Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Zeer interessante en leuke babbel met Frank en Lieve die al 2 jaar in China wonen

Zeer interessante en leuke babbel met Frank en Lieve die al 2 jaar in China wonen

Bij het avondeten werden we vervoegd door Frank Willems en Lieve Dejonghe, Vlamingen die nu voor twee jaar in China wonen. Ze hebben voorheen de wereld rondgezworven omdat Frank een expat was van Glaverbel. Ze zijn net terug van een reis doorheen Tibet en werden daar gegidst door een Tibetaan die op jonge leeftijd illegaal in India opleiding genoot in de Dalai Lama scholen. Alles wat mis gaat in Tibet werd door de gids op de Chinezen gestoken. Volgens de gids had Tibet voor 1959 geen ziekenhuizen nodig omdat alle ziekten zijn ingevoerd door de Chinezen. Dit en andere te ridicule propagandapraatjes bracht hen algauw in ruzie met de gids. Meer over hun belevenissen in Tibet kan je terugvinden op hun blog http://frankenlieveinchina.blogspot.com

Meer informatie over Tibet kan je dan weer vinden op de website

http://infortibet.skynetblogs.be

Betreffende de situatie in China zelf is hun analyse dat China een weg volgt tussen het socialisme en het kapitalisme. De sociale harmonie slaat aan bij de bevolking en het vertrouwen in de regering hierin is groot. Toch zien ze instabiliteit op lange termijn.

Vooreerst volgt China de wereldeconomie waar 130 miljoen werknemers werken voor werken voor de export. Een kapitalistische crisis zal China daarbij betrekken. Ten tweede stelt er zich een ideologisch probleem omdat hiermee slechts een smalle groep bij betrokken is. Op niveau van de werknemers zien ze drie niveaus: de 200 miljoen stedelingen die in goede omstandigheden bij de overheid of in westerse multinationals werken, de 150 miljoen migranten die in slechte omstandigheden werken maar waar de regering duidelijk maatregelen voor neemt en als laatste de 150 miljoen werknemers die in de kleine industrie van het platteland in schrijnende toestanden tewerkgesteld zijn.

In 2008 keren Frank en Lieve terug naar Belgie en ze nodigen ons uit op de tentoonstelling van de kunstwerken van Lieve in december 2008 in Knokke.

chinaworks

Gepost door chinaworks
26.07.2007

Tags