Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

80.000 mensen eisen een andere wereld in Rostock

80.000 mensen eisen een andere wereld in Rostock

Zaterdagnamiddag trok een grote internationale demonstratie tegen de G8-top doorheen het Noord-Duitse Rostock. Zo´n 80.000 mensen protesteerden tegen de Groep van 8 - het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten, Canada en Rusland - die van 6 tot 8 juni bijeenkomen in Heiligendamm, een kuuroord zo´n 20 kilometer van Rostock. De manifestanten liepen in duidelijk afgebakende blokken, om duidelijk te maken dat de kritiek op en het verzet tegen de G8-vergadering breed en divers is.

IMG_6750.JPG

"Another world is possible." (foto: Frederic Cardinaels)

Onder het motto "Een andere wereld is mogelijk" vertrok zaterdag vanop twee plaatsen de internationale betoging tegen de G8 in Rostock. Een eerste mars vertrok aan het station van Rostock, om door het centrum van de stad naar de haven te trekken, waar later op de dag toespraken en concerten voorzien waren. Een tweede optocht vertrok aan de andere kant van Rostock, om doorheen een industrieterrein naar de haven te trekken.

De zowat 160 organisaties en actiegroepen die deelnamen aan de manifestatie, stapten op in aaneensluitende blokken. Er waren onder meer groepen van Attac, Make Capitalism History, Oxfam en Greenpeace. Ook ecologische activisten, die vooral werken rond klimaatverandering, liepen mee. In de mars die aan het station vertrok, viel ook het grote Black Block op: een duizendtal in het zwart gehulde activisten die dicht aaneengesloten aan het einde van de betoging liepen. De verschillende blokken maakten de verscheidenheid aan kritiek op de G8 duidelijk: terwijl de boeren van Via Campesina onder meer eisen dat er een einde komt aan de landbouwsubsidies, vragen de klimaatgroepen dat er nu eindelijk ernstig werk wordt gemaakt van maatregelen om de Co2-uitstoot drastisch te verminderen.

In de betoging liepen ook tal van sambabands mee die al trommelend en dansend de betoging voortstuwden. Vrachtwagens met erop gemonteerde muziekinstallaties zorgden eveneens voor de nodige vibes. Alles bij elkaar was de sfeer tijdens de betoging militant maar heel ontspannen en aangenaam. Ook de clowns van CIRCA (Clandestine Insurgent Rebel Clown Army) droegen bij tot de positieve sfeer op de manifestatie. De clowns hebben sinds enkele jaren de gewoonte om tijdens betogingen de politie te kijken te zetten. Waar de politie ook opgesteld stond, ze kreeg gegarandeerd hilarische vragen en reacties van de rebel clowns.

Na de betoging waren er toespraken van onder meer Walden Bello (Focus on the Global South), Roland Hipp (Greenpeace Duitsland) en Werner Rätz (Attac Duitsland). "De G8 patenteert systematisch onze wereld. Een wereld zonder G8 is mogelijk: wij zijn die andere wereld," vertelde Rätz. "Het kan ook niet dat er vandaag nog mensen sterven van de honger," ging Rätz verder. "Er is genoeg voor iedereen."

Aan het einde van de betoging ontstonden er rellen tussen groepen manifestanten en de politie. Enkele leden van het Black Block vielen twee langs de kant geparkeerde politiewagens aan; de politie greep in om hun collega's bij te staan. Er ontstond een kat- en muisspel tussen betogers en politie, dat tot diep in de nacht zou voortduren.