wat ellende is dat gun ik ze van harte ,moest even mijn hart luchten!!!!!
Mijn vriendelijke groet