Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Myriam

Myriam's blog

Impressies na zeven dagen burgerjournalistiek in Malmö

Impressies na zeven dagen Malmö, niet in volgorde van belang of chronologie...

Verblijf/couchsurfing

- couchsurfen is een geweldige manier om een land en een andere volk te leren kennen, en goedkoop !
- onze host Pelle is de coolste activist van Malmö en zijn huisgenoten zijn gezellige geeks
- Pele is werkelijk de vader Theresa van Möllevangen, hij helpt voortdurend mensen met alles en nog wat...zijn huis staat altijd open...
- Pele was ook de origineelste demonstrant, in een kamerjas en met combatboots trok hij naar de demonstratie, met een bord "wake up"in zijn hand, een koffiekan in de andere (om met koffie om de mensen 'wakker te maken'). Uiteindelijk sprong er nog een ijsbeer in zijn nek...
- Kelly heet "smörebröd" in het Zweeds :-)
- couchsurfen is cool
- Malmö is cool
- ...

Media maken

- burgerjournalistiek is zelfgekozen uitbuiting - lange dagen en korte nachten - wie beschermt ons tegen onszelf? :-)
- Keltoum en ik zitten veel te lang op de laptop te werken. Dit veroorzaakt allerlei zintuiglijke en gedragsstoornissen. Gezond kan dat niet zijn. Gelukkig voelen we ons veel beter na een work-out in de club. We hebben in de Chocoladefabrik laten zien dat Belgen kunnen shaken. We hadden dan ook veel bekijks.
- kauwgomgekauw is om zot van te worden. Je kan er ook moordneigingen van krijgen. Vooral als het onophoudelijk is en gecombineerd met geagiteerd getyp op de laptop. Grrr...
- we hebben een functie ontdekt in Gimp (een soort Open Source Photoshop) om rode ogen op foto's bij te werken - maar dan worden alles vlaggen en sjaaltjes ook grijs...grijze communisten?
- leve draadloos internet ! en het netwerk van de buren als het weer eens uitvalt...
...

Zweden/Malmö

- de bussen rijden hier op gas, waarom kan dit niet in België?
- pinten zijn een beetje duurder in Zweden maar ook een beetje groter
- mensen zijn heel vriendelijk, nog voor je erover denkt om iets te vragen stoppen ze al om je de weg uit te leggen. Zéér pro-actief.
-in vergelijking met steden in België is Malmö wel zeer rustig
- Big brother is watching & listening in Malmö, het leger kan alle telefoon en internetverkeer controleren. Dit is een oude traditie, vroeger spioneerden de zweden voor Rusland. Maar in juni hebben ze dus de FRA-wet gestemd die het officialiseert en waarin de burgers ook gecontroleerd kunnen worden
- het grootste zogenaamde ghetto in Malmö (Rosengarden) leek meer op Wijnegem shopping centrum dan op de Molenbeekse ghetto's.
- je kan geen whiskey kopen in een gewone nachtwinkel (dit werd ooit verboden omdat er teveel alcoholici waren) - zouden mensen meer drinken in een kouder klimaat, om het warm te krijgen? (cfr. rusland) vraag ik me af - en de fles whiskey die Pelle had is kapotgevallen toen ik de frigo opendeed...ik zit ermee verveeld...
- in de cafés hebben ze wel dekentjes over de stoelen buiten, voor als het koud wordt. Hopelijk hadden de Belgen ook genoeg dekentjes bij voor in hun tent.
- omdat niemand mag roken op café en in publieke ruimtes hebben ze degoutante kleine tabakzakjes om achter je tong te steken.. smelt niet je hand... maar je wilt het ook niet in je mond steken.. heel vies! Ikzelf heb al een week geen sigaret meer aangeraakt ! hoera !
- er zijn veel lesbiennes in Malmö. Of kijk ik ineens door een roze bril?
- er lijken ook veel anarchisten te zijn in Malmö. De Glasfabriken is het betere anarchistencafé, met lekker veganistisch eten. Je mag er wel geen foto's nemen.
- ...

Het ESF

- er was bijna geen signalisatie i.v.m. het ESF aanwezig. Soms stond je voor een gebouw waar zogezegd een workshop plaatsvond maar viel dat totaal niet op.
Voor mensen die van zoektochten houden...
- tenzij je een fervente wandelaar bent, lagen de verschillende locaties van de workshops en seminars te ver uit elkaar...
- het ESF- perscentrum was geen echt perscentrum, er was geen draadloos internet en meestal ook geen koffie
- de ESF-organisatoren zijn heel sympathieke mensen
- de grote manifestatie van zaterdag met 15.000 deelnemers was populairder dan het ESF zelf (rond de 10.000 deelnemers terwijl er 20.000 verwacht werden)
- de communisten lopen altijd het meest in het oog met hun vlaggen en krantjes in betogingen
- de anarchisten zijn tegen vanalles maar wilden meestal niet uitleggen waarom - ze houden ook niet van camera's
- de voorspelde rellen na Reclaim the streets bleven uit, de politie was wel massaal aanwezig
- Keltoum staat op een foto in een Zweedse krant, een foto van het General Assembly (ze is er trots op)
- in de Zweedse kranten wordt niet veel belang gehecht aan de inhoud van de debatten, maar eerder aan de demonstraties en de politietroepen. Op de voorpagina van een Zweedse krant vinden we vandaag "politiemannen klagen erover dat ze hun helmen moesten afzetten om niet te provoceren", ze zijn ook malcontent over de orders die ze kregen om niets te doen toen de rellen van Reclaim the streets aan de gang...
- het interessantste seminarie dat ik bijwoonde was over 'Europees imperialisme en de rol van de EU in het kapotmaken van sociale rechten en het milieu wereldwijd'. Van de spreekster Dot Keet was ik enorm onder te indruk. Ik heb zin gekregen om meer te lezen over dit thema...
- er waren enkele pijnlijke momenten in de Final Assembly, het slotseminarie waar algemene conclusies geformuleerd worden. De verantwoordelijke van de vrijwilligers deed een emotionele oproep in de Final Assembly - er waren heel veel vrijwilligers afgehaakt en er bleven er 20 over om alles op te ruimen - wilden er nog mensen helpen misschien? Maar velen hadden plannen om te vertrekken... Ook de vertalers van Babel deden verontwaardigd hun verhaal over hoe zij behandels waren. De communicatie in de seminars verliep nogal op zijn Babels, er waren veel technische problemen en de arbeidsomstandigheden van de vrijwillige tolken waren abominabel. Ook waren er problemen met het terugbetalen van hun tickets, alsook over het logement. Zij deden hun beklag over hun "uitbuiting" in het Final Assembly.
- Ik hoorde veel mensen zich de vraag stellen wat zo'n sociaal forum oplevert, behalve dat het een gezellig samenzijn is en een moment van uitwisseling van ideeën tussen allerlei sociale bewegingen. Hoe ver werd er gegaan in het uitwerken van strategieën? Het is onmogelijk om daarop te antwoorden omdat er zoveel workshops en seminaries waren. Er werden conclusies geformuleerd in het Final Assembly maar dat was ook maar kort.
- een andere wereld is mogelijk? ik hoop het ten zeerste. Maar dan mag zo'n forum inderdaad niet vrijblijvend zijn, moet men strategieën uitwerken en concrete acties formuleren. Ook samenwerking tussen bewegingen met verschillende ideologieën is noodzakelijk lijkt mij. Om te beginnen zou de organisatie van het Sociaal Forum zelf veel professioneler moeten verlopen. Zodat vrijwilligers geen frustraties oplopen en afhaken. Als men op een professionele manier een sociaal forum kan organiseren draagt dit bij tot de geloofwaardigheid van de slagkracht van een sociaal forum?
- de aangekondigde slotceremonie? Was die er wel? We hebben ze in ieder geval niet gevonden...

Dit was mijn eerste buitenlandse uitstap als Indymedia-reporter (met nog niet zoveel ervaring). Ik vond het heel leerrijk, een week intensief het ESF bestuderen en hierover te berichten...en de sfeer in een ander land opsnuiven tegelijkertijd...Voor herhaling vatbaar wat mij betreft...

Lees meer / 0 comment(s)

Op zoek naar de ESF-vrijwilligers

Omdat we twee dagen voor de start van het ESF al in Malmö zijn, willen Keltoum en ik al de belangrijkste plaatsen van het ESF gaan verkennen, onze Forum Pass reeds afhalen voor de grote menigte arriveert, alsook een reportage maken over de vrijwilligers die het ESF voorbereiden.

We wandelen naar de Baltiska-hallen, die mij doen denken aan sporthallen uit de jaren '70. Ze zijn dan ook gelegen op de site van een sportcomplex, dat er mij nogal troosteloos uitziet. Gelukkig is er veel groen in de buurt. In deze Baltiskahallen vinden er tijdens het ESF seminars en workshops plaats. We willen enkele vrijwilligers interviewen maar we kunnen er niet direct vinden...Hoewel het lijkt of er nog veel moet gebeuren? Er is nog niets van signalisatie aanwezig.. Ook voor de Forum Pass was het nog te vroeg blijkbaar.

Iemand raadt ons aan naar Folketshouse of "Volkshuis" te gaan, daar zou het centrum van de vrijwilligers zich bevinden. Onderweg ontmoeten we een Zweedse student die in een werkgroep zit rond preventie van SOA's in Afrika. Hij vergezelt ons naar het Folketshus.

Gedurende onze zoektocht naar een verantwoordelijke van de vrijwilligers voor het ESF kwamen we terecht bij allerlei personen, behalve bij de verantwoordelijke van de vrijwilligers.

Zo ontmoeten we in het Folketshus Häkan Hermansson, die ombudsman is bij de socialistische vakbond in Malmö. Hun hoofdkantoor blijkt in het Folketshus te zijn. Hij houdt zich bezig met buitenlands beleid, uitwisselingen tussen Denemarken en Zweden (bedrijven en werknemers) en werkvergunningen. Hij blijkt ook nog journalist geweest te zijn. Hij zal ons brengen naar de verantwoordelijke van communicatie en pers.

Folketshus.jpg

Onderweg vertelt Häkan over de vakbonden en politiek in Zweden. Zo vernemen we dat Malmö een rechtse regering heeft die de vakbonden tegenwerkt. Zo hebben ze bijvoorbeeld de belastingaftrek van vakbondsbijdragen afgeschaft, waardoor het duurder geworden is om lid te zijn van een vakbond. Het aantal vakbondsleden zou hierdoor gedaald zijn. Maar de populariteit van de regering zou ook enorm gedaald zijn. Häkan zal ook enkele debatten over vakbondsthema's modereren. Ik ga proberen er eentje van bij te wonen.

In Bergsgatan 20, waarhet Perscentrum is, worden we voorgesteld aan Peter Larsson.
Peter is verantwoordelijk voor de communicatie en pers voor het ESF in Malmö. Hij vertelt ons de organisatie van ESF. Keltoum interviewt hem.

perscentrum buiten.jpg

interview Peter.jpg

Peter zegt dat het voornaamste probleem van het Forum de logies zullen zijn.
Ik maak mij een beetje zorgen over de Belgen die met de bus komen en overnachten in massa-acommodatie zoals ze dat hier noemen. Waarmee ze grote legertenten bedoelen of scholen. Brrr... zal dat koud zijn. Ben ik gelukkig dat wij kunnen couchsurfen bij Pelle en zijn huisgenoten!

Na het gesprek met Peter gaan we terug naar Folketspark, waar we enkele vrijwilligers aantreffen. Keltoum interviewt hen en ik neem foto's. Ook hier lijkt het mij alsof er nog veel werk voor de boeg is om alles klaar te krijgen voor morgen. We ontmoeten een jong meisje die als vrijwilligster voor het ESF werkt. Naast het verdelen van het ESF-programma helpt zij bij de voorbereidingen in een school waar internationale groepen werken.

Folketspark.jpg

Folketspark interv.jpg

Keltoum heeft zin om met haar mee te gaan en een reportage te maken over de vrijwilligers. Ik besluit om naar de betoging tegen de FRA -wet te gaan, de wet die het het leger mogelijk maakt om alle electronische communicatie in Zweden te controleren.

FRA plein.jpg

De betoging start op Möllevangstorget, een leuk pleintje in de buurt van waar we logeren. Er zijn zo'n 400 betogers van allerlei strekkingen. Na de speeches beginnen ze aan een optocht door het commerciële centrum van Malmö. Ik heb de kans om met twee van de demonstranten te spreken, Olof van de Communistische Partij en Nild van de Piraatpartij. Ik loop mee in de betoging en maak wat foto's. Het lijkt mij alsof de jongeren in Malmö vrij links zijn en heel geëngageerd. Maar ik heb er natuurlijk maar een fractie van gezien.

Wat me opvalt aan de Zweden is dat ze heel vriendelijk en behulpzaam zijn. Als je nog maar je plannetje uithaalt om een straat op te zoeken komen ze al vragen of ze je kunnen helpen.

FRA.jpg

Mijn voeten doen pijn van het lange wandelen en ik heb honger. Keltoum en ik halen Indisch uit en Pelle maakt zijn eigen potje...Pelle wil wel graag eens een avond samen met ons koken zegt hij. Koken? Daar zullen we geen tijd voor hebben antwoorden wij... Vanaf nu zal het nog drukker worden. Hij weet ook niet dat we geen keukenprinsessen zijn... Bigcitygirls.. Maar we beloven dat we zeker nog zullen afspreken. Misschien lukt het ons wel om eens iets te gaan drinken in het café waar hij werkt.. We shall see.

plein klokken2.jpg

's Avonds begin ik aan mijn eerste fotoreportage voor Indymedia, aan Pelle's keukentafel. Spannend. Keltoum geeft me soms tips .... en ergert zich soms. Ik probeer mijn foto's te uploaden naar de Indymedia-site maar het lukt niet. "Weet je niet dat je de image size moet aanpassen? Anders gaat het niet". Het is 1u30 als we gaan slapen.

's Morgens pas ik de foto's aan en plaats ze op de Indymedia-site. Mijn eerste fotoreportage!

BijlageGrootte
interview Peter.jpg13.56 KB
Folketspark.jpg18.12 KB
Folketspark laan.jpg21.18 KB
Folketspark interv.jpg15.92 KB
FRA plein.jpg17.72 KB
FRA.jpg20.97 KB
Indian Curry Hut.jpg21.9 KB
sfeer straat .jpg672.63 KB
sfeer straat .jpg672.63 KB
plein klokken2.jpg9.69 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Couchsurfen in Malmö

Maandagmorgen om half negen arriveerden Keltoum en ik in Kopenhagen. Van daaruit namen we de trein naar Malmö, waar het Europees Sociaal Forum plaatsvindt van woensdag tot zondag. Malmö is de 3de grootste stad van Zweden, met 275.000 inwoners. Het is de meest zuidelijke stad van Zweden. Sinds 2000 is Malmö via een acht kilometer lange kabelbrug verbonden met Denemarken. De trein Kopenhagen Malmö duurde amper 20 minuten.

Als we het station uitlopen snuiven we de frisse zeelucht op. Hoewel het hier een paar graden kouder is dan in België is het een prachtige dag met een helderblauwe hemel. De eerste indruk die Malmö op ons nalaat is dat het hier heel rustig is. Een gezapig, gezellig provinciestadje met weinig verkeer.

We 'couchsurfen' bij Pelle. Couchsurfen is een andere manier van reizen waarbij je bij mensen thuis logeert in plaats van op hotel te gaan. Het gaat niet enkel om het gratis logeren maar is ook een manier om locals te leren kennen. Via de host leer je ook de stad beter kennen. Couchsurfers stellen ook hun huis of appartement open voor logies. Het lijkt ons de ideale manier om ons verblijf in Malmö door te brengen.

foto2.JPG

De Zweed Pelle is 27 en is sociaal werker. Hij werkt halftijds met fysiek gehandicapten. Hij werkt ook nog in een alternatief café in de buurt en is als vrijwilliger vrij actief voor het ESF. Hij regelt alle administratie voor Babel, de afdeling die zich bezighoudt met de simultane vertaling van conferenties en bijeenkomsten van het ESF. Daarnaast maakt hij compilatie CD's voor NGO's. We hielpen hem deze avond nog even met het plooien van hoesjes voor een compilatie-cd die hij aan plaatselijke NGO's geeft. Op de CD staat muziek van muzikanten uit de wijk. De NGO's zullen de CD verkopen op het ESF. De opbrengst gebruiken ze dan voor hun werking. Pelle ziet dit als een vorm van steun aan deze NGO's. Hij heeft een eigen website, www.ployboy.se.

Pelle deelt een appartement met twee vrienden in de wijk Möllevangen. Hij vertelde ons dat Möllevangen de meest levendige en diverse arbeiderswijk van de stad is. Het is ook een uitgaanswijk met veel restaurantjes en barretjes. Er wonen meer dan 80 nationaliteiten bij elkaar. Dit merkten we toen Pelle ons wat wegwijs maakte in de wijk en we onze inkopen deden in de plaatselijke supermarkt. We liepen door een kleine shoppingcenter waar veel winkels leeg staan. Pelle legt uit dat ze al vanalles geprobeerd hebben maar dat dit shoppingcentrum niet veel succes heeft. De mensen zijn hier gewend om hun inkopen te doen in hun buurtwinkel. Tijdens onze wandeling zagen we inderdaad heel wat kruidenierswinkeltjes uit alle delen van de wereld.

supermarkt.JPG

Later op de avond wil Pelle ons meenemen naar een plaatselijk jazzcafé waar er gejamd wordt. Zou de drank hier echt zo duur zijn als iedereen beweert? We zullen het straks weten...

Keltoum en Myriam

Vervolg...

foto3.JPG

Ondertussen kunnen wij bevestigen dat de alcohol hier iets duurder is (voor een plaatselijke pils betaal je 35 zweedse kronen of 3,5 EUR. De pinten zijn hier wel iets groter. Voor een wijn betaal je 42 zweedse kronen.

Nog een voordeel van Zweden : alle cafés zijn rookvrij. Roken moet je buiten doen. Maar op de stoep vind je amper rokers... En zelf heb ik nog geen sigaret aangeraakt ! Ik voel mij al veel gezonder dan in België... Wordt vervolgd..

foto4.JPG

BijlageGrootte
foto2.JPG111.97 KB
foto1.JPG123.9 KB
foto3.JPG111 KB
foto4.JPG124.49 KB
supermarkt.JPG128.98 KB

Lees meer / 1 comment(s)

Jean-Marie Berckmans gisteren overleden

De Vlaamse cultschrijver Jean-Marie Berckmans is niet meer.... Enkele jaren geleden zag ik JMB in het buurthuis 'Grimas' in Tienen tijdens een avond gevuld met noise-optredens.. Daar deed hij een nummer over het OCMW...

Lees meer / 1 comment(s)

OXOt-happening


De jaarlijkse OXOt-happening staat weer voor de deur. Nu al voor de derde keer. De vorige edities waren bijzonder geslaagd.. Wij zijn in blijde verwachting van de volgende ! U bent alvast welgekomen. En aarzel zeker niet om deze uitnodiging te verspreiden...

Wat is OXOt ? vzw OXOt is ontstaan vanuit een kunstenaarscollectief in Westerlo. Na een twee jaar durende zoektocht hebben we sinds oktober 2007 een atelier ter beschikking dat we wekelijks openhouden op zondagnamiddag. Enkele keren per jaar organiseren we creatieve workshops en culturele uitstapjes.... Oxot vzw wil in de eerste plaats een laagdrempelige ontmoetingsplaats zijn voor iedereen die creatief wil bezig zijn. Speciale aandacht gaat uit naar mensen uit de psychiatrie.

Voor meer info zie http://www.oxot.be


De OXOt-happening ?

Eén maal per jaar mag vzw OXOt gebruik maken van de mooie rijkswachtkazerne in het hartje van Westerlo. In de gebouwen is er een expo waarop de kunstwerken van de leden van Oxot (en organisaties waarmee OXOt samenwerkt) tentoongesteld worden. Op de binnenkoer van de kazerne is er een podium waar er allerlei optredens voorzien worden (van klassiek tot pop, blues, rap en experimenteel...). Er is ook poëzie, stand up comedy en performances.

Op zolder kan u genieten van film en video (soms met live muzikale begeleiding). Kinderen kunnen zich creatief uitleven tijdens één van onze kinderworkshops...Verder wordt er nog wat gekke randanimatie voorzien. En vooral : elke avond zal het feesten zijn op de tunes van de Oxot-DJ's en invitées ! Het is een happening voor jong en oud, met een gevarieerd programma !

Locatie ? De oude rijkswachtkazerne in Westerlo -centrum, op de Vismarkt (tegenover het Kruidvat). Opgelet ! datzelfde weekend is het ook braderij in het centrum en zijn er ook de Kasteelfeesten.Buiten het centrum parkeren is aangeraden. Of eventueel in de Polderstraat, vlakbij de Vismarkt.

Inkom? Het is een gratis festival. Maar een festival organiseren kost natuurlijk geld (huur materiaal, verzekering, drukwerk, eten en drank voor de artiesten, vele andere onkosten ...). Oxot vzw ontvangt voorlopig geen structurele subsidies en draait enkel op vrijwilligers en giften... Daarom is er een pot voor 'vrije bijdragen'.. Feel free... Contact Myriam Saenen (myriamsaenen@gmail.com)
BijlageGrootte
OXOtFlyer2008frontmail.jpg70.03 KB
OXOtFlyer2008backmail.jpg73.25 KB

Lees meer / 0 comment(s)