Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Gilles

Gilles's blog

Updates over de G8

Update actie-radio

De Infogroep van de G8 zal een actie-radio via PMR , Public Mobile Radio, tijdens de G8-protesten.
Er zal uitgezonden worden op woensdag 6 en donderdag 7 juni, ieder uur om kwart voor op kanaal 3.

Netwerk Video-activisme zet protestnieuws op poten

Het Netwerk Video-activisme zal tijdens de G8 een nieuwsuitzending verzorgen via hun website http://g8-tv.org. Tussen 31 mei en 10 juni voorzien zij dagelijks 3 uitzendingen van 5 minuten.
Tussen 2 en 8 juni komt daar een extra nieuwsuitzending van een half uur bij, en dat dagelijks na 21u00.
De beelden zullen beschikbaar zijn in het OggTheora-formaat. Dit kan afgespeeld worden met de open media-speler VLC (www.videolan.org) of met een plug-in voor quicktime (http://xiph.org/quicktime/).

Flash Radio brengt online protestradio

Flash Radio zal vanaf de G8-protesten in Heiligendamm en omstreken radionieuws brengen via een podcast. Van 2 tot 10 juni zullen haar burgerjournalisten dagelijks een uitzending van een halfuur verzorgen.
Om op de podcast in te schrijven: kopiëer en plak www.flashradio.wordpress.com/feed in uw mediaspeler. Wie niet vertrouwd is met podcasts, kan alle info vinden op hun website: www.flashradio.wordpress.com.

G8-top 2008 bekend

De G8-top 2008 zal doorgaan in Japan in het vakantie-oord Toyako op het eiland Hokkaido.
Het grote thema op de top zal klimaatsverandering zijn, volgens premier Shinzo Abe. Verwacht wordt dat er gediscussiëerd zal worden over hoe de CO2-uitstoot terug te dringen tegen 2012, wanneer het Kyoto-protocol afloopt.

Lees meer / 0 comment(s)

Updates over de G8

Bono protesteert tegen G8
De artiesten die zullen optreden op het laatste anti-G8-concert op zaterdag 7 juni worden geleid door Bono en Herbert Grönemeyer, die weleens de Duitse Bono wordt genoemd. Andere artiesten zijn nog niet bekend.

G8-betogers bijgestaan door Legal Teams
De Legal Teams, ook wel bekend als EA of Ermittlungsausschuss, zullen tijdens de G8 algemene info verzamelen over rellen en arrestaties, en zullen de namen en geboortedatums van de arrestanten verzamelen. De EA staan in voortdurend contact met advocaten, en proberen zo de arrestanten zo snel mogelijk juridische hulp te bieden.
De EA zullen ook proberen bij te houden welke arrestant waar wordt vastgehouden, om zo de vrijlating te bespoedigen en bij vrijlating opvang en ondersteuning te kunnen bieden.
Deze aanpak betekent niet alleen een psychologische opsteker voor arrestanten, maar zal waarschijnlijk ook een controlerend effect hebben op politieacties.

Meer info op www.ermittlungsausschuss.net

Openbaar vervoer lijkt protest te steunen
De openbare vervoersmaatschappij in Rostock heeft afgekondigd dat ze een speciaal ticket voorziet voor 2 tot 9 juni voor de ganse regio, en dat voor 15 euro. Met dit ticket zijn ook de campings in Reddelich en Wichmannsdorf bereikbaar, net als de luchthaven Rostock-Laage.
De tickets zullen beschikbaar zijn aan de loketten en in de regionale bussen en treinen.

Daarnaast zet de vervoersmaatschappij ook extra treinen in. De regionale trein die passeert langs de camping in Reddelich zal ook 's nachts ieder uur rijden (ongeveer een halfuur vanaf Rostock-Centraal.

De uren van de treinen van Rostock naar Warnemünde, die langs de school in Evershagen passeert, waar een Indymedia Center en een Convergence Center zijn gevestigd, worden ook aangepast:
van 04u00 tot 10u00: normale regeling
van 10u00 tot 20u00: iedere 10 minuten
van 20u00 tot 24u00: iedere 15 minuten
van 24u00 tot 01u30: normale regeling
van 01u30 tot 04u00: nachtbussen

Derde actiecamping bekend
Naast de al gekende campings in de haven van Rostock en in Reddelich (tussen Bad Doberan en Kröpelin), zal er nu ook een camping opgezet worden in Wichmannssdorf.
Wichmannsdorf ligt ten zuiden van Kühlungsborn, waar het officiële mediacentrum gevestigd is, ten westen van Heiligendamm. Rostock ligt ten oosten van Heiligendamm.
Het kamp wordt voorbereid door allerlei groepen uit de antikernenergiebeweging.
alle kampen worden opgedeeld in zones, barrio's genaams, naar gelang thema's, actiestijlen, organisaties of herkomst. In Reddelich wordt er in de 'yellow barrio' opvang voorzien voor Nederlandstalige activisten.

Actieradio via PMR
Er wordt opgeroepen om PMR's, Public Mobile Radio's oftewel kleine walkie-talkies, mee te nemen naar Duitsland. Er zou een speciale G8-actieradio opgezet worden via PMR om het laatste nieuws over acties te verspreiden.

Regering voert bewaking op
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Schäuble heeft twee nieuwe maatregelen afgekondigd in het licht van de aanstaande protesten tegen de G8 in Heiligendamm.
Als eerste is het mogelijk om demonstranten in voorlopige hechtenis (vorbeugehaft) te nemen. Dat betekent dat mensen waarvan vermoed wordt dat zij aan protestacties zullen deelnemen, nog voor de actie gearresteerd kunnen worden en tot 14 dagen vastgehouden kunnen worden.
Daarnaast maakte Schäuble bekend dat de grenzen scherp gecontroleerd zullen worden. Dat komt in feite neer op een tijdelijke opschorting van het Schengen-verdrag.
Zo zullen er begin juni onder andere controles plaatsvinden aan de grensovergang op de A1 bij De Lutte. Ook op vliegvelden en in de havens wordt het toezicht opgedreven.

De Duitse politie maakte dan weer bekend waar demonstreren verboden is. Allereerst is er natuurlijk het gebied binnen het 12 km lange veiligheidshek (zie eerder deze blog) . Daarnaast is ook een zone van 200 meter langs beide kanten van het hek tot no go-zone verklaard, en dat van 1 tot en met 4 juni. Vanaf 5 juni wordt deze zone uitgebreid tot 5 km. Maar dat betekent niet dat dat de enige zones zullen zijn. De politie is nog steeds in staat om andere zones tot verboden gebied te verklaren.

De Sternmars, die op 7 juni vanuit 5 dorpen naar Heiligendamm zou optrekken, is ondertussen ook verboden, volgens de politie omdat de manifestaties niet genoeg ruimte laten voor de orde- en hulpdiensten.

Ook werd aangekondigd dat er 9 marineschepen en 1100 militairen worden ingezet.

De Duitse Bild Zeitung wist te melden dat de Duitse politie een nieuw hightech wapen zou kunnen inzetten, de LRADS master blaster. Het wapen zou geluidsgolven op demonstranten kunnen afvuren die veel pijn kunnen veroorzaken.

Protestacties stellen G8-top uit
De Duitse regering heeft aangekondigd dat de G8-top, gepland voor 6 tot 8 juni, een dag later zal beginnen met haar programma. Daardoor begint de top pas op donderdag 7 juni, waarmee ze de grote blokkade-acties op woensdag ontloopt. De acties gaan wel door. Enkel de geplande bezetting van Rostock-Laage wordt verplaatst van dinsdag naar woensdag.

Lees meer / 0 comment(s)

G8-campings bekend

De locaties van de twee activistencampings tijdens de G8-top zijn bekend. Een eerste bij Reddelich, zo'n 15 km van Heiligendamm, voorziet plaats voor drie tot vijfduizend kampeerders. De tweede, in Rostock stad, biedt plaats aan zesduizend mensen.
Beide kampen zullen beschikken over tenminste 2 informatietenten, één met info over de camping en één met info over acties en activiteiten.
Daarnaast zal iedere camping ook beschikken over een eerstehulppost, een Indymedia-tent, soepkeukens, toiletten (zowel prefab als ecologische), zelfgebouwde douches, enz.
Diegenen die in Rostock verblijven, kunnen deelnemen aan de tegentop(www.g8-alternative-summit.org).
Om een plaatsje te reserveren op één van de campings kun je terecht op www.camping-07.de of www.camping-07.org (de websites zijn wel voornamelijk in het Duits), of kun je een mailtje sturen naar office@camping-07.org.
Er wordt gevraagd te vermelden op welke camping je wil verblijven, en met hoeveel personen je komt. Andere details die de organisatoren kunnen helpen zijn ook altijd welkom.

Lees meer / 0 comment(s)

Tegenbetoging tegen rechts tijdens G8

Naast de oproep voor een grootse openingsmars op 2 juni is er nu ook een oproep gelanceerd voor een tegenbetoging tegen extreem-rechts op 2 juni.

De NPD, de “nationaal-democratische partij van Duitsland”, heeft immers aangekondigd op die 2e juni een betoging met zo’n 1500 mensen te willen houden in Schwerin. De NPD zetelt in het parlement van de deelstaat Meclenburg-Vorpommern, waar de G8-top doorgaat.
Er werd ondertussen al een werkgroep gevormd door verscheidene anti-fascistische groeperingen uit Mecklenburg-Vorpommern.

Lees meer / 0 comment(s)

Convergence Centers G8 bekend

De plaatsen waar de Convergence Centers voor de protesten tegen de G8-top begin juli dit jaar zullen plaatsvinden zijn bekend gemaakt.

Deze Convergence Centers zijn centra die openen voor de protesten tegen de G8-top aanvangen. Mensen die vroeger wensen af te zakken naar Duitsland kunnen er terecht voor maaltijden en overnachtingen.
Ook zullen deze centra dienen als trefpunten voor verdere voorbereiding van de acties tijdens de protestweek, en kunnen mensen die niet veel afweten van de G8-top en de protesten ertegen er hun licht opsteken.

In Hamburg zal de Rote Flora dienen als Convergence Center (CC), en dit van 25 mei tot en met 10 juni.
In Rostock dient een oude school in Evershagen als CC. Al enkele actievoerders hebben hier hun intrek genomen, om alles voor te bereiden voor de grote massa’s.
En in Berlijn tenslotte wijkt men enigszins af van dit concept. Men heeft er geopperd voor een Convergence Space. Er worden niet enkel lokalen voorzien in de bekende linkse centra, maar men wil er ook plaats bieden voor mensen die nog niet bekend zijn met de G8 en het protest. Men voorziet er ook dagelijkse meetings, lezingen en discussies in parken en op pleinen, en dit alles van 21 mei tot en met 16 juni.

Lees meer / 0 comment(s)

Ook kinderen welkom op het protest tegen de G8

Er is een werkgroep opgericht die zich bezig houdt met het organiseren van ludieke en kindvriendelijke manieren om te protesteren tegen de G8-top.
Een eerste idee is om in de week voor het begin van de top een muurschildering te maken vlakbij Heiligendamm.
Ook zou er kinderprogramma uitgewerkt worden voor op de Bombodrom op 1 juni.
Iedereen die een leuk idee heeft voor deze werkgroep kan dit altijd sturen naar szenarium@gmx.de

Lees meer / 0 comment(s)

Eerste definitieve kampplaats G8-top bekend

Weken nadat een eerste kampplaats in Bützow door bijna iedereen behalve de vakbonden verworpen werd, is er een eerste voorstel tot kampplaats goedgekeurd door de autoriteiten. De kampplaats ligt in Reddelich aan de B105, in het midden tussen Bad Doberan en Kröpelin. Dat is net iets meer dan 10 km van de Rode Zone.
Onderhandelingen over andere kampplaatsen gaan verder.

Ostsee.jpg

BijlageGrootte
Ostsee.jpg68.9 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Alternatieve tegentop tijdens de G8

Tijdens de G8-top van 6 tot 8 juni in Heiligendamm organiseert een brede anti-G8-coalitie een alternatieve tegentop in Rostock. Tijdens deze top wil men een brede discussie op gang brengen over de thema’s die de staatshoofden van de G8 ook zullen bespreken.

De top gaat van start op dinsdag 5 juni met een grote openingsceremonie. Er zal een internationale plenaire discussie gevoerd worden met prominente sprekers. Thema en sprekers zijn nog onbekend.

Woensdag 6 juni worden er verscheidene centraal georganiseerde plenaire discussie voorzien. De werktitels die al bekend werden gemaakt zijn:

• Armoede en gerechtigheid in geïndustrialiseerde landen
• Globale gerechtigheid en Noord-Zuid-verhoudingen
• Migratie en racisme
• Wereldorde en oorlog
• Milieu, klimaat en energie
• Strategieën van de burgerlijke staat
• De toekomst van arbeid en educatie
• De rol van de Europese Unie in de wereld

Die dag worden er ook vele workshops gepland. Iedere workshop zal een 30-tal deelnemers kunnen verwelkomen. Titels zijn er echter nog niet bekend, daar de deadline voor de organisatoren op 13 april is vastgesteld. Meer info volgt zeker.

Ook op donderdag 7 juni zullen er waarschijnlijk nog workshops doorgaan. Rond 1300Hr. is er een centraal slotevenement voorzien met wederom een plenaire discussie met internationaal bekende sprekers. Thema en gasten nog niet bekend.

Lees meer / 0 comment(s)

Thema's op de G8 2007

De G8 kent geen transparante structuur. Dat betekent dat er geen agenda’s, nota’s en verslagen worden vrijgegeven. Alle vergaderingen en meetings gaan door achter gesloten deuren. Toch worden de grote thema’s wel bekendgemaakt.

Zo gaf de Duitse bondskanselier Angela Merkel op een persconferentie aan het eind van de G8-top 2006 in Sint-Petersburg vrij dat de G8-top in Heiligendamm over ‘Armoedebestrijding’ zal gaan.

De Duitse regering wist eind vorig jaar te vertellen dat het Leitmotiv van de top ‘veilig ondernemen’ zou zijn, in het Engels ‘Investment security’.

Volgens het internationale netwerk Dissent, dat massaal oproept voor de protesten tegen de G8, is de leidraad ‘Groei en Verantwoordelijkheid’. Onder die noemer zullen de staatshoofden het volgens Dissent hebben over ‘Afrikaanse ontwikkeling’, ‘klimaatsverandering’, ‘globaal economisch onevenwicht en wereldeconomie’ en ‘wereldhandel en intellectuele eigendomsrechten (patenten, nvdr)’.

Lees meer / 0 comment(s)

Fotografen loslopend wild?

Fotografen die verslag willen uitbrengen van de G8-top in Heiligendamm begin juni dit jaar moeten met een aantal belangrijke zaken rekening houden.

Op sommige plekken riskeren fotografen in elkaar te worden geslagen, terwijl in andere landen betogingen vooral lijken te bestaan uit fotografen.
Er zijn debatten over de relevantie van foto's en het gebruik van foto's door de mainstream media om leugens over de protesten te verspreiden.
Het moet duidelijk zijn dat Indymedia.be foto's ziet als een middel om het protest duidelijk in beeld te brengen, en een sfeerbeeld te kunnen tonen aan diegenen die op het thuisfront de protesten volgen. Ook lijkt het voor ons logisch dat er foto's en video's worden gemaakt op betogingen en bij protesten, want op straat komen betekent toch dat je gezien en gehoord wil worden.
Daarnaast is het zo dat in Duitsland foto- en videomateriaal gebruikt mogen worden als bewijsmateriaal in de rechtbank. Daardoor is de politie ook bevoegd om éénieders foto- of videomateriaal in beslag te nemen.
Daarom raden wij iedereen aan om zich professioneel te gedragen, en ook zelf te overdenken wat je nu in beeld wilt brengen.
Indien je met je lens vlak op rellen of onlusten staat, is de kans natuurlijk groter dat de politie je materiaal in beslag zal nemen.

Lees meer / 0 comment(s)

Voorlopige agenda G8-top

vrijdag 27 april
Start van de West-Europese fietskaravaan in Brugge

vrijdag 25 mei
Convergence Center opent in Berlijn en Hamburg
(Convergence Centers zijn kampplaatsen ter voorbereiding van de top)

woensdag 30 mei
G8-ministers van Buitenlandse Zaken komen samen in Potsdam

donderdag 31 mei
Activistenkamp op het militair oefenterrein Bombodrom in Wittstock

vrijdag 1 juni
Opening van de G8-Gute-Nacht-camping in Bützow

zaterdag 2 juni
Grote manifestatie in Rostock met afsluitend concert
Antifascistische betiging in provinciehoofdstad Schwerin
Opening Greenpeace-camping in Rostock

zondag 3 juni
Actiedag rond landbouw
Antimilitaire actie op het schietveld in Wittstock
Acties tegen velden met genetisch gemanipuleerde groenten
Bezetting van Bomberdrome, een half-civiel half-militair vliegveld
Kerkdienst in Bad Doberan, 30,000 kaarsjes worden gebrand als symbool voor het aantal kinderen dat elke dag sterft
Transnationale netwerkontmoeting over migratie

maandag 4 juni
Actiedag rond migratie, met 's avonds een paneldiscussie in Rostock
Betoging in Rostock
Acties aan gesloten opvangcentra voor asielzoekers en bureau's van de dienst Immigratie

dinsdag 5 juni
Begin van de alternatieve tegentop
Blokkades rond het militaire vliegveld van Rostock-Laage, waar de G8-top zal landen
Actiedag tegen oorlog en militarisatie
Jaarlijkse milieumarkt van de BUND in Rostock

woensdag 6 juni
Begin van de G8-top
Blokkades rond Heiligendamm
Alternatieve tegentop

donderdag 7 juni
Alternatieve tegentop
Protestmars naar de Rode Zone
Blokkades rond Heiligendamm
Concert 'Music and Message' met Herbert Grönemeyer, de Duitse Bono

Lees meer / 0 comment(s)

Info over de G8

In de eerste bijlage vindt u een powerpoint-voorstelling over de G8 en de protesten.

PRESENTATION_G8_Nederlands.PPT

In de tweede bijlage vindt u een powerpoint-voorstelling over Heiligendamm, waar de G8-top doorgaat, en de beveiliging rond de top.

Op een info-avond voor de bewoners van Heiligendamm maakte de politie bekend hoe de openlijk beveiligingsstructuur er uit zal zien. Er komt een binnenste beveiligingsringring, in een wijde boog om de gebouwen van Hotel Kempinski heen. Daar zullen gewone burgers geen enkele toegang toe hebben en de leiding ligt daar in handen van de federale recherche, de BundesKriminal Ambt.
Daarnaast wordt er nog een ruime buitenste ring ingesteld, waar alleen mensen in mogen die een pasje hebben. De buitenste ring wordt gevormd door een stevig hekwerk van ruim 12 kilometer lengte en 2,5 meter hoogte. Vanaf de buitenste ring naar het conferentieoord is op elk punt tenminste een paar kilometer.
Op slechts twee plekken komt er een goedbewaakte doorgang voor mensen die binnen de ring wonen, één voor voetgangers en fietsers en één voor auto's. Over deze sector zwaait de lokale provinciale politie de scepter. Op dit moment zijn op een politiebureau in het nabijgelegen Rostock al 100 agenten met de top bezig.

presentation_heiligendamm_nederlands_1.1.ppt

BijlageGrootte
presentation_heiligendamm_nederlands_1.1.ppt9.72 MB
PRESENTATION_G8_Nederlands.PPT9.72 MB

Lees meer / 0 comment(s)

G8-hek tegen protesten

Op 7 december 2006 besliste de overheid van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, waar de G8-top doorgaat, om 12,5 miljoen euro te investeren in een 12 kilometer lange omheining rond Heiligendamm. Het hek is 2,5 meter hoog, verankerd in beton en bekroond met een rol scheermesdraad.

Op maandag 15 januari werd het eerste stuk hek geplaatst. Bij deze 'plechtigheid' waren vertegenwoordigers van de politie, media en woordvoerders van de firma's die het hek bouwen aanwezig. En actievoerders die er meteen een spandoek ophingen en alvast wilden gaan oefenen hoe het hek weer omver te trekken was.

Volgens politiewoordvoerder Abramowski is het hekwerk er "om de top tegen terroristische bedreigingen te beveiligen". Interessant is nog de bevestiging van minister Till Backhaus (spd) dat het niet verboden is over of onder het hek door te klauteren, aangezien de ruimte aan beide kanten van het hek publiek blijft. "Het is meer een middel om de bezoekers te kunnen aansturen". In het Duits: "die Beachtung der Zäune beruhe im rechtlichen sinne auf Freiwilligkeit"

Vanaf het begin van de bouw zullen er ook al 'incidentele controles' op de toegangswegen ingesteld worden, volgens de politie alleen om te kijken wie er allemaal belangstelling voor Heiligendamm heeft.

Ten tijde van de G8-top mogen alleen nog maar bewoners naar binnen en andere belanghebbenden die op een speciale lijst van de politie staan. Ze mogen niet met eigen auto's het gebied in, die moeten geparkeerd worden op het terrein van de paardenrenbaan, waarna mensen met busjes naar hun bestemming gereden worden. Op die manier worden de straten geheel vrijgehouden voor verkeer van de top.

Ook is het verboden om in het gebied te zwemmen tijdens de top.

fence_160x500.jpeg

BijlageGrootte
fence_160x500.jpeg8.33 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Mainstream-pers in de watten gelegd op G8-top

De Duitse auroriteiten zijn begonnen met de bouw van een gloednieuw perscentrum in Kuhlungsborn voor de mainstream-media journalisten die verslag willen uitbengen van de G8-top in Heiligendamm begin juli dit jaar.
Er is ook duidelijk geworden dat er een extra station wordt gebouwd voor de Molli, het toeristentreintje dat langs Heiligendamm rijdt.
Nochtans was er eerst aangekondigd dat dit niet zou rijden tijden de top.
Vermoed wordt dat het treintje zal dienen als shuttle voor de journalisten.

molli.jpg

BijlageGrootte
molli.jpg27.32 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Eerste kampeerplaatsen G8-top bekend

Eindelijk schuift er wat wat betreft de infrastructuur voor de protestacties tegen de komende G8-top. De brede coalitie van anti-G8-groepen probeerde al maanden toezeggingen te krijgen van lokale autoriteiten om in ieder geval minimale opvangmogelijkheden voor de duizenden demonstranten te kunnen voorzien. Onder het motto "we komen sowieso" had de coalitie een lijst opgesteld van 35 plaatsen in de omgeving van Heiligendamm waar kampeerplaatsen zouden kunnen opgericht worden. Lange tijd weigerden autoriteiten publiekelijk ook maar een vinger toe te geven. Als enige gaven ze vakbonden toestemming om een kamp in te richten bij Bützow, dat zo'n 50 kilometer van Heiligendamm afligt en daarom door de activisten weggelachen werd.

Om de druk op de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern te verhogen, werd er 2 weken geleden een demonstratie voor het kantoor van de afvaardiging in Berlijn gehouden, waarbij duidelijk werd dat de politie van tevoren op de hoogte moet geweest zijn. Alle demonstranten werden gefouilleerd en moesten hun personalia afgeven.

Maar nu komt er dus beweging in. De politie zou in samenwerking met de lokale autoriteiten overwegen om kampen toe te staan bij de dorpjes Reddelich en Lamprechtshagen. Beide kampen liggen op aanvaardbare afstand van Heiligendamm (zo'n 15 kilometer).

Bovendien zou in Rostock overeengekomen zijn met de demonstranten dat ze een groot schoolgebouw (de Ehm Welk-Schule in Rostock-Evershagen) mogen afhuren voor kantoorruimte en dergelijke.

Minder vrolijk zal het in Güstrow worden, waar de school door politie-eenheden gebruikt gaat worden. Het aantal politieagenten dat ingezet gaat worden voor de beveiliging van de top is wederom verhoogd, van 16.000 naar 18.000.

campsG8.jpeg

BijlageGrootte
campsG8.jpeg359.36 KB

Lees meer / 0 comment(s)