Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto + interviews] 'Verenigde Verenigingen' zet verenigingen in de spotlights

[Foto + interviews] 'Verenigde Verenigingen' zet verenigingen in de spotlights

Zaterdag werden de verenigingen letterlijk en figuurlijk in de spotlights gezet. In het ICC in Gent kon het publiek kennismaken met een bonte mix van meer dan 75 verenigingen uit het middenveld.

komiutuwkot.JPG

Met leuke interactieve stands, workshops, spelletjes en via allerlei andere activiteiten toonden de verenigingen zich van hun beste kant. Tijdens de infosessies kon het publiek deelnemen aan het debat of informatie inwinnen over vrijwilligerswerk, beleid en verenigingen, de toekomst van verenigingen,...De dag werd afgesloten met de lancering van 'Yesss!' de nieuwe campagne van de Verenigde Verenigingen. En een verassingsoptreden van Bart Peeters.

Indymedia.be vroeg aan enkele bezoekers wat ze vonden van zo'n dag van de verenigingen.

Foto1ertvelde.JPG

Joella (rechts), Linda (links) en Ivan uit Ertvelde

Joella : “Ik Ben hier uit interesse voor het verenigingsleven. Ik ben zelf actief in de seniorenvereniging.”
Linda “Ik ben nog niet actief in een vereniging en kom kijken wat er allemaal is. Dus misschien komt dat nog.”
Ivan: “Ik vergezel de twee dames. Ik vind zo'n initiatief wel leuk. Ik ben zelf niet actief in een organisatie maar vind het wel tof dat mensen zoveel van hun vrije tijd in een vereniging steken.”

foto2jequindo.JPG

vlnr Han, Eveline, Chandrika, Ilse, Heleen en Elina

Han: "Ik ben 19 en afkomstig uit Lommel. We zijn hier met een aantal vrijwilligers van de vereniging Aquindo naartoe gekomen. Aquindo organiseert vakanties voor kinderen uit kansarme gezinnen en uit instellingen. We komen hier ons licht opsteken en kijken wat er allemaal is van andere verenigingen. Ik ben zelf al actief binnen de vereniging sinds mijn zestiende. Ik ben er ingerold via een leerkracht. Hij vertelde erover in de klas. Uit nieuwsgierigheid ben ik er begonnen in de keuken en vier jaar later ben ik verantwoordelijke voor een werkgroep.”

Ilse: "Ik ben ook 19 en vrijwillig nu al bijna twee jaar bij Aquindo. Ik ben er terecht gekomen via een nicht van me. Ik moest op het laatste moment iemand vervangen op een kamp en sindsdien ben ik er blijven hangen. We komen kijken of we hier iets kunnen bijleren of activiteiten vinden die we ook kunnen doen in onze kampen.”

foto5tomenbaby.JPG

Tom uit Gent

“Ik ben hier uit interesse maar ook vooral voor mijn werk. Ik werk voor het departement bevolking en Welzijn van de stad Gent. Eén van onze strategische doelstellingen is toch om ondersteuning te bieden aan het verenigingsleven en bewonersinitiatieven. Het is hier ideaal om te netwerken. Ik heb al interessante contactpersonen doorgekregen via enkele organisaties.
Ik was vroeger ook heel actief in de jeugdbeweging en in de jeugdraad maar heb er nu geen tijd meer voor. Mijn engagement in twee sportverenigingen is momenteel beperkt tot voetbal spelen en achteraf een pint gaan drinken.”

foto4sintniklaas.JPG

Christiane en Eddy uit Sint Niklaas

Christiane: “Ik ben komen kijken naar mijn vereniging Fibroveerke die hier ook staat. Ik ben zelf lid van de vereniging. Ik ben heel blij dat er vrijwilligers zijn die anderen willen helpen. Ze steunen ons in moeilijke momenten en helpen ons met onze problemen. Ik ken nog niet veel mensen van de vereniging omdat ik niet zo lang lid ben. Ik vond het wel tof om vandaag kennis te maken met enkele mensen achter de vereniging.”

foto3scouts.JPG

Stijn en Stijn uit Gent

Stijn (links): “We zijn met de scouts naar hier gekomen. We hadden een vrije zaterdag en waren wel nieuwsgierig naar wat hier allemaal te doen is. Ik zit zelfs al sinds mijn twaalf jaar bij de scouts en Stijn (rechts) sinds zijn zesde jaar. We zitten nu allebei in de leiding. Het neemt naast mijn studies al mijn vrije tijd in beslag maar het is leuk. Elke zaterdag is het fun.”

foto6gentse.JPG

Ann uit Gent

“Ik kom hier uit interesse maar ook een beetje beroepshalve. Ik werk bij het provinciebestuur van Oost Vlaanderen waar ik de subsidiedossiers van verenigingen behandel. Ik vind het dan ook normaal om eens te komen kijken waar al die verenigingen in de praktijk mee bezig zijn. Toen mijn kinderen nog in de basisschool zaten was ik zelf ook actief geweest als bestuurslid van het oudercomité en daarnaast als bestuurslid van de Gezinsbond. Met mijn drukke job heb ik er nu geen tijd meer voor. Het toffe hier vind ik dat elke organisatie zich vandaag op een zo origineel mogelijke manier probeert voor te stellen. Ik heb ook al heel wat verenigingen gezien waar ik nog nooit van gehoord heb. Alleen al op dat vlak vind ik het zeer verijkend. Zo'n dag is zeker een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar een extra engagement."

foto7.JPG

Lieve uit Heusde Zolder

“Ik ben hier met mijn stagebegeleidster naartoe gekomen. Ik studeer sociaal werk en volgde stage op de jeugddienst. Ik ben zelf actief geweest in de speelpleinwerking maar heb er nu geen tijd meer voor. Mijn studies gaan voor. Ik vind zo'n dag wel boeiend om kennis te maken met verschillende organisaties maar er moet wel meer promotie voor gemaakt worden.”

foto8karen.JPG

Karen Hiergens van de Verenigde Verenigingen

“We organiseren deze dag vandaag om de verenigingen letterlijk en figuurlijk in de spotlights te plaatsen. De bedoeling daarvan is om mensen en verenigingen duidelijk te maken dat er een enorme waaier is aan verenigingen die op allerlei terreinen werken van milieu over vakbonden, welzijn tot sport. We willen dit vandaag ook vertellen omdat uit een onderzoek is gebleken dat mensen gelukkiger worden van verenigingen. Als je succes hebt is het altijd leuker om het te delen met anderen en tegenslagen zijn ook gemakkelijker te verwerken als je ze kan delen met anderen. Verenigingen werken rechtstreeks aan gelukkig zijn door tegen armoede, discriminatie etc te vechten en onrechtstreeks door mensen samen te brengen om dingen te veranderen.”

“Vandaag sluiten we ook onze campagne 'Kom Uit je Kot' af en houden onze nieuwe campagne 'Yesss!' boven de doopvont. Met de campagne willen we duidelijk maken dat je bij verenigingen een stukje geluk vindt. Het geeft je een gevoel van Yesss ik heb het meegemaakt, ik hoor erbij, Yess het is me gelukt om dit samen te realiseren,.. Dat is het signaal dat we willen geven aan de mensen. We staan open voor iedereen en bij ons kan je ook een stukje geluk vinden."

Lees ook: Gelukkig zijn met de Verenigde Verenigingen