Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

G8-hek tegen protesten

G8-hek tegen protesten

Op 7 december 2006 besliste de overheid van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, waar de G8-top doorgaat, om 12,5 miljoen euro te investeren in een 12 kilometer lange omheining rond Heiligendamm. Het hek is 2,5 meter hoog, verankerd in beton en bekroond met een rol scheermesdraad.

Op maandag 15 januari werd het eerste stuk hek geplaatst. Bij deze 'plechtigheid' waren vertegenwoordigers van de politie, media en woordvoerders van de firma's die het hek bouwen aanwezig. En actievoerders die er meteen een spandoek ophingen en alvast wilden gaan oefenen hoe het hek weer omver te trekken was.

Volgens politiewoordvoerder Abramowski is het hekwerk er "om de top tegen terroristische bedreigingen te beveiligen". Interessant is nog de bevestiging van minister Till Backhaus (spd) dat het niet verboden is over of onder het hek door te klauteren, aangezien de ruimte aan beide kanten van het hek publiek blijft. "Het is meer een middel om de bezoekers te kunnen aansturen". In het Duits: "die Beachtung der Zäune beruhe im rechtlichen sinne auf Freiwilligkeit"

Vanaf het begin van de bouw zullen er ook al 'incidentele controles' op de toegangswegen ingesteld worden, volgens de politie alleen om te kijken wie er allemaal belangstelling voor Heiligendamm heeft.

Ten tijde van de G8-top mogen alleen nog maar bewoners naar binnen en andere belanghebbenden die op een speciale lijst van de politie staan. Ze mogen niet met eigen auto's het gebied in, die moeten geparkeerd worden op het terrein van de paardenrenbaan, waarna mensen met busjes naar hun bestemming gereden worden. Op die manier worden de straten geheel vrijgehouden voor verkeer van de top.

Ook is het verboden om in het gebied te zwemmen tijdens de top.

fence_160x500.jpeg

Gilles

Gepost door Gilles
19.03.2007

Tags