Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Volxkeuken: geen patatten met eenheidsworst

Volxkeuken: geen patatten met eenheidsworst

Lekker vegetarisch eten voor weinig geld. Waar kan je dat in Antwerpen? Eén van de leukere adressen is de Volxkeuken van Scheld'apen! Waar men elke vrijdag geen volkskeuken maar vegetarische “hoot kwizien” aan de wel zeer democratische prijs van drie euro per bord serveert. Tijdens Festivaaalllaallal is er zowel donderdag als vrijdag Volxkeuken Deluxe! Hun Volxkeukengeheimen.

Keuken2Web.jpg

Door de continuiteit en de kwaliteit van het eten is de Volxkeuken van Scheld’apen een begrip geworden in de alternatieve Antwerpse jongeren scene. Verwacht hier echter geen klassiek menu: aardappelen en groenten met vleesvervangende hamburger. Maar wel een gevarieerde waaier wereldgerechten.

Negen jaar geleden werd het pand aan de d'Herbouville kaai op ludieke wijze gekraakt en niet veel later werd de Volxkeuken opgericht. Ook krakers moeten af en toe eten. De filosofie was even éénvoudig als krachtig; een vegetarische maaltijd aan democratische prijs. Vegetarisch om ethische (dierenleed) en milieu (vervuiling) redenen. "Dat is een principe waar we achter kunnen staan. Door met grotere hoeveelheden te werken en vis en vlees te schrappen kom je al een stuk verder en kan je de menu’s goedkoper houden", zegt Enid, één van de Volxkeuken koks.

De organisatie is onafhankelijk, er zijn geen banden met andere Volxkeukens in België of Nederland. Het Volxkeuken concept heeft zijn oorsprong in de klassieke "volkskeuken’’: voedselbedeling aan minderbegoeden zoals tijdens de economische crisis van de jaren '30. De structuur is spontaan organisch gegroeid, er is dus geen hiërarchie. Alles gebeurt hier op vrijwillige maar gepassioneerde basis. Enid: "Wie kookt organiseert alles zelf. ’s Ochtends inkopen doen. Afhankelijk van het gerecht en de hoeveelheid personen die we verwachten, beginnen we rond de middag met de voorbereidingen."
Er is geen specifieke doelgroep. Iedereen is hier welkom. "Het is een misvatting dat hier enkel studenten met weinig geld over de vloer komen. Het publiek dat hier elke vrijdag zijn bord volschept is zeer divers. Sommige mensen komen voor de Volxkeuken, anderen voor zowel voor de Volxkeuken als de optredens", zegt Enid.

Meer Volxkeukengeheimen:
lees de interviews met de drie koks