Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Jo

Jo's picture

Naam

Jo Creten

Topic(s)

Afrika, fairtrade, milieu, samenleving

About Jo

Ik woonde in Hasselt, Brussel, nu Antwerpen.

Op 29 juli 1980 ben ik geboren in Herk-de-Stad, opgegroeid in de prachtige deelgemeente Schulen.

Ik raakte gefascineerd door onze hoofdstad. Die wirwar van schoonheid en lelijkheid, aantrekken en afstoten. Verloren momenten van geluk tussen razende, rauwe vooruitgang.

Iedereen is zo druk bezig. En soms vraagt een mens zich dan terecht af of het ergens naartoe gaat.

Ik hoop dat je naast je drukke leven nog wat tijd vind voor een gewone, alledaagse vriendschap. Ik heb nog wat onnozele moppen in ruil voor een luisterend oor.

Misschien heb jij ze al gevonden, maar ik ben soms nog heel hard op zoek naar mijn weg tussen het grote alles.

Ik wil graag van iemand afhankelijk zijn. Ik wil emotioneel betrokken zijn. Maar ik ben bang mezelf te verliezen. Ik ken nochtans de parabel van de zaaier. Waarom zie ik dan overal vraagtekens?

Regen. 4x4's. De dood van een kind. Een ander zijn geluk.
Onze wereld?

Bloemen. De dag van de leerkracht. Een leerling slaat een andere.
Onze school?

Chocolade. Cacao. Eerlijke handel.
Voldoende voor het Zuiden?

Het zijn wellicht onze vragen van iedere dag. Vragen waar geen eenvoudig antwoord op is. Misschien komt er helemaal geen antwoord.

Om toch die vragen te kunnen dragen ken ik een remedie: bloemen, chocolade en vriendschap. Vooral dat laatste, eigenlijk.

Een creatieve uitwerking vind je op mijn blog-site www.zuidnoord.be

Website

http://www.zuidnoord.be

Jo's blog

Glenn Greenwald: "Herinner u de onwettige vernietiging van Irak"

Origineel door Glenn Greenwald* in zijn blog op Salon.com op 29 januari 2010:

Remember the illegal destruction of Iraq?
bron: www.salon.com/opinion/greenwald/2010/01/29/iraq/index.html
vertaling: Jo C.

Het Britse politieke nieuws wordt de laatste weken gedomineerd door het formele onderzoek naar onwettigheid en misleiding in de besluitvorming van toenmalig premier Tony Blair om de V.S. te volgen in de invasie van Irak. Vandaag (vrijdag 29 januari 2010) is Blair zelf getuige vóór de openbare onderzoekscommissie en wordt op de rooster gelegd (being grilled) over de talrijke valse aantijgingen die hij heeft gemaakt ter voorbereiding van de oorlog, niet alleen over Iraakse wapensprogramma's (o.a. zijn valse waarschuwing dat Irak binnen 45 minuten zou kunnen aanvallen) de zogenaamde banden van Saddam Hoessein met Al Qaeda, maar ook over geheime verplichtingen die hij heeft gemaakt om de V.S. te volgen in de oorlog, op een ogenblik dat hij en Bush beweerden dat zij nog onbelist waren en wachtten op het resultaat van de V.N.-onderhandelingen en het inspectieproces.

Een belangrijke focus van het onderzoek is de onwettigheid van de oorlog. Een aantal zeer vervelende details die te voorschijn zijn gekome, betreffen conclusies door de eigen juridische adviseurs van de Britse overheid dat de invasie van Irak zonder de goedkeuring van de V.N. onwettig zou zijn. De hoogste Britse wettelijke ambtenaar gehad besloten dat de oorlog onwettig zou zijn, om zijn mening onder wezenlijke druk slechts kort voor de invasie te veranderen. Verscheidene weken geleden, leidde een formeel onderzoek in Nederland - wiens overheid de oorlog had gesteund - tot een eerste officiële uitspraak over de wettigheid of onwettigheid van de invasie. De invasie van Irak werd er onwettig bevonden, omdat er "geen wettelijke basis voor (was) te vinden in de internationale wetgeving".

Zoals Digby* (collega blogster uit Californië) schrijft, staat dit in grimmig en beschamend contrast met de houding van de V.S., die weigeren 'terug' te kijken en te onderzoeken of zij inderdaad een onwettige (en afschuwelijk vernietigende) oorlog voerden. Het Britse onderzoek is wijd bekritiseerd omdat het te passief en te weinig doortastend zou zijn. Er zou geen geloofwaardige verantwoordingsplicht zijn voor de betrokkenen (behalve de onthulling van enkele feiten). Nog, kan men zich niet voorstellen dat George Bush of Dick Cheney voor een onderzoeksjury zouden worden vervoerd, publiekelijk en onder ede zouden worden gedwongen te getuigen over wat zij gedaan hebben om vooraf de wettigheid of de onwettigheid van de invasie te bepalen. Als ze dat zouden doen, dan zou dat fundamenteel in strijd zijn met twee belangrijke principes van de Amerikaanse politieke werkelijkheid: (1) de hoogste politieke leiders moeten nooit verantwoordelijk worden gehouden voor acties die zij hebben uitgevoerd tijdens hun ambtstermijn; en (2) of wat zij doen "wettig" of "onwettig" is - de vooral aanvang van oorlogen - is volkomen irrelevant. In plaats van formeel te onderzoeken of zij de wet overtraden, worden ze behandeld als grote staatsmannen, die het verdienen om te leven in luxe en waarvoor de media niets dan lof moet hebben. Tony Blair - die over geen waarneembare deskundigheid of ervaring in bankzaken beschikte - zelf werd rijkelijk beloond (met een deeltijdse baan) door J.P. Morgan en door andere instellingen, die duidelijk profiteerden van zijn handelingen tijdens zijn ambt van Prime Minister.

Dit onderstreept het feit dat - ondanks de hevigheid van het publieke debat - wij nog naïef, en met morele blindheid, weigeren om ter zake te komen over ware toedracht van het wanbeleid dat geleid heeft tot de invasie van van Irak. Honderdduizenden Irakezen - minstens - werden vermoord als resultaat van deze oorlog, nog eens 4 miljoen Irakezen werden vluchtelingen. Irakese journalist en Professor Ali Fadhil bracht het in 2008, op de vijfde verjaardag van de Amerikaanse invasie, als volgt onder woorden: "In mijn beoordeling van de feiten, is een gehele natie genoemd Irak, nu weggevaagd". In tegenstelling tot de zelf-rechtvaardigende heersende overtuigingen in de westerse media, heeft de zogenaamde na-oorlogse verbetering van de Iraakse burgerlijke maatschappij, de vernietigingen van de invasie niet verlicht. Zoals 'The Economist' gedetailleerd beschreef in september 2009: de door de V.S. gesteunde regering Maliki bezondigt zich steeds meer aan tactieken uit het Saddam-tijdperk, zoals marteling, censuur, wetteloosheid en sectarische milities, en brutale straf van verschil van mening. "De schendingen van mensenrechten worden dagelijkse praktijken. In zichzelf vragen vele Irakezen, vooral opgeleide, zich af of zij naar hun land zijn teruggaan of naar een politiestaat."

De invasie van Irak was zonder twijfel één van de grootste misdaden van de laatste decennia. Veronderstel wat de toekomstige historici hierover het zullen zeggen - een harde, agressieve oorlog die gevoerd werd onder valse voorwendselen, in schaamteloze schending van alle relevante wettelijke voorschriften, dat een volledig land vernietigde, reusachtige aantallen onschuldige mensen vermoordde, en een volledige samenleving verwoestte. Hebben zelfs wij, als toeschouwers, die gruwel beoordeeld voor wat het werkelijk is? We zijn wel bereid toe te geven dat het een 'fout' was - een goedbedoelde en volledig begrijpbare 'beoordelingsfout' in de geest van tijd - maar slechts een kleine minderheid onder ons noemt het een misdaad.

Zoals altijd, is het de moeite waard om eraan herinnerend te worden dat Robert H. Jackson, de Amerikaanse hoofdaanklager van het Nuremberg proces, in zijn Sluitende Argumentatie tegen de Nazi-oorlogsmisdadigers aandrong dat "de centrale misdaad in dit patroon van misdaden (volkerenmoord, massadeportatie, concentratiekampen, ...) is de hoofdbout die hen allen samen houdt, de drijfveer voor agressieve oorlogen". De geschiedenis leert ons dat agressieve oorlog de grootste en gevaarlijkste van alle misdaden is - aangezien het de ergste handelingen van onmenselijkheid toelaat - en de onwettige, agressieve oorlog is precies dat wat (wij) in Irak voerden, met enorme verwoestingen als gevolg.

...

*Glenn Greenwald is een 42-jarige Amerikaan, advocaat, columnist, blogger en auteur van New York Times bestsellers How Would a Patriot Act? (2006), A Tragic Legacy (2007) en Great American Hypocrites (2008).

*Digby is het pseudoniem van liberale politieke blogger Heather Parton van Santa Monica, Californië, die de blog Hullabaloo oprichtte. Glenn Greenwald noemde haar (in zijn blog van 20 juli 2007) "één van de meest toonaangevende en bewonderswaardige commentators van progressieve blogosphere".

Lees meer / 0 comment(s)

Solar Recovery In Haiti: Building Tough Solar Cities

Els Keytsman linkt naar dit artikel met deze inleiding: "De enige lichtjes die je in Port-au-Prince 's nachts ziet, zijn die van de verkeerslichten. Die draaien namelijk op zonnestroom. Het Rode Kruis startte een waterzuiveringssysteem op zonne-energie, en levert zo 110.000 l water per dag. Hernieuwbare energie wordt de sleutel in de heropbouw van Haïti na de verschrikkelijke aardbeving, op korte maar ook op lange termijn, om de energiebehoefte te voldoen."


Alex Aylett, 21 Jan 10

haiti1.jpgLast week's quake cut electricity to most of Haiti's capital. Without power, residents and aid workers are struggling to maintain basic communication, lighting and water purification systems.

CBC News had reports of officials queuing to recharge their mobile phones. What power there is comes from gas powered generators, but diesel is running low.

In the aftermath of the quake, Reuters reported that at night the only lights visible over the city came from solar powered traffic signals. Now there is a push to roll out more solar. But beyond the emergency, renewables are key to making cities more resilient to natural disasters.

Solar in the Recovery
Solar setups are quick to install, mobile, and relatively inexpensive compared to the price of rebuilding a damaged electricity grid. They can also be incredibly robust. Alan Doyle, a science editor at MSNBC, recently wrote that a single solar water purification system, recovered from the rubble by the Red Cross, is now purifying 30,000 gallons (over 110,000 liters) of water a day.

Sol Inc, a US-based solar street lighting company, has sent a first shipment of lights for roadways, food distribution, and triage sites. This may sound mundane, until you imagine trying to perform street-side surgery or find family members in the dark. The LED lights can also withstand hurricane force winds – no small thing in a country that has also recently been hit by tropical cyclones. Sol Inc has promised to match donations for people wanting to contribute to the program.

Communications are another crucial need being met by solar. China's ZTE corporation has donated 1,500 solar cellphones and 300 digital trunking base stations. The same technology was used in China when an earthquake hit the Sichuan Province in May of 2008. A similar project is being set up by a group from Holland.

Renewable energy in Haiti is not a new. Walt Ratterman, CEO of non-profit SunEnergy Power International was working on the electrification of Haitian hospitals at the time of the quake. He is currently still missing.

Sun Ovens, another non-profit, has been working in Haiti for 11 years. Their solar ovens can bake, roast, boil and steam meals. They also give families an alternative to charcoal which is both costly and the root cause of much of Haiti's deforestation. They currently have one commercial-sized oven already up an running in Port-au-Prince capable of cooking 1,200 meals a day. A larger shipment will be sent out at the end of the month and they too are accepting donations.

Building Tough Solar Cities
But the role of renewables can go far beyond this initial recovery period. People are talking a lot about the possibility that this might be an opportunity to rebuild Haiti on a more solid and equitable footing. Some are more optimistic than others. But if there is one small area where this might be true, it is energy infrastructure. Those solar traffic signals, still cycling through their colors over the streets of Port-au-Prince, are proof of the advantages of doing things differently.

As the rebuilding beings, expanding the role of renewables in Haiti could make it more resistant to the impacts of future natural disasters than many of its African neighbors. It would also be an affordable way to increase access in a country where -- even before the quake -- only 25 percent of the population had regular access to electricity. All cities are vulnerable to the disruption of a centralized energy grid. Think New Orleans, or the 1998 Ice Stom in Quebec that left Canadian families without power for weeks in sub-freezing temperatures.

"Real" Electricity
In some circles there is the perception that solar energy is somehow a second rate power supply. I've heard people refer to grid delivered power as "real" electricity. As we look to a future where extreme weather events are increasingly likely, I'd say in many cases it is actually the other way around. As new electricity systems begin to go up in Haiti, they will help to support the difficult work of recovery and rebuilding.

As well as helping in any way possible, now is a good time for us to start thinking about the ways that renewable energy could make our cities more resilient to similar disasters.

This piece originally appeared on Alex Aylett's blog,

Lees meer / 0 comment(s)

Documentaire van Michael Moore aan stakingspikket Inbev

Niet te missen nu vrijdagavond 22 januari om 19u. De film van Michael Moore "Capitalism : a love story" wordt dan vertoond aan het stakingspikket van Inbev te Leuven. Een uniek evenement binnen een schitterend decor. Arbeiders en bedienden die opkomen tegen hun ceo's die schandalige bonussen opstrijken. 1,5 miljoen voor beheerder Jean Luc Dehaene, 40 miljoen euro voor elk van de 40 internationale ceo's en meer dan 80 miljoen euro voor de baas der bazen van Inbev. Ongehoord. De nieuwste film van Michael Moore toont dat kapitalisme geen toekomst heeft. Een andere wereld is mogelijk. De werknemers van Inbev tesamen met hun collega's van Opel tonen de weg. Welkom dus!

Datum: vrijdag 22 januari 2010
Tijd: 19:00 - 22:00
Locatie: Martelarenplein aan de voorkant van het station in Leuven

Lees meer / 1 comment(s)

Oproep: Zing mee met Antwerpen voor Haïti

Beste,

Op woensdagavond 20 januari (17-18 uur) verzamelt Antwerpen zoveel mogelijk volk op de Groenplaats om aan Vlaanderen te tonen dat onze stad een groot hart heeft voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Meer info vinden jullie in het persbericht hieronder.

Persbericht 18 | 01 | 2010

Zing mee met Antwerpen voor Haïti

Op woensdag 20 januari zingen Antwerpenaars vanaf 17.15 uur op de Groenplaats voor Haïti ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving.

Ook Antwerpen is geschokt door de ramp in Haïti. Daarom trekt de stad 12500 euro uit voor hulp en heropbouw. Daarnaast komen een aantal Antwerpenaars met het hart op de juiste plaats samen in de traditie van ‘Antwerpen Zingt’ om te zingen voor Haïti. Op woensdag 20 januari is iedereen vanaf 17.15 uur welkom op de Groenplaats, die voor enkele uren omgetoverd wordt tot een festivalterrein. Voor 5 euro krijgen bezoekers toegang tot dit evenement. Uiteraard staat het iedereen vrij om meer te geven.

Programma
* vanaf 17.15 uur - enkele topdeejays warmen het publiek op
* tussen 18 en 18.30 uur - mini-optredens van onder andere Sandrine en Sylver
* tot slot - bezoekers zingen mee met het Antwerpse volkslied: 'Antwaarpe', gebracht door De Strangers
* presentatie: Zoë Van Gastel en Marc Franssen van atv

De opbrengst van het gezang wordt samen met de steun van de stad overhandigd tijdens de grote liveshow van vrt en vtm op donderdag 21 januari.

Ook giften zijn welkom
Wie er woensdag niet bij kan zijn, kan een gift storten op het rekeningnummer 733-0380347-40 van ‘Antwerpen voor Haïti’. Daarnaast kunnen bijdragen gedeponeerd worden in de speciale collectebus voor Haïti die vanaf dinsdag 19 januari elke werkdag tussen 8 en 17.30 uur aan de balie van stadhuis staat.

‘Zing mee met Antwerpen voor Haïti’ is een initiatief van Antwerpenaars Pieter Loridon, Matthias De Caluwe en Michael Schouwaerts en krijgt de steun van de stad Antwerpen.
Verder kreeg het initiatief ook de medewerking van atv, communicatiebureau LDV United, brouwerij De Koninck, festival Laundry Day, licht- en geluidsfirma Flashlight, bewakingsfirma Scorpions Security, gerechtsdeurwaarderskantoor Modero en een groep enthousiaste voetbalstewards.

Met vriendelijke groeten,

Algemeen Onderwijsbeleid Antwerpen
Stad Antwerpen | Actieve Stad
Lange Gasthuisstraat 29 | 2000 Antwerpen
tel + 32 3 201 33 40 | fax +32 3 201 33 69
onderwijsbeleid@stad.antwerpen.be | www.antwerpen.be

Facebook: www.facebook.com/#/event.php?eid=282312704514&ref=nf

Lees meer / 0 comment(s)

Sociale netwerksites springen in de bres voor slachtoffers van aardbeving Haïti

De sociale netwerksite Facebook springt op de trein van de noodhulp die langzaam op gang komt voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in en rond de hoofdstad van Haïti.

Het populaire 'Facebook' wordt steeds meer uitgebreid met allerlei onnozele gadgets en spelletjes zoals 'My zoo' en 'Farmville'. Dit zijn zgn. rollenspelletjes of in het Engels role playing games (RPG), waarbij de spelers zich een imaginaire wereld voorstellen, waarin zij personages (characters of avatars in het Engels) besturen en tijdens het spelen een verhaal vertellen. Dit soort spelletjes bestonden al langer online, maar sinds de opkomst van de sociale netwerksite, worden ze gespeeld met miljoenen spelers tegelijk! Farmville zit in een half jaar tijd aan een spelersaantal van meer dan 70 miljoen wereldwijd!

Enorm veel potentieel dus voor adverteerders van reclame of, waarom ook niet, liefdadigheid. Kort na de berichten over noodsituatie en de vele slachtoffers in Haïti, na de aardbeving van 12 januari 2010 met een kracht van 7 op de schaal van Richter, verschenen de eerste berichten op netwerksites, werden talloze wikipediabladzijden aangevuld, schreven mensen steunbeteugingen aan de Haïtianen in hun online status (d.i. een korte regel waarin een groepslid van een sociale site een mededeling plaats over wat hem of haar op dat moment bezig houdt).

Nu hebben ook de bedenkers van rollenspelletjes zich op de actualiteit gestort. Wanneer ik gisteravond mijn Farmville-account opende, kreeg ik achtereenvolgens deze boodschappen te verwerken:

In 'My Zoo' gelijkaardige taferelen:

Hotspot Haïti

Waarom heeft nu iedereen het over Haïti en twee weken geleden niemand? En waarom hebben we het al in eeuwen niet meer over de Milleniumdoelen (zie verder)? Waarom gaan sociale netwerken in op de hype? Het geeft een gevoel van samenhorigheid, van betrokkenheid en het is precies dát wat mensen zoeken in sociale netwerken. Of dit een positieve evolutie is, daar spreek ik mij deze keer niet over uit, maar ik vond het opmerkelijk.

Milleniumdoelen

We moeten dringend nog eens werk maken van de Milleniumdoelen en dus niet enkel van de 'economische groei van de rijke landen'... Want: als rijken rijker worden, wie wordt er dan armer?

www.milleniumdoelen.nl

BijlageGrootte
farmville-haiti-relief-fund.JPG155.6 KB
farmville_haiti_relief_fund_earthquake.JPG183.56 KB
farmville_zoo_helping_haiti.JPG136.12 KB
milleniumdoelen.JPG102.95 KB

Lees meer / 1 comment(s)

Amerikaanse politica Palin wordt nieuwslezeres bij Fox News

ANCHORAGE/BRUSSEL (AP, DS) - Sarah Palin gaat werken voor het oerconservatieve Fox News. Het is niet meteen duidelijk vanaf wanneer Palin op het scherm te zien zal zijn, in welke outfits en in welke programma's. Maar Fox News, gesticht door een medewerker van oud-president Ronald Reagan en een spreekbuis voor oerconservatief Amerika, weet nu al zeker dat Palin een kijkcijferkanon wordt.

What goes up

In 2008 kreeg de gouverneur van Alaska, Sarah Palin, in een klap nationale én internationale bekendheid, toen de Republikeinse presidentskandidaat John McCain haar uitkoos voor het vicepresidentschap. Als McCains 'running mate' oogstte de toenmalige gouverneur van Alaska de spot van de Democraten, onder meer wegens haar uitschuivers tijdens interviews. Maar bij de Republikeinse achterban bleef Palin bijzonder populair.

Palin stapte in juli op als gouverneur van Alaska, zeventien maanden voor haar eerste termijn zou aflopen. Dat vroegtijdige ontslag leidde tot heel wat speculaties over haar volgende carrièrezet: zou ze zich vanaf dan voorbereiden op haar eigen kandidatuur voor het Republikeinse kamp, bij de volgende presidentsverkiezingen, in 2012?

'Going rogue'

De voorbije maanden heeft Palin een gigantisch succes geoogst met haar memoires 'Going rogue' (vrij vertaald 'Dwarsliggen'). Voor haar boekpromotie reisde ze tot december heel de VS rond. Bij Fox gaat ze geen praatprogramma presenteren. Fox zelf deelt mee dat Palin de zender onder meer van politiek commentaar en analyse zal voorzien. Zelf is Sarah Palin bijzonder enthousiast: "Het is geweldig om tot een team te behoren dat zoveel belang hecht aan eerlijk en evenwichtig nieuws". Yeah, right.

First we take a look at the sports, later on followed by some political news items

Palin keert met haar baan bij Fox terug naar haar journalistieke roots. Ze werkte in 1988 als sportjournaliste voor een lokaal tv-station in Anchorage. Haar toenmalige baas, John Carpenter, spreekt vol lof over haar journalistieke talent: "Ze was een harde werker en ze hield van het hele proces van televisie maken, niet alleen het deel voor de camera's." Helaas stapte Palin na enkele maanden op, omdat de journalistiek niet genoeg betaalde. Hoeveel Sarah Palin (45) bij Fox News gaat verdienen, wordt niet meegedeeld. Over haar plannen voor de presidentsverkiezingen in 2012 blijft ze vaag.

Lees meer / 1 comment(s)

"Where has all the money gone?" interview by Susan George of the Transnational Institute

People have been literally robbed over the last thirty years as money has moved up from labour to capital. And as people have less money to spend, we are constantly in a crisis of overproduction.

Susan George talks to Armin Thurnher, Wiener Stadtgespräch 11, 27 October 2009

http://tni.org/multimedia/where-has-all-money-gone

Who is?
Susan George is fellow of the Transnational Institute, President of the Board of TNI and honorary president of ATTAC-France (Association for Taxation on Financial Transaction to Aid Citizens).

Lees meer / 0 comment(s)

Pijnlijk amateurisme bij fotograaf persconferentie

Pijnlijk amateurisme van een journalistiek fotograaf verstoorde de persconferentie van het parket van Leuven in de moordzaak van Annick Van Uytsel. De fotograaf, waarschijnlijk een werknemer van de geschreven pers, bleef minutenlang in het beeld hangen met zijn toestel. Het gezicht van de woordvoerder van het parket verdween daardoor af en toe uit beeld. Bijzonder pijnlijk bij zo een ernstig onderwerp!
De cameraman van de VRT probeerde het leed te beperken door in te zoomen op de woordvoerder, maar natuurlijk mocht de microfoon met het logo van de VRT nieuwsdienst niet uit het beeld verdwijnen.


(c) vrtnieuws.net

De fotograaf was wel zeer gretig om de beste plaatjes te hebben voor zijn krant en stoorde zich daarbij niet aan het feit dat honderden mensen op dat ogenblik de uitzending van de VRT live volgden, waaronder wellicht ook de naaste geliefden van het vermoorde slachtoffer.
Een slordigheid die te maken heeft met onkunde, een schoolvoorbeeld van ongezonde sensatiezucht, riooljournalistiek ... Mijnheer Bert Anciaux vergeleek op zijn blog dit soort amateur-journalistiek als maden op een lijk. Die beeldspraak, een veel voorkomende kwaal in de politiek, is misschien ook een soort van recuperatie, maar hij heeft ergens wel gelijk, vind ik.

De fotograaf in kwestie mag eens flink op de vingers worden getikt, maar ook zijn werkgevers, de eigenaars van de krant waarvoor hij werkt, zijn mee verantwoordelijk voor dit soort wangedrag.

BijlageGrootte
fotograaf_amateurisme_HLN.JPG20.96 KB

Lees meer / 2 comment(s)

[Aankondiging] gespreksavond met Ludo Abicht in Hasselt

afbeelding Ludo Abicht

Over de spreker

Ludo Abicht (°1936, Oostende) was enige tijd jezuïet in een klooster in Nijmegen. Hij trad uit, ging filosofie studeren, en even later Germaanse letterkunde (in Cincinnati, USA). Twintig jaar lang gaf hij les in de Verenigde Staten, zowel aan universiteiten als aan mijnwerkerskinderen en staalarbeiders. Ook was hij er vakbondsafgevaardigde.

Later gaf hij o.a. les aan de universiteiten van Antwerpen en Gent. Voor zijn boek 'Intelligente emotie' ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord. In de loop der jaren werd hij beïnvloed door het daensisme, het marxisme en de Vlaamse Beweging. Hij is actief in de vrijmetselaarsloge Le Droit Humain.

Ludo Abicht

Actief pluralisme

Praten over een 'actief pluralisme' betekent dat er zoiets als een 'passief pluralisme' bestaat. Dat 'passief pluralisme' was in het verleden, grotendeels onbewust, de regel. Al sinds de Middeleeuwen leven er in onze regio verschillende culturen - in elk geval twee, de joodse en de christelijke - naast, met en vaak tegen elkaar. Na de Reformatie en vooral de Moderne Tijd vestigden zich steeds meer culturen - religies en wereldbeschouwingen - binnen dezelfde politieke en sociale ruimte. Als gevolg daarvan kunnen we nu, zeker in de steden, van tientallen verschillende 'culturen' gewagen. Uit de onvermijdelijke confrontaties ontwikkelden we, met vallen en opstaan en niet zonder verzet, de deugd van de 'tolerantie'. De ervaring leerde ons immers dat 'intolerantie' op termijn elk samenleven onmogelijk maakt.

Ludo Abicht
uit; een interview met Ludo Abicht (uit Liberales)

gespreksavond met Ludo Abicht
thema: een filosofie voor maatschappelijke actie (actief pluralisme)

plaats: Cultureel Centrum Hasselt, Detmoldzaal
tijd: dinsdag 26 januari 2010 om 19.30u

informatie: Felix Bergers (089/35 64 20 of felixbergers@hotmail.com)
inkom: 5 euro (3 euro voor studenten, werkozen en gepensioneerden)

NB: De volgende gespreksavond krijgt Jan Peumans het woord (30 maart).
Thema: van milieuactivist tot parlementsvoorzitter.

Lees meer / 0 comment(s)

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales: "Wikipedia moet verafrikaniseren"

Wikipedia als middel om de stem van Afrikaanse landen in de wereld en de media te brengen. Dat is de nieuwe uitdaging voor Wikipedia-oprichter Jimmy Wales, zo vertelde hij onlangs aan de BBC. De Nederlandse oud-Hyves(*)-medewerker Kasper Souren kreeg dat inzicht al eerder en zette zich een aantal jaar geleden in om de ontwikkeling van Wiki's in het Bambara, de lingua franca in Mali, en in het Peul of Fula, een West-Afrikaanse taal, te stimuleren.

bron: www.oneworld.nl Auteur: Jenny Schings

Topprioriteit
"Er waren wel al Wikipedia's in Afrikaanse talen, maar nog niet in Bambara of Peul," vertelt webdesigner Kasper Souren. "Wikipedia is kennis, en kennis in Afrikaanse talen is belangrijk voor de emancipatie van mensen in Afrika en hun talen," legt Souren uit. "Ik was geschokt door het gebrek aan boeken in Mali. Een gebrek aan boeken in het algemeen, maar in boeken in de meest gesproken taal in het bijzonder. Mensen leren wel lezen en schrijven in het Frans, terwijl ze die taal soms nauwelijks spreken. Wikipedia kan dit gebrek aan geschreven informatie in de eigen taal beperken."

Jimmy Wales ziet uitbreiding van Wikipedia in Afrika als 'topprioriteit'. "In Afrika hebben we heel weinig Wikipedia's met een substantiële grootte - Swahili zit nu op ongeveer 10.000 artikelen. Dat is eigenlijk heel klein, als je bedenkt dat we iets een succesvol project noemen bij 200.000 artikelen," legde de oprichter uit. Ter vergelijking: de Nederlandstalige Wikipedia telt bijna 600.000 artikelen, en de Engelstalige versie spant de kroon met meer dan 3,1 miljoen bijdragen.

Eén dollar
Gebrek aan goed en goedkoop internet is volgens Wales nog steeds de belangrijkste reden waarom Wikipedia in Afrikaanse landen niet echt van de grond komt. Kasper Souren onderschrijft dat. Maar ook de lage levensstandaard maakt het moeilijk om dit soort projecten op te zetten. "Het was erg moeilijk om mensen die eigenlijk al hun tijd moeten steken in overleven, te motiveren zich in te zetten voor Wikipedia. De situatie in bijv. Mali is compleet anders dan hier."

Om mensen te stimuleren toch bij te dragen aan de Afrikaanse wiki's, besloot Souren om uit eigen zak één dollar te betalen per goedgekeurd artikel. "Ik had zelf een beetje Bambara geleerd en kon enigszins inschatten of iets oké was voor Wikipedia. Ik kreeg ook verhaaltjes die totaal niet geschikt waren - die heb ik toen op Wikibooks geplaatst. Ook heb ik met een woordenboek, samen met een aantal bevriende Malinezen, een belangrijk deel van de interface vertaald." Jimmy Wales ziet een belangrijke taak weggelegd voor deze mensen, die zowel de lokale talen als Engels of Frans spreken. "Het belangrijkste is om mensen die zijn opgeleid in Engels of Frans te stimuleren om te participeren in de Wikipedia in hun lokale taal."

Toekomst
Souren juicht het toe dat Wikipedia-oprichter Jimmy Wales het als een uitdaging ziet om duizenden Afrikanen te motiveren om in hun eigen taal een bijdrage voor Wikipedia te leveren. Zijn 'eigen' sites in Bambara en Peul groeien langzaam, maar gestaag. "In totaal zijn er nu nog geen 300 artikelen. Maar het belangrijkste was om een basis op te zetten waar anderen op verder kunnen bouwen," aldus de optimistische Nederlander.

Ook Jimmy Wales ziet de toekomst rooskleurig in voor zijn Wikipedia. De komende vijf tot tien jaar verwacht hij grote veranderingen door de betere beschikbaarheid van internet wereldwijd. Daardoor zal het voor iedereen mogelijk worden om 'culturele invloeden te ontvangen uit plaatsen waar we vandaag de dag bijna niets vanaf weten'.

(*) Hyves is een populair online sociaal netwerk in Nederland.

bron: http://www.oneworld.nl/Nieuws/Actueel/article/24034/_Wikipedia_moet_vera...

interview met Jimmy Wales: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8358539.stm
(Engelse tekst + audio)

Lees meer / 1 comment(s)

De afgunst van tv-kijkend Vlaanderen, een analyse in The Guardian

De (opgeklopte media-)heisa rond de 'winnende' politiek journaliste Linda De Win die in de tv-quiz 'De Slimste mens ter wereld' de ene na de andere Bekende Vlaming naar huis speelde (en daarmee op de zere teentjes van heel wat bierzuipend, voetbalminnend Vlaams manvolk trapte, getuige de niet van enige intelligentie getuigende oeverloze toogpraat die deze halfzachte mannen en blondines vervolgens op 'sociale' netwerken rondbazuinden), heeft de andere oever van Het Kanaal bereikt.

Khaled Diab analyseert voor The Guardian de afgunst van tv-kijkend Vlaanderen.

Hating the 'world's smartest woman' | Khaled Diab | guardian.co.uk
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/jan/07/linda-de-win-belgian...

Persoonlijke noot: Ik heb Linda De Win altijd sympathiek gevonden en versta die hele heisa niet, ook niet in het Engels, geanalyseerd door een journalist of column-schrijver van The Guardian.

Lees meer / 2 comment(s)

Breaking news from Hopenhagen


breaking source: 350.org

BREAKING Update from Jamie Henn --> It looks like we're coming closer to a showdown on 350 ppm at the UN climate talks here in Copenhagen. We're getting only bits and pieces of information here, but we wanted to share it with all of you as soon as possible and then do our best to keep you updated on any emerging developments. You can also keep track of 350 related reports on Twitter by following @350 (http://twitter.com/350)

As we've been reporting, there has been growing support for a 350 ppm target amongst countries, scientists, and civil society groups here in at the UN Climate Talks. Last Friday, 350.org hosted a press conference with the Association of Small Island States (AOSIS) to show solidarity with their proposal for a fair, ambitious and binding treaty that would lead us back to 350 ppm.

Over the weekend, millions of people around the world joined over 3,000 vigils and rallies for survival on every continent, calling for the 350 target to be the anchor for a real deal in Copenhagen. Today, AOSIS was joined by the group of all African countries which released at statement in support of 350 ppm. And in Latin America, Bolivia is putting forward a proposal that is going for 300 ppm -- making our 350 a middle of the road target!

All this means one thing: momentum. Yet, today, we got confirmation that 350 ppm has been removed from the negotiating text of the treaty. We'd heard this rumor last week, but were trying to clarify what happened.

Now, it's clear that all references to ppm targets have been stripped from the text. Our team on the inside has been trying to get more information, but at this point, it's unclear why or how the target was removed. While much of this process is transparent, a great deal of the key decisions take place behind closed doors.

Here's how we're fighting back. This morning, President Nasheed arrived in Copenhagen and rushed to the UN talks to make an emergency intervention at the plenary (the main negotiations) to move to put 350 ppm back in the text. The plenary was postponed because of growing tension between parties, but has just been rescheduled to begin in moments (it's about 2:00 pm right now in Copenhagen). If there is a chance, Nasheed will make an address. No matter what, our allies at AOSIS tell us that they are fighting hard to get 350 ppm back into the text.

Here's how we can all help. Tonight, President Nasheed will be making a major speech with Bill McKibben all about 350 and the movement you've built. This will be a key point in our movement. We've built incredible momentum over the past months and now we've got it give it everything we've got to make sure that there's still a chance for a survival treaty here in Copenahgen not a suicide pact. Please, help us spread the word about Nasheed's address -- we'll post up video and a transcript of the speech as soon as we can. You can watch a live feed here (we're working hard to make sure it works, so please bear with us if there are any technical difficulties). It's up to you to make sure President Nasheed's words are heard.

As Bill said last week, our allies aren't the most powerful countries in the world, they don't have the largest armies, but they do have a movement. That's all of us -- let's get to work.

http://www.350.org/about/blogs/breaking-fight-350

PS - You can find a more readable version of the Suicide Pact/Survival Pact speech poster (that's also fliered all over Copenhagen!) over here: http://j.mp/6cDDAB

Lees meer / 1 comment(s)

Alternatieve Nobelprijs voor FSC-vertegenwoordiger René Ngongo (DR Congo)


René Ngongo, FSC GA 2008 © FSC

Op 4 december 2009 ontving dhr. René Ngongo, het aanspreekpunt van FSC in de Democratische Republiek Congo (DRC), de Right Livelihood Award voor zijn uitstekende kijk op en werk in de bedreigde wouden van het Congobassin. De Right Livelihood Award Foundation erkent de heer Ngongo met de prijs ‘voor zijn moed op te staan tegen de krachten die Congo's regenwouden vernietigen en politieke steun te verzamelen voor de bescherming en het duurzaam gebruik van het regenwoud'.

Lees het artikel op de website van FSC. (in het Engels)

* FSC is het label voor duurzame houtproductie!

Lees meer / 0 comment(s)

Google(TM) beperkt gratis nieuws via zoekmachine

Eerste klik gratis, daarna registratiescherm

bron: zdnet.be | 02 december 2009 | Pieterjan Van Leemputten

GoogleTM doet een kleine toegeving in de discussie rond het gratis tonen van artikels van betaalde sites. Krantenpagina's zoals The Wall Street Journal kunnen voortaan aangeven dat gebruikers na de eerste klik worden doorgestuurd naar een registratiepagina.

Het zogenaamde First Click Free-programma moet de brug slaan tussen nieuwswebsites vindbaar houden en het probleem dat hun artikels op Google te lezen zijn zonder dat de krant daar bezoekers of inkomsten voor krijgt. In het systeem is de eerste pagina die de gebruiker opent gewoon te bekijken. Wanneer je doorklikt, beland je op een registratiepagina.

Sites die het programma willen gebruiken, kunnen de gratis klik aanpassen. Zo kun je tot vijf gratis klikken per dag per gebruiker toelaten. Al is het nog onduidelijk hoe makkelijk dit te omzeilen valt met een dynamisch IP-adres of door de cookies uit je browser te wissen.

google news voorbeeld

Zo zag news.google.com eruit op 25 juli 2007, ook toen al zat het er bovenarms op tussen Google en Microsoft.


Opmerkelijk

De toegeving van Google is opmerkelijk. De afgelopen maanden hebben mediabedrijven duidelijk gemaakt dat ze niet blij zijn met de manier waarop Google hun artikels weggeeft. Rupert Murdoch van News Corp overweegt zelfs om zijn sites uit de index van de zoekmachine te halen. Microsoft bood hem daarna aan om ze tegen betaling op Bing te tonen.

Tegelijk geeft Google met zijn programma impliciet aan dat het vreest dat de actie van Murdoch succes zal hebben. In België is de discussie tussen de Franstalige krantensites en Google News immers al voor de rechter uitgevochten. Maar op dat moment was er geen sprake van een aanpassing.

link: http://www.zdnet.be/news/110644/google-beperkt-gratis-nieuws
(U krijgt er wel gratis reclame bij:-(

NB: Voor dit nieuwsartikel moeten u en ik voorlopig niet betalen. Met dank aan ZDNet.be! IMC's* zijn lang niet de enige idealisten. *IMC = Independent media center (zoals bijv. Indymedia.)

Lees meer / 0 comment(s)

Nomineer Carrotmob voor De Groene Bril

Help Carrotmob aan De Groene Bril door te stemmen op www.wateraandelippen.be !
Je kan ook stemmen voor Ecotheater ‘Tegen de lamp’ of Passiefhuis-Platform. (Om te stemmen, in de menubalk een beetje naar beneden scrollen.)

Jong Groen nomineerde Carrotmob voor haar jaarlijkse prijs 'De Groene Bril'.

Om te weten wat 'Carrotmobben' juist is en hoe jij ook de positieve vibes kan krijgen: vlaanderen.carrotmob.org

Lees meer / 1 comment(s)