Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Meer dan de helft Belgische werknemers heeft last van stress"

"Meer dan de helft Belgische werknemers heeft last van stress"

BRUSSEL -- Net iets meer dan één werknemer op twee heeft last van stress op het werk en bijna de helft van de werknemers vindt dat de werkgever onvoldoende inspanningen doet om de stress te verminderen. Dat blijkt uit een enquête die het ABVV liet uitvoeren in voorbereiding op de sociale verkiezingen.

abvvaffichestress.jpg

De werknemers tussen 30 en 40 hebben het meest last van stress. Maar liefst 58 % van de personen die last hebben van stress bevindt zich in die leeftijdscategorie. De alomtegenwoordigheid van stress vertaalt zich wel niet in massaal absenteïsme. “De grote meerderheid van de werknemers blijft niet thuis, maar vecht moedig verder”, zegt Anne Demelenne, algemeen secretaris van het ABVV. Toch heeft de stress ook een economische kost. Het ABVV verwijst naar een studie van de overheid uit 2006 die berekende dat het absenteïsme door stress ons land elk jaar 300 miljoen euro kost.

Uit de cijfers blijkt dat werknemers uit de diensten en – vreemd genoeg – de non-profit en de openbare sector het meest last hebben van stress (54 % tegenover 45 % in de industrie). De stress lijkt de afgelopen jaren zeker niet afgenomen. 38 % van de ondervraagden ondervindt meer of veel meer stress dan twee jaar geleden. Bij 28 % bleef de stress op het zelfde niveau.

Volgens het ABVV kunnen werknemersvertegenwoordigers iets doen aan die stress. Op de eerste verkiezingsaffiche van de socialistische vakbond staat de strijd tegen stress centraal. Er komen nog drie affiches rond veiligheid en de combinatie arbeid/gezin, de twee andere thema's van de campagne voor de sociale verkiezingen in mei.

Bij de vorige verkiezingen in 2004 had het ABVV 48.000 kandidaten. Daarvan raakten er 15.323 verkozen. “We gaan deze keer proberen even goed te doen. Voor minder doen we het niet”, zegt voorzitter Rudy De Leeuw.

Volgens De Leeuw dreigen de verkiezingen wel in een moeilijke sociaal-economische context te verlopen. “Het gaat niet alleen om enkele bedrijven uit de automobielsector. De onrust is algemeen. De mensen zien hun loonsverhogingen wegsmelten door de sterk stijgende prijzen van gas en electriciteit.” Rudy De Leeuw roept de regerings nogmaals op alles te zetten op de verhoging van de koopkracht. “De werkgevers kregen de afgelopen jaren al 7 miljard aan lastenverlaging. Slechts de helft van alle gecreëerde rijkdom in het land vloeit terug naar de loontrekkenden. Zolang dat zo is zullen we blijven op die nagel kloppen."