Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[ESF Malmö] De openingsceremonie in Folketspark

[ESF Malmö] De openingsceremonie in Folketspark

Malmö -- Enkele duizenden activisten verzamelden vandaag in Folkespark voor de start van het vijfde Europees Sociaal Forum. Zowel nationale als internationale sprekers namen deel aan een twee uur durende openingsceremonie met speeches afgewisseld door optredens. Alvast een sfeerbeeld van dag één dag op het Europees Sociaal Forum.

Openingingang.JPG

De sprekers veroordeelden in hun speeches stuk voor stuk de excessen van het ongebreidelde kapitalisme en riepen op tot een ander Europa. Een ander Europa is volgens de sprekers niet enkel nodig maar onvermijdelijk.

De Zweedse vakbondsmilitante Wanja Lunby veroordeelde de uitspraken van het Europees Hof die gericht was tegen de vakbonden. Ze riep de Europese vakbonden en sociale bewegingen op om samen strijd te voeren tegen de afbraak van de sociale rechten in Europa. "We zullen nooit aanvaarden dat de markt de arbeidsrechten overheerst," zegt ze.

De opmerkelijkste spreekster is Vandana Shiva. Een vrouw die recht uit haar hart spreekt en het publiek weet te beroeren met haar woorden. "Ondanks alle de klimaattoppen heeft de overheid nog niets gedaan aan het probleem van klimaatsverandering," zegt ze. Ze vertelt over haar strijd samen met de boeren in India tegen gemanipuleerde gewassen die aan de boeren verkocht worden door Monsanto. Al meer dan 200.000 boeren hebben hierdoor zelfmoord gepleegd. "De strijd is niet verloren," zegt ze. "We winnen meer en meer terrein."

"Enron heeft gezworen om in India elke druppel water te privatiseren, ze zijn echter vroegtijdig moeten stoppen. De grootste investeringsbank in de VS is enkele dagen geleden ingestort. Een economie gebaseerd op gulzigheid zonder respect voor de omgeving zal vroeg of laat ineenstorten. We willen een wereld waar het klimaat veilig is, mensen eten hebben en ons water gemeengoed is. Een wereld waar onze zaden niet gepatenteerd zijn, waar men niet op ons voedsel speculeert. De hedendaagse honger en dorst is een gevolg van speculatie en privatisering", zegt Vandana.

Ook de Palestijnse activist Mustapha Barghouti en Angela Godfrey-Goldstein van de Israelische vredesbeweging riepen op tot solidariteit met het Palestijnse volk en tegen het apartheidssysteem in de bezette gebieden. "De militarisering van onze wereld is zorgwekkend. Een voorbeeld daarvan is de situatie in Palestina. Geen enkele land heeft een militaire bezetting die al meer dan 41 jaar duurt. Sinds Anapolis is het aantal kolonies vermenigvuldigd met 30 en zijn er 100 extra checkpoints bijgekomen, "aldus Mustapha Barghouti.

optredens.JPG
vakbondsvrouw.JPG

Wanja Lundby-Wedin is vertegenwoordigster van de Zweedse vakbond LO en is ook voorzitter van de Europese vakvond.

Listen to her speech

feministe.JPG

Nina Sankari uit Polen vertegenwoordigt de European Feministe Initiative.

Vandana.JPG

Vandana Shiva uit India is Ecofeministe en mensenrechtenactiviste.

Listen to her speech

publiek4.JPG
zigeuner.JPG

Pal Arsadi is Roma en komt uit Hongarije. Hij vertegenwoordigt de Roma beweging Alliance of Public Personages of Borsod County. Hij riep iedereen op om samen te strijden tegen het racisme en de vervolging van zigeuners in Europa.

Listen to his speech

optreden3.JPG
israel.JPG

Angela Godfrey-Goldstein van icahd, de Israelische vredesbeweging

Listen to her speech

barghouti.JPG

De Palestijnse activist Mustapha Barghouti

Listen to his speech

publiek.JPG
optredens2.JPG
publiek5.JPG
Turkse.JPG

De Koerdische mensenrechtenactiviste Sebahat Tuncel (links op foto) is parlementslid in Turkije. Ze zat in de gevangenis toen ze verkozen werd door zowel Koerden als Turken die een oplossing vragen voor het Koerdische vraagstuk.

Listen to her speech

politie.jpg