Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

chinaworks

chinaworks's picture

Naam

China Works

Website

http://www.chinaworks.be/

chinaworks's blog

CPC, SIP en Picanol... een mondvol

Na bekomen te zijn van de foute protocollaire aankondiging bij de decaan van de partijschool konden we dan toch een beeld krijgen van de werking van de partij in China. De decaan Chen Xichun is interview 14 in het boek 'Made In China'. Tijd was de enige remmende factor op onze vraagstelling. Hij maakte de vergelijking met het gecorrigeerde kapitalisme in Europa om ons erop te duiden dat het toelaten van de vrije markt in zijn land het socialisme niet wegneemt. Als voorbeeld wees hij erop dat geen enkele multinational grondeigenaar is van de fabrieken. In de belangrijke industrieën heeft de overheid altijd de meerderheid van de aandelen.

Bij ons bedrijfsbezoek konden we dat even uittesten. En inderdaad, Picanol heeft voor 50 jaar gebruiksrecht van de grond. We werden gastvrij onthaald door Johan Coulembier die ons ook het middagmaal kon aanbieden. Er werken 275 werknemers en de vestiging in China (Suzhou) heeft geen nadelige effecten op de tewerkstelling in België. De hoogtechnologische weefgetouwen worden nog steeds in België gemaakt en dankzij hun Chinese aanwezigheid kon men zich op de markt versterken. We werden ingeleid in de verschillende technologieën maar ook in de sociale structuur van de onderneming. Het bedrijf moet een warme maaltijd aanbieden aan elk personeelslid. Bij economische werkloosheid en ziekte betaald de onderneming het loon door. Zelfs bij economische werkloosheid komt het personeel liever naar het bedrijf om wat te niksen omwille van het gratis middagmaal en de douches.

Er waren onlangs vakbondsverkiezingen met enkele kandidaten. Er zijn vijf collectieve weken vakantie en ieder personeelslid heeft daarnaast nog vijf individuele dagen te nemen. Een van deze weken is gereserveerd voor een bedrijfsuitstap, zo is vorig jaar de ganse onderneming op reis geweest naar Hongkong. Het bedrijf is gelegen in de industriezone SIP die pas zes jaar geleden werd geopend. Op vandaag telt de zone een oppervlakte van een vijfde van West-Vlaanderen volgebouwd met bedrijven, diensten en appartementen voor het personeel. Werkelijk indrukwekkend. Ons bezoek aan Suzhou city werd omwille van de temperatuur een busrondrit maar onze locale gids maakte er een aangename uitstap van. Het was billenkletsen met zijn overtuigende en expressieve komische vertellingen naast de ernstige informatieve berichtgeving.

Lees meer / 1 comment(s)

Shanghai !!!

We zijn in Shanghai en de voorspellingen kloppen tot nu toe. Het is er zo warm dat het zelfs geen zin heeft om een terrasje te doen tot grote ontgoocheling van een aantal van ons. Maar er zijn nog andere verschillen. Hier is er wel koffie bij het ontbijt en zijn de gebouwen van duurzamere kwaliteit. Ze hebben zelfs ingebouwde airco. Het valt op dat Shanghai in zekere zin de rivaliteit aangaat met Beijing. Ze zijn zo stikjaloers op Beijing omdat die de olympische spelen binnenhaalden dat ze op de vooravond van het gebeuren een prestigieuze voetbalwedstrijd zullen binnenhalen en bazuinen nu rond dat ze altijd een stapje voor zijn op Beijing. Bovendien heeft Shanghai wel de hoogste gebouwen waarmee ze paraderen en organiseren ze de wereldtentoonstelling in 2010. Er zijn ook syndicale verschillen, de ontmoeting met de vakbond in hun mooi gebouw op de oude Bund bracht verduidelijking. Ten eerste brachten ze niet enkel een goed nieuws show maar ze hadden het ook over hun problemen. Ten tweede zijn ze duidelijker meer actief op het syndicale terrein, in het sociaal overleg. Daarbij willen ze leren van de Europese vakbonden en prefereren ze een tripartite overlegstructuur. Ten derde hebben ze een uitgesproken basiswerking met twee personeelsvergaderingen per jaar en enquêtes onder de arbeiders. Waarschijnlijk zit hun geschiedenis daar voor iets tussen omdat ze al langer ervaring hebben met de vrije markt.

Lees meer / 0 comment(s)

Zhongguancun en het IT-beest

Tijd om ons te verplaatsen naar het IT shoppingcentrum in Zhongguancun. We hadden slechts de tijd om onder de indruk te komen van de immense omvang van het gebeuren. Building vol verdiepingen met het ene kraampje naast het andere in alles wat hardware en software betreft. Volgens onze expert Koen zowat 30% goedkoper dan bij ons. Anderen van de groep besloten die drukte links te laten en besloten te aperitieven. Geert dronk er koffie en naar het schijnt is dat het vermelden waard.

Na het middagmaal bezochten we de Hutongs, authentieke wijken van Beijing. De commercie tiert er welig zodat het inleven in de historische context wat moeilijk is. Een flank van het meertje is begroeid met lotusbloemen en in het water zwemmen mensen zonder géne. Hilariteit was er pas toen enkelen het openbaar toilet bezochten en vaststelden dat alles open en bloot diende te gebeuren. Maria kwam er nog Belgen tegen uit haar buurt, wat is de wereld toch klein. Zij kwamen van Shanghai en wisten te melden dat het daar 37 graden is. Dat belooft…

Lees meer / 0 comment(s)

263 dot com (en nog miljoenen anderen)

Deze voormiddag brachten we een bezoek aan 263.com, opgericht in 1997 en vandaag een van de grootste bedrijven actief in de informatietechnologie. Het aantal internetgebruikers in China is gegroeid van 33,7 miljoen in 2001 tot 126,5 miljoen in 2006 met een omzet van 645,4 biljoen Yuan (voor een vlotte omrekening naar Euro delen door tien). Er werken 210 personeelsleden, voornamelijk hooggeschoolden in de leeftijdscategorie 25 tot 30 jaar. Ze hebben een hoog salaris dat toeneemt met 10% per jaar. Niettegenstaande het hoge loon is er toch een groot personeelsverloop van 20 tot 40% per jaar. We stelden de vraag hoe het zit met de censuur. Er zijn sites die niet toegelaten zijn omdat ze de wetgeving schenden. Dit gaat van bepaalde politieke oppositiegroepen over morele schendingen zoals harde pornografie. Het bezoek was een kolfje naar de hand van Koen die vrijwel alle vragen voor zijn rekening nam. De vraag blijft open of de evolutie in Chinese IT sector geen nieuwe 'western style' elite met grote koopkracht zal creëren die de consumentenmarkt zal ontwrichten? Op de terugweg reden we voorbij het toch wel indrukwekkende olympische stadium, het zogenaamde 'vogelnest'.

Lees meer / 0 comment(s)

Interne migranten of misschien beter ... seizoenarbeiders ?

Deze morgen een ontmoeting gehad met een NGO die zich inzet voor de migranten. Xiao Xiao Niao werd opgericht in 1999 maar groeide uit van een eenmanszaak tot een organisatie die nu door zo'n 10 mensen wordt gerund. Twee kleine lokaaltjes op de derde kelderverdieping van een hotel is hun werkruimte. Hun werkterrein is echter dicht bij de basis, met name op plaatsjes waar de migranten zich ophouden. De organisatie schat dat er zo'n 200 miljoen migranten zijn die van het platteland naar de steden komen werken. Deze migranten werken vooral in de textiel, bouw, horeca en cleaning, in bedrijven waar uitsluitend migranten werken en waar de arbeidsomstandigheden minder zijn. Dat probleem wordt gelukkig ook erkend door de regering die al maatregelen nam. Ook de vakbond ACFTU is zich hiervan bewust en werkt nu ook met de migranten.

Lees meer / 0 comment(s)

De Verboden Stad

Bezoek aan enkele toeristische trekpleisters in Beijing. De 'Grote Hal van het Volk' werd gebouwd in 10 maanden tijd ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de revolutie in 1959. Een waar huzarenstuk want het oogt indrukwekkend. Grote hallen en zalen met als pronkstuk de grote vergaderzaal van het parlement met 10.000 zitplaatsen. Op de terugweg werden we bestookt door straatverkopers die boeken, postkaarten en prullen aan de man/vrouw proberen te brengen. Het werd weer afbieden maar daarmee is de miserie niet opgelost. Roos kocht drie boeken voor 50 Yuan en betaalde met een briefje van 100. Als wisselgeld kreeg ze ondermeer 4 briefjes van 0,5 Yuan voor de waarde van 5 Yuan. Regelrechte oplichterij dus. De boeken zijn wel goedkoper want in een boekenwinkel stonden ze aan 60 Yuan per stuk genoteerd. Beihai Park en de Verboden Stad werden in een drafje afgewerkt. De Verboden Stad is in volle restauratie met de olympische spelen voor de deur.

Diverse paleizen dragen een naam met harmonie erin wat doet vermoeden dat onder de Ming dynastie men ook al bezig was met het begrip 'harmonie' waardoor er een culturele en historische waarde is bij het huidige begrip 'harmonieuze samenleving'. In de Verboden Stad bleek de tentoonstelling over Vlaamse primitieven en Chinese tijdsgenoten te lopen die is samengesteld door Luc Tuynmans en dit jaar in Brussel liep. De gids wou van een stop niet weten zodat we dan te vroeg op de afspraak bij de bus waren en weer bestookt werden dor straatverkopers. Moeten we hierachter een slimme commerciële zet van onze gids zoeken? In elk geval kreeg Roos plotseling haar oplichter in het oog maar die maakte zich snel uit de voeten.

Lees meer / 0 comment(s)

Zeer interessante en leuke babbel met Frank en Lieve die al 2 jaar in China wonen

Bij het avondeten werden we vervoegd door Frank Willems en Lieve Dejonghe, Vlamingen die nu voor twee jaar in China wonen. Ze hebben voorheen de wereld rondgezworven omdat Frank een expat was van Glaverbel. Ze zijn net terug van een reis doorheen Tibet en werden daar gegidst door een Tibetaan die op jonge leeftijd illegaal in India opleiding genoot in de Dalai Lama scholen. Alles wat mis gaat in Tibet werd door de gids op de Chinezen gestoken. Volgens de gids had Tibet voor 1959 geen ziekenhuizen nodig omdat alle ziekten zijn ingevoerd door de Chinezen. Dit en andere te ridicule propagandapraatjes bracht hen algauw in ruzie met de gids. Meer over hun belevenissen in Tibet kan je terugvinden op hun blog http://frankenlieveinchina.blogspot.com

Meer informatie over Tibet kan je dan weer vinden op de website

http://infortibet.skynetblogs.be

Betreffende de situatie in China zelf is hun analyse dat China een weg volgt tussen het socialisme en het kapitalisme. De sociale harmonie slaat aan bij de bevolking en het vertrouwen in de regering hierin is groot. Toch zien ze instabiliteit op lange termijn.

Vooreerst volgt China de wereldeconomie waar 130 miljoen werknemers werken voor werken voor de export. Een kapitalistische crisis zal China daarbij betrekken. Ten tweede stelt er zich een ideologisch probleem omdat hiermee slechts een smalle groep bij betrokken is. Op niveau van de werknemers zien ze drie niveaus: de 200 miljoen stedelingen die in goede omstandigheden bij de overheid of in westerse multinationals werken, de 150 miljoen migranten die in slechte omstandigheden werken maar waar de regering duidelijk maatregelen voor neemt en als laatste de 150 miljoen werknemers die in de kleine industrie van het platteland in schrijnende toestanden tewerkgesteld zijn.

In 2008 keren Frank en Lieve terug naar Belgie en ze nodigen ons uit op de tentoonstelling van de kunstwerken van Lieve in december 2008 in Knokke.

Lees meer / 0 comment(s)

Tianjin, op 150 km van Beijing

Vandaag vroeg uit de veren om ons te verplaatsen naar Tianjin. Twee ongevallen gezien op de baan en het is een wonder dat er nog niet méér gebeuren. Vooral onze chauffeur baant zich op brutale wijze doorheen het verkeer, zijn kapotte voorruit laat vermoeden dat het al eens prijs is geweest. We hadden eerst een ontmoeting met een aantal vakbondsverantwoordelijken uit de Free Trade Zone. Deze industriezone bestaat uit drie delen, kent een totale doorsnede van 55 km, en huisvest 9000 bedrijven. De vakbondsverantwoordelijken gaven toelichting over hun werkzaamheden die zich vooral situeren op de sociale werken. Vervolgens brachten we een bezoek aan een logistiek staatsbedrijf met een klein deel Japans kapitaal. Het blijkt een modelbedrijf te zijn want het werkt volautomatisch waardoor het slechts 28 werknemers kent. Wie zei er ook alweer dat China vooral laaggeschoolde arbeid aantrekt?

De investeringen van dit bedrijf hebben zich na drie jaar terugbetaald. Later op de dag zagen we dat het bedrijf een schenking kon doen van 1 miljoen Yuan (ongeveer 100.000 Euro) aan het hulpcentrum van de vakbond. Dat hulpcentrum bevat verschillende onderdelen. Van een complete vakbondsdienstverlening, een tewerkstellingsbureau, kantoren tot een winkel voor minder begoeden. In de discussie met verantwoordelijken in de prachtige conferentiezaal, met montageruimte voor beeld- en computerreportages, kwam opnieuw het begrip 'harmonieuze samenleving' naar voor. Dit begrip blijkt zeer belangrijk te zijn in de opbouw van het hedendaagse Chinese communisme. Het komt erop neer dat alle krachten in de samenleving in balans zijn. Is de ene kracht te sterk aan het worden dan zal de overheid die aan banden leggen en omgekeerd.
Daarna werden we meegetrokken naar de 'oude cultuurstraat', een authentieke Chinese buurt met winkeltjes en andere toeristische spots. Blijkt deze straat pas aangelegd te zijn geweest in 1985 wat de charme meteen doet dalen tot vriestemperatuur. Toch heeft de locale commercie goed geboerd aan de Belgen, een hoop cadeautjes voor het thuisfront werden aangeschaft. Als laatste onderdeel van onze Tianjin-trip werden we voor de tweede maal volgepropt met een volwaardige Chinese maaltijd. Peter Franssen was danig onder de indruk van de dag dat hij aan tafel een oud scoutslied inzette om de heer te danken voor spijs en dranken. Gelukkig kon dit genante tafereel op film vastgelegd worden. We doen onze uiterste best om dit zo spoedig mogelijk de wereld te laten aanschouwen.

Lees meer / 0 comment(s)

Ontmoeting met Chang Kai (auteur van de nieuwe arbeidswet)

Gisterenavond hadden we nog een boeiende ontmoeting met prof. Chang Kai en zijn assistent Kan Wang. De nieuwe arbeidswet, waar Chang Kai het ontwerp van schreef, kan maar goed toegepast worden als de vakbond een vrijere rol krijgt. De rol van de vakbond is tot nu toe vooral sociaal en te weinig syndicaal en de vakbond moet ook minder afhankelijk worden van de overheid. De nieuwe arbeidswet is er vooral gekomen omdat het evenwicht in de 'harmonieuze samenleving' zoek is.

Kan Wang ging dieper in op de sociale conflicten in China. De catalogering is tweeërlei: De legale geschillen die via de rechtbank worden uitgevochten en de zogenaamde 'urgent mass events', spontane massabewegingen die vooral ontstaan via de nieuwe communicatiemiddelen (bvb.SMS-mobilisaties). Deze acties doen zich vooral voor rond arbeidsconflicten als eigendomsconflicten. Interne vertrouwelijke overheidscijfers spreken van gemiddeld vijf dergelijke acties per dag in 2003. Recente actie met positieve afloop was de dwang(slaven)arbeid in de steenfabrieken. Spontane stakingen horen in dit laatste rijtje thuis. Opvallend is ook de rol van NGO's in deze conflictvorm. Vaak nemen zij de rol van de vakbond over op vraag van de actievoerders. Er is dus werk aan de winkel voor de vakbond.

Lees meer / 0 comment(s)

De Muur beklommen

Vandaag de muur gedaan. Naast het feit dat het één van de nieuwe wereldwonderen is en dat Starbucks zijn boeltje heeft mogen bijeenrapen is het bouwwerk helaas niet vanuit de ruimte zichtbaar. Dit in tegenstelling tot de overtuiging van onze gids die beweerde dat de muur zelfs zichtbaar is vanop de maan. Je kon figuurlijk maar ook letterlijk op de koppen lopen in het gedeelte gelegen in Badaling. File op de muur, chaos in de ordehandhaving. Na de muur gaan eten in Golden Palace restaurant, gelegen boven een vazenfabriek. Naast vazen kan je ook de ganse schare van Chinese beschilderde voorwerpen aanschaffen. De prijzen waren echter te duur, zo werd er ook niets gekocht. Bovendien ging het afdingen hier niet op terwijl we dat net onder de knie aan het krijgen zijn. Er zijn er al die erin slaagden om twee derden van de prijs af te doen. Gelegenheid genoeg om te oefenen want in het straatbeeld zijn massa's kraampjes en verkopers te vinden.

De Minggraven zijn meer een "touristtrap" maar omdat ze op de baan liggen naar de muur trekken ze toch voldoende volk. Eén graf ligt in een onderaards bouwwerk maar de originele graven zijn wél vernietigd. Veel valt er dus niet te zien. Het meest opwindende moment was toen twee dames uit de groep per ongeluk het mannentoilet bezochten. De mannelijke Chinezen waren 'op hun pik getrapt' en maakten dit aan de dames op een passende wijze duidelijk. Vandaag hebben we echter niet veel tijd, méér over het vele eten en de te kleine bedden mag je later verwachten.

Lees meer / 0 comment(s)

Goed en wel aangekomen

In alle drukte toch even tijd gevonden om een berichtje te plaatsen. Hopelijk lukt het via e-mail want via browser is van hieruit de blog op dit moment onbereikbaar.

Weer slecht nieuws bij de start. Ludwig haakte op het laatste nippertje af wegens familiale omstandigheden.
Filip beweerde bij hoog en bij laag dat we over de noordpool zouden vliegen. We vlogen inderdaad noordwaarts via Nederland, Zweden, Estland, Rusland, etc om een kleine tien uur later te landen in Beijing, ijsbergen zijn we onderweg niet tegengekomen. De klok staat hier zes uur vooruit, het is vroeg klaar maar ook vroeg donker.

De gids van het internationaal departement van de Chinese vakbond ACFTU heeft een perfecte kennis van de franse taal, dus dat zit goed. We hebben vandaag al een bezoek gebracht aan het hoofdgebouw van de ACFTU. In het gebouw werken zo'n 500 medewerkers die over alle comfort beschikken. De volledige vijfde verdieping is ingenomen met sportzalen en een bibliotheek voor het personeel. De personeelsleden van de vakbonden onder ons bleken toch wel jaloers te zijn op zoveel luxe. We hadden een ontmoeting met Mr. Li Jianming, diensthoofd van de internationele afdeling. De doelstellingen die ze zichzelf opleggen is niet mals. Men wil de armoede die er nog is volledig wegwerken en hij beseft dat de rol van de vakbond zich zal wijzigen.

Er werd ook ingegaan op een aantal samenwerkingsprojecten tussen de Belgische vakbonden en de ACFTU. Houthuys en Peirens waren geen vreemde namen hier, blijkbaar waren er vroeger betere officiële contacten tussen de vakbonden onderling. Vanavond Peking duck gaan eten, de meesten konder er wel van genieten. Al valt het goedkope bier beter in de smaak. En voor de prijs van een halve Euro voor een fles van meer dan een halve liter mag je niet klagen. Bij de Peking duck kocht vrijwel iedereen ook een kleurrijk flessenjasje, het eerste souvenir is binnen.

Lees meer / 0 comment(s)