Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Burgervereniging protesteert tegen elektronisch stemmen

Burgervereniging protesteert tegen elektronisch stemmen

De vereniging VoorEVA (Voor een Ethiek van de Verkiezings Automatisering) noemt het elektronisch stemmen duurder, niet sneller en niet betrouwbaarder. Ze spreekt van een "onbetwistbaar mislukt experiment", waarbij de geheime stemming geschonden zou worden.

Zie je geen videospeler? Kijk dan even na of:

  1. De Flash-player (versie 9) is geïnstalleerd op je computer. De player kan je gratis downloaden op http://www.adobe.com/products/flashplayer/.
  2. Javascript is geactiveerd in je browser.

Download: VoorEVA_20070610.mpg  (3.59 MB)

VoorEVA noemt het elektronisch stemmen een "bruikbare optie", zolang bijzitters nog controles kunnen uitvoeren en er hertellingen komen om te kijken of deze niet afwijken van de computertellingen.

Bovendien klaagt ze aan dat elektronisch stemmen duurder is; het systeem kost 4,5 € per stem, drie keer zo hoog als de kostprijs van een papieren stem (1,5 €).

Patrick Lefèvre van Ecolo kan er alleszins niet mee lachen dat zijn naam in de on-line simulatie verschijnt met een 'smiley' op de plaats van de 'è': Patrick Lef☻vre. "Ik hoop dat sommigen me niet aannemen voor een Viking op de lijst van Ecolo... Ik ben bereid de Drakkar van Ecolo op 10 juni naar de overwinning te leiden, maar ik wil niet overboord gegooid worden door enkele kiezers die mijn naam niet konden lezen tijdens de elektronisch stemming," stuurde hij naar de bevoegde minister, Patrick Dewael. Bovendien werd het logo van Ecolo niet correct weergegeven.

VoorEVA voert campagne met een petitie, T-shirts en ook een filmpje, dat moet duidelijk maken waarom elektronisch stemmen geen goed idee is...