Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Amy Goodman (Democracy Now) interviewt Seymour Hersh over VS-beleid

Amy Goodman (Democracy Now) interviewt Seymour Hersh over VS-beleid

Amy Goodman (Democracy Now) interviewt Seymour Hersh, journalist bij The New Yorker, over zijn laatste artikel, 'The Redirection'. Het interview is een fragment uit de Democacy Now-uitzending van 28 februari 2007.

Zie je geen audiospeler? Kijk dan even na of:

  1. De Flash-player (versie 9) is geïnstalleerd op je computer. De player kan je gratis downloaden op http://www.adobe.com/products/flashplayer/.
  2. Javascript is geactiveerd in je browser.

Download audio (31.42 MB)

Enkele opmerkelijke uitspraken van Hersh:

  • De regering-Bush heeft binnen de Joint Chiefs of Staff (de Amerikaanse legerleiding) een speciale planningscel oppgericht om een aanval op Iran voor te bereiden. Die moet een plan uitwerken waardoor Iran moet kunnen worden aangevallen 24 uur nadat Bush daarvoor de toestemming geeft.
  • Cheney, de Amerikaanse vice-president, beschouwt de recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten als een directe dreiging voor de VS: als Iran een bom maakt en Hezbollah die in handen krijgt, kan Hezbollah via Amerikaanse contacten de VS bedreigen.
  • De regering-Bush financiert samen met Saoudi-Arabië radicale soennitische groeringen om sjiïtische groeperingen, gesteund door Iran, te bestrijden. Dit gebeurt zonder goedkeuring van het Amerikaanse congres. Het geld vloeit via de (soennitische) Libanese regering naar verschillende soennitische groeperingen.
  • De VS, Groot-Britannië en Israël werken sinds enkele maanden samen tegen de sjiïeten en Iran, dit samen met de soennitisiche regeringen van Jordanië, Egypte en Saoudi-Arabië. Ook in Libanon is die strijd merkbaar - tussen de regering en een door Hezbollah-geleide coalitie. De titel van Hersh's stuk verwijst hiernaar: de aandacht gaat nu, in plaats van naar Irak, naar Iran, het stoppen van Hezbollah in Libanon en "iets doen aan" Asad, de president van Syrië.
  • De VS ondersteunt nu groeperingen, waarvan sommige banden hebben met al-Qaida, die de VS even geleden nog zou gearresteerd hebben en naar Guantanamo zou hebben gestuurd.
  • Verder is Hersh bijzonder sceptisch over de geplande ontmoetingen tussen de VS, Iran en Syrië: "De VS eisen dat Iran zijn nucleaire activiteiten staakt vooraleer ze met hen gaan praten. That is a total non-starter."

Het artikel van Seymour Hersh kan je hier lezen.

Het audiofragment duurt ongeveer 35 minuten.