Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Updates over de G8

Updates over de G8

Bono protesteert tegen G8
De artiesten die zullen optreden op het laatste anti-G8-concert op zaterdag 7 juni worden geleid door Bono en Herbert Grönemeyer, die weleens de Duitse Bono wordt genoemd. Andere artiesten zijn nog niet bekend.

G8-betogers bijgestaan door Legal Teams
De Legal Teams, ook wel bekend als EA of Ermittlungsausschuss, zullen tijdens de G8 algemene info verzamelen over rellen en arrestaties, en zullen de namen en geboortedatums van de arrestanten verzamelen. De EA staan in voortdurend contact met advocaten, en proberen zo de arrestanten zo snel mogelijk juridische hulp te bieden.
De EA zullen ook proberen bij te houden welke arrestant waar wordt vastgehouden, om zo de vrijlating te bespoedigen en bij vrijlating opvang en ondersteuning te kunnen bieden.
Deze aanpak betekent niet alleen een psychologische opsteker voor arrestanten, maar zal waarschijnlijk ook een controlerend effect hebben op politieacties.

Meer info op www.ermittlungsausschuss.net

Openbaar vervoer lijkt protest te steunen
De openbare vervoersmaatschappij in Rostock heeft afgekondigd dat ze een speciaal ticket voorziet voor 2 tot 9 juni voor de ganse regio, en dat voor 15 euro. Met dit ticket zijn ook de campings in Reddelich en Wichmannsdorf bereikbaar, net als de luchthaven Rostock-Laage.
De tickets zullen beschikbaar zijn aan de loketten en in de regionale bussen en treinen.

Daarnaast zet de vervoersmaatschappij ook extra treinen in. De regionale trein die passeert langs de camping in Reddelich zal ook 's nachts ieder uur rijden (ongeveer een halfuur vanaf Rostock-Centraal.

De uren van de treinen van Rostock naar Warnemünde, die langs de school in Evershagen passeert, waar een Indymedia Center en een Convergence Center zijn gevestigd, worden ook aangepast:
van 04u00 tot 10u00: normale regeling
van 10u00 tot 20u00: iedere 10 minuten
van 20u00 tot 24u00: iedere 15 minuten
van 24u00 tot 01u30: normale regeling
van 01u30 tot 04u00: nachtbussen

Derde actiecamping bekend
Naast de al gekende campings in de haven van Rostock en in Reddelich (tussen Bad Doberan en Kröpelin), zal er nu ook een camping opgezet worden in Wichmannssdorf.
Wichmannsdorf ligt ten zuiden van Kühlungsborn, waar het officiële mediacentrum gevestigd is, ten westen van Heiligendamm. Rostock ligt ten oosten van Heiligendamm.
Het kamp wordt voorbereid door allerlei groepen uit de antikernenergiebeweging.
alle kampen worden opgedeeld in zones, barrio's genaams, naar gelang thema's, actiestijlen, organisaties of herkomst. In Reddelich wordt er in de 'yellow barrio' opvang voorzien voor Nederlandstalige activisten.

Actieradio via PMR
Er wordt opgeroepen om PMR's, Public Mobile Radio's oftewel kleine walkie-talkies, mee te nemen naar Duitsland. Er zou een speciale G8-actieradio opgezet worden via PMR om het laatste nieuws over acties te verspreiden.

Regering voert bewaking op
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Schäuble heeft twee nieuwe maatregelen afgekondigd in het licht van de aanstaande protesten tegen de G8 in Heiligendamm.
Als eerste is het mogelijk om demonstranten in voorlopige hechtenis (vorbeugehaft) te nemen. Dat betekent dat mensen waarvan vermoed wordt dat zij aan protestacties zullen deelnemen, nog voor de actie gearresteerd kunnen worden en tot 14 dagen vastgehouden kunnen worden.
Daarnaast maakte Schäuble bekend dat de grenzen scherp gecontroleerd zullen worden. Dat komt in feite neer op een tijdelijke opschorting van het Schengen-verdrag.
Zo zullen er begin juni onder andere controles plaatsvinden aan de grensovergang op de A1 bij De Lutte. Ook op vliegvelden en in de havens wordt het toezicht opgedreven.

De Duitse politie maakte dan weer bekend waar demonstreren verboden is. Allereerst is er natuurlijk het gebied binnen het 12 km lange veiligheidshek (zie eerder deze blog) . Daarnaast is ook een zone van 200 meter langs beide kanten van het hek tot no go-zone verklaard, en dat van 1 tot en met 4 juni. Vanaf 5 juni wordt deze zone uitgebreid tot 5 km. Maar dat betekent niet dat dat de enige zones zullen zijn. De politie is nog steeds in staat om andere zones tot verboden gebied te verklaren.

De Sternmars, die op 7 juni vanuit 5 dorpen naar Heiligendamm zou optrekken, is ondertussen ook verboden, volgens de politie omdat de manifestaties niet genoeg ruimte laten voor de orde- en hulpdiensten.

Ook werd aangekondigd dat er 9 marineschepen en 1100 militairen worden ingezet.

De Duitse Bild Zeitung wist te melden dat de Duitse politie een nieuw hightech wapen zou kunnen inzetten, de LRADS master blaster. Het wapen zou geluidsgolven op demonstranten kunnen afvuren die veel pijn kunnen veroorzaken.

Protestacties stellen G8-top uit
De Duitse regering heeft aangekondigd dat de G8-top, gepland voor 6 tot 8 juni, een dag later zal beginnen met haar programma. Daardoor begint de top pas op donderdag 7 juni, waarmee ze de grote blokkade-acties op woensdag ontloopt. De acties gaan wel door. Enkel de geplande bezetting van Rostock-Laage wordt verplaatst van dinsdag naar woensdag.

Gilles

Gepost door Gilles
24.05.2007

Tags