Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / media

De Morgen herkauwt Focus Knack herkauwt ...

Op weekdagen bevatten kranten het nieuws van gisteren, haastig bijéén geschreven rommel, nieuws dat je de dag voordien al las op hetzelfde moment als de journalist van de krant die het geschreven heeft, toen het van de Belga-telex rolde en op tientallen websites gepubliceerd werd.

Maar in het weekend zijn de kranten wel nog de moeite, hoor je wel eens. Dan kan je lezen tot zondag. Dan maken krantenbazen een product dat tijdschriftenmakers in verlegenheid brengt. Zijn weekendkranten de toekomst van de krant?

Bij de Morgen weten ze het nog niet zo zeker.

Lees meer / 1 comment(s)

Belga staakt

De redactie van het persagentschap Belga heeft van 's middags tot 19 uur maandagavond het werk neergelegd.

Ze deed dat uit onvrede met het personeelsbeleid van de directie. Zo wordt de nachtdienst voortaan uitbesteed aan het Nederlandse persagentschap ANP. Valse zelfstandigen zouden de ochtenddienst moeten verzorgen.

Meer info op:
http://www.agjpb.be/vvj/nieuws.php?nieuwsid=630

Lees meer / 0 comment(s)

Wie is er nu voor of tegen de boerka's, hoofddoeken, islam, moslims?

De islam, hoofddoeken en nu ook boerka's zijn weer hot in medialand. Die cd is ondertussen echt grijs gedraaid. Het lijkt wel of de repeat all knop van de cd-speler tot in het oneindige is geprogrammeerd. Af en toe hapert hij even en wordt het even rustig en dan wordt de cd-speler weer flink door elkaar geschud en herbegint het repeat all programma...

Lees meer / 4 comment(s)

Interview over 10 jaar Indymedia op Radio 1

Indymedia.be werd geinterviewd door het Radio 1-programma Stories over haar 10-jarig bestaan en de overschakeling naar een nieuw medium op 1 maart.

10 jaar geleden betoogden anti-globalisten in Seattle tegen de top van de Wereldhandelsorganisatie, het symbool van het wereldkapitalisme. Uit dit protest groeide Indymedia, een kritische website die zichzelf een alternatief noemt voor de "grote" (corporate) media. Deze zouden bevooroordeeld zijn en in dienst staan van het "Kapitaal".

Lees meer / 0 comment(s)

Sociale netwerksites springen in de bres voor slachtoffers van aardbeving Haïti

De sociale netwerksite Facebook springt op de trein van de noodhulp die langzaam op gang komt voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in en rond de hoofdstad van Haïti.

Lees meer / 1 comment(s)

Amerikaanse politica Palin wordt nieuwslezeres bij Fox News

ANCHORAGE/BRUSSEL (AP, DS) - Sarah Palin gaat werken voor het oerconservatieve Fox News. Het is niet meteen duidelijk vanaf wanneer Palin op het scherm te zien zal zijn, in welke outfits en in welke programma's. Maar Fox News, gesticht door een medewerker van oud-president Ronald Reagan en een spreekbuis voor oerconservatief Amerika, weet nu al zeker dat Palin een kijkcijferkanon wordt.

What goes up

Lees meer / 1 comment(s)

Humo, hoe onafhankelijk kan je zijn?

De term “onafhankelijk” is vandaag nog wat meer van zijn glans kwijtgeraakt. Vlaanderens “onafhankelijk weekblad” was al onderdeel van een mediamultinational, maar zit voortaan nu ook vastgeklonken aan Woestijnvis. De holding De Vijver neemt de operationele leiding over Humo over.

Lees meer / 1 comment(s)

Indymedia.be houdt ermee op en stapt in totaal nieuw mediaproject

Na bijna een jaar vonden we het tijd om onze brede achterban te informeren en te betrekken bij onze wilde plannen.
Met de vaste ploeg van vrijwilligers besloten we immers om samen met een aantal andere media projecten een digitaal dagblad op te starten. Omdat die andere partners zijn beginnen communiceren over hun plannen wilden we wat vermijden dat onze brede achterban het nieuws zou te weten komen via een derde.
Dus vertrok er hier gisteren een mail naar honderden mensen om hen uit te nodigen voor een informatie vergadering over het nieuwe media project waar indymedia.be zal in opgaan.

Lees meer / 4 comment(s)

Parket: media zijn bloedhonden

De heren Van Isacker (DM), Vandermeersch (DS en HN), Daenen (HLN) en Goens (VTM) moeten zeker eens het interview op de Knack-website met de Hasseltse parketwoordvoerder Erwin Steyls lezen.

"Het mag dan al gaan over een bizarre dubbele moord, ik ben enorm verrast door de manier waarop de media op deze zaak zijn gesprongen. Ik hoop dat we dit in de toekomst niet nog eens moeten meemaken."

Lees meer / 2 comment(s)

Opvolger Kardinaal Danneels is bekend

Kardinaal Danneels kan met een gerust hart met pensioen. Zijn opvolging is verzekerd. Een ontroerend kersthomilie of een hartverwarmend homilie tijdens de Te Deum-viering? Daar draait de nieuwe man van Rome zijn hand niet voor om. Lees maar mee met het voorproefje dat vandaag in De Morgen verscheen. Het begint toepasselijk met een citaat van Moeder Theresa.

"I want you to be concerned about your next door neighbor. Do you know your next door neighbor?"
Moeder Teresa

Lees meer / 2 comment(s)

Mediakritiek na de dubbele moord

"Na de crèchemoord in Dendermonde haalde burgemeester Piet Buyse nog scherp uit naar de media. Deze keer moeten we het zelfs zonder lucide burgervader stellen." Dat stond hier nog vrijdag te lezen. Een beetje voorbarig en al te pessimistisch want ondertussen kwamen er toch heel wat reacties op de mediastorm.

Lees meer / 2 comment(s)

Pijnlijk amateurisme bij fotograaf persconferentie

Pijnlijk amateurisme van een journalistiek fotograaf verstoorde de persconferentie van het parket van Leuven in de moordzaak van Annick Van Uytsel. De fotograaf, waarschijnlijk een werknemer van de geschreven pers, bleef minutenlang in het beeld hangen met zijn toestel. Het gezicht van de woordvoerder van het parket verdween daardoor af en toe uit beeld. Bijzonder pijnlijk bij zo een ernstig onderwerp!

Lees meer / 2 comment(s)

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales: "Wikipedia moet verafrikaniseren"

Wikipedia als middel om de stem van Afrikaanse landen in de wereld en de media te brengen. Dat is de nieuwe uitdaging voor Wikipedia-oprichter Jimmy Wales, zo vertelde hij onlangs aan de BBC. De Nederlandse oud-Hyves(*)-medewerker Kasper Souren kreeg dat inzicht al eerder en zette zich een aantal jaar geleden in om de ontwikkeling van Wiki's in het Bambara, de lingua franca in Mali, en in het Peul of Fula, een West-Afrikaanse taal, te stimuleren.

Lees meer / 1 comment(s)

Na kerstessay van Geert Buelens: mediacrisis vraagt structurele oplossingen

In het slotdeel van de zeer lezenswaardige mediakritiek van Geert Buelens staat een belangrijke paragraaf waar Peter Vandermeersch en minister van Media Ingrid Lieten lijken over te lezen.

Lees meer / 0 comment(s)

Happy 2010 Bel'Afrika

We hebben een hele weg afgelegd en zijn nu gekomen aan het voorlopige einde van Bel'Afrika -onze stem die alles wat leeft aan talent en kleur in de Afrikaanse gemeenschap van Brussel aan de wereld wil tonen.
Het einde van een jaar is ook het traditionele moment om al degenen te danken die hebben bijgedragen aan het welslagen van onze uitzendingen, het was een verrijking om elkaar te leren kennen en te waarderen.
Ik hoop van u allen weer te zien in het nieuwe jaar, hetzij op professioneel vlak, hetzij op persoonlijk vlak.

Lees meer / 0 comment(s)

Peter Tom Jones versus Michael Jackson

De VRT organiseert een ietwat bizarre poll. U mag kiezen tussen Peter Tom Jones en Michael Jackson. Een (overleden) wereldberoemde zanger tegenover milieuspecialist- en activist, wetenschapper en auteur Peter Tom Jones.

Lees meer / 3 comment(s)

Google(TM) beperkt gratis nieuws via zoekmachine

Eerste klik gratis, daarna registratiescherm

bron: zdnet.be | 02 december 2009 | Pieterjan Van Leemputten

GoogleTM doet een kleine toegeving in de discussie rond het gratis tonen van artikels van betaalde sites. Krantenpagina's zoals The Wall Street Journal kunnen voortaan aangeven dat gebruikers na de eerste klik worden doorgestuurd naar een registratiepagina.

Lees meer / 0 comment(s)

Murdoch en Microsoft samen tegen Google?

Mediamagnaat Rupert Murdoch (eigenaar van ondermeer New York Post, The Times, The Sun, Wall Street Journal en Fox News) voert geheime gesprekken met Microsoft over een deal die Google zou pijn moeten doen.

Bing, de zoekmachine van Microsoft zou het alleenrecht krijgen om te linken naar de websites van Murdochs News Corp. Microsoft zou daarvoor diep in de buidel moeten tasten.

Lees meer / 3 comment(s)

Stakende Humo-redacteurs communiceren met hun lezers

Onder de kop 'De Halt! van Humo' legt de redactie van het weekblad uit waarom er deze week twee dagen gestaakt wordt bij uitgever Sanoma.

Sanoma wil 12,5 miljoen euro besparen. Het besparingsplan dateert al van 2 juni en behelst het ontslag van 76 werknemers. De personeelsdelegatie en de directie van Sanoma onderhandelden 24 weken lang. Het personeel aanvaardt geen naakte ontslagen, maar volgens CEO Aimé Van Hecke zijn een aantal gedwongen ontslagen onvermijdelijk.

Lees meer / 0 comment(s)

Mediaconcentratie in Vlaanderen: het wordt erger

Het nieuwe rapport over Mediaconcentratie in Vlaanderen, dat de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) volgens het Mediadecreet elk jaar moet opstellen, bevat een schat aan informatie over het Vlaamse medialandschap.

Het rapport brengt mooi in kaart hoe (bijna) elke mediasector gedomineerd wordt door enkele bedrijven. De concentratie is het sterkst bij de radio. Twee spelers - de VRT en de Vlaamse Mediamaatschappij – controleren daar meer dan 88 procent van de markt.

Lees meer / 0 comment(s)