Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De Verboden Stad

De Verboden Stad

Bezoek aan enkele toeristische trekpleisters in Beijing. De 'Grote Hal van het Volk' werd gebouwd in 10 maanden tijd ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de revolutie in 1959. Een waar huzarenstuk want het oogt indrukwekkend. Grote hallen en zalen met als pronkstuk de grote vergaderzaal van het parlement met 10.000 zitplaatsen. Op de terugweg werden we bestookt door straatverkopers die boeken, postkaarten en prullen aan de man/vrouw proberen te brengen. Het werd weer afbieden maar daarmee is de miserie niet opgelost. Roos kocht drie boeken voor 50 Yuan en betaalde met een briefje van 100. Als wisselgeld kreeg ze ondermeer 4 briefjes van 0,5 Yuan voor de waarde van 5 Yuan. Regelrechte oplichterij dus. De boeken zijn wel goedkoper want in een boekenwinkel stonden ze aan 60 Yuan per stuk genoteerd. Beihai Park en de Verboden Stad werden in een drafje afgewerkt. De Verboden Stad is in volle restauratie met de olympische spelen voor de deur.

Diverse paleizen dragen een naam met harmonie erin wat doet vermoeden dat onder de Ming dynastie men ook al bezig was met het begrip 'harmonie' waardoor er een culturele en historische waarde is bij het huidige begrip 'harmonieuze samenleving'. In de Verboden Stad bleek de tentoonstelling over Vlaamse primitieven en Chinese tijdsgenoten te lopen die is samengesteld door Luc Tuynmans en dit jaar in Brussel liep. De gids wou van een stop niet weten zodat we dan te vroeg op de afspraak bij de bus waren en weer bestookt werden dor straatverkopers. Moeten we hierachter een slimme commerciële zet van onze gids zoeken? In elk geval kreeg Roos plotseling haar oplichter in het oog maar die maakte zich snel uit de voeten.

chinaworks

Gepost door chinaworks
26.07.2007

Tags