Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Tianjin, op 150 km van Beijing

Tianjin, op 150 km van Beijing

Vandaag vroeg uit de veren om ons te verplaatsen naar Tianjin. Twee ongevallen gezien op de baan en het is een wonder dat er nog niet méér gebeuren. Vooral onze chauffeur baant zich op brutale wijze doorheen het verkeer, zijn kapotte voorruit laat vermoeden dat het al eens prijs is geweest. We hadden eerst een ontmoeting met een aantal vakbondsverantwoordelijken uit de Free Trade Zone. Deze industriezone bestaat uit drie delen, kent een totale doorsnede van 55 km, en huisvest 9000 bedrijven. De vakbondsverantwoordelijken gaven toelichting over hun werkzaamheden die zich vooral situeren op de sociale werken. Vervolgens brachten we een bezoek aan een logistiek staatsbedrijf met een klein deel Japans kapitaal. Het blijkt een modelbedrijf te zijn want het werkt volautomatisch waardoor het slechts 28 werknemers kent. Wie zei er ook alweer dat China vooral laaggeschoolde arbeid aantrekt?

De investeringen van dit bedrijf hebben zich na drie jaar terugbetaald. Later op de dag zagen we dat het bedrijf een schenking kon doen van 1 miljoen Yuan (ongeveer 100.000 Euro) aan het hulpcentrum van de vakbond. Dat hulpcentrum bevat verschillende onderdelen. Van een complete vakbondsdienstverlening, een tewerkstellingsbureau, kantoren tot een winkel voor minder begoeden. In de discussie met verantwoordelijken in de prachtige conferentiezaal, met montageruimte voor beeld- en computerreportages, kwam opnieuw het begrip 'harmonieuze samenleving' naar voor. Dit begrip blijkt zeer belangrijk te zijn in de opbouw van het hedendaagse Chinese communisme. Het komt erop neer dat alle krachten in de samenleving in balans zijn. Is de ene kracht te sterk aan het worden dan zal de overheid die aan banden leggen en omgekeerd.
Daarna werden we meegetrokken naar de 'oude cultuurstraat', een authentieke Chinese buurt met winkeltjes en andere toeristische spots. Blijkt deze straat pas aangelegd te zijn geweest in 1985 wat de charme meteen doet dalen tot vriestemperatuur. Toch heeft de locale commercie goed geboerd aan de Belgen, een hoop cadeautjes voor het thuisfront werden aangeschaft. Als laatste onderdeel van onze Tianjin-trip werden we voor de tweede maal volgepropt met een volwaardige Chinese maaltijd. Peter Franssen was danig onder de indruk van de dag dat hij aan tafel een oud scoutslied inzette om de heer te danken voor spijs en dranken. Gelukkig kon dit genante tafereel op film vastgelegd worden. We doen onze uiterste best om dit zo spoedig mogelijk de wereld te laten aanschouwen.

chinaworks

Gepost door chinaworks
26.07.2007

Tags