Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vredesloop en vredesmoto te Ieper

Vredesloop en vredesmoto te Ieper

In 1997 liepen er al ‘Vredeslopers’ in het West-Vlaamse Koekelare. Sinds enkele jaren gaat de ‘Vredesloop’ door in Ieper. De Ieperling Geert Vanlangendonck, coördinator van de Käthe Kollwitz Vredesloop, Intal-lid en militant voor ACV-Openbare diensten aan het woord…

DSC_9884 [].JPG

De Vredesloop is gestart in Koekelare en nu in Ieper? Wat is de Vredesloop en wat hopen jullie daar mee te bereiken?

De eerste Vredesloop werd georganiseerd in Zweden in Guthenburg. Toen een Belgische delegatie er ging deelnemen aan de 13-de editie besloot men om ook in België te starten met het organiseren van een Vredesloop. Het Käthe Kollwitz Vredesloop Collectief werd opgericht en in 1997 vond de eerste Käthe Kollwitz Vredesloop plaats te Koekelare.

Sedert 2001 gaat de Käthe Kollwitz vredesloop door in Ieper.

De Vredesloop is een sportief initiatief met een uitgesproken engagement. De verwijzing naar de naam van Käthe Kollwitz , Duitse kunstenares- beeldhouwster, wiens zoon Peter Kollwitz op 17 jarige leeftijd sneuvelde tijdens W.O.I in de Westhoek, is heel treffend. Käthe Kollwitz beeldhouwde ‘ Het treurende ouderpaar ’, beeldengroep aan Duitse begraafplaats te Vladslo. Dit beeld en verdere werken van haar zijn een striemende aanklacht tegen de waanzin van oorlog en staan ook symboolvoor de vredesgedachte van de Vredesloop.

Met de Vredesloop willen we een oproep doen tot alle lagen van de bevolking om onder het universele karakter van de sport deel te nemen aan de Vredesloop door te lopen, motortocht te rijden. Ieder jaar stellen we een actueel thema centraal en wordt een programma gebracht om de mensen te informeren, sensibiliseren en bewust te maken. Thema’s uit voorbije edities : Yperiet W.O.I – Verarmd uranium in de Golf en de Balkan ; Geen geld voor oorlog / engagementen voor Vrede ; Steun aan Hiba en andere Iraakse oorlogsslachtoffers ; Neen aan niet conventionele wapens ; Neen aan racisme / Project voor Palestijnse bevolking; Vrouwenkracht is Vredesmacht ; 50 jaar Vredesteken.

Hoeveel deelnemers voor de ‘Vredesloop’ verwachten jullie?

Voorbije edities hadden we jongeren wedstrijden , 5 km jogging en 10 km prestatieloop. Dit jaar starten we voor het eerst met een 10 -mijl loop in de plaats van de 10 km. We pogen voor de loopnummers een 600- tal sportievelingen aan te trekken en hopen stilletjes op een nog hoger aantal omwille van de overschakeling naar een 10-mijl loop.
Wat de motortocht betreft deze vindt plaats op zaterdag en zondag. Indien het mooie weer aanhoudt zijn de verwachtingen een 200 motorrijders te verwelkomen over de 2 dagen.

Als ik het goed begrijp is het een organisatie van ‘Intal’, hoe slagen jullie er in de Vredesloop op een vlotte manier te organiseren ?

Intal is een koepelorganisatie, een beweging voor internationale solidariteit. Ze kant zich tegen uitbuiting, onderdrukking en oorlog. Er wordt vooral gewerkt rond vier focuslanden: Congo, de Filippijnen, Palestina en Cuba. Daarnaast is men ook aanwezig in het Vredesplatform en wordt het initiatief Käthe Kollwitz Vredesloop aldus ondersteunt door Intal. Op lokaal vlak hebben we een werkgroep, het Käthe Kollwitz comité bestaande uit Intalleden , mensen uit het onderwijs, ACV- vakbond, KWB - werking, sporters, motorclub, Bond Moyson. Daarnaast kunnen we rekenen op hulp vanwege stedelijke diensten als Vrede en Ontwikkeling, de technische dienst, jongeren ontmoetingscentrum en het cultureel centrum Ieper . Ieper, Vredesstad ondersteunt de Käthe Kollwitz Vredesloop ook via het Vredesfonds.

Om alles in goede banen te leiden wordt er het jaar rond gewerkt aan de Käthe Kollwitz Vredesloop. Vanaf januari starten we effectief met voorbereiding van de volgende editie. We hebben ongeveer een 100 medewerkers van doen om alles op de dag van vredesloop in goede banen te leiden. Alle mensen, incluis de kerngroep Käthe Kollwitz Comité, doen dit naast hun beroepsuitoefening en andere engagementen.

Hoe zie je de toekomst van het gebeuren?

Met de jaren heeft de Vredesloop aan populariteit en sympathie gewonnen onder de bevolking en de sporters. Nu met het uitpakken met een 10-mijl loop hopen we een aanzet genomen te hebben tot een ware klassieker met heel specifiek karakter binnen de loopkalender.

Naar inhoud evolueren we naar een breder thema zodat respectievelijke vredesorganisaties via info-stands en lopende campagnes hun eigen accenten kunnen leggen. Dit jaar kozen we als thema voor de Wereldmars voor Vrede en Geweldloosheid.

Deze wereldmars start op 2 oktober in Nieuw Zeeland en eindigt op 2 januari 2010 in Argentinië. Info op www.theworldmarch.org .Via de website van de Vredesloop kan men op de Belgische site van de wereldmars www.vredesloop.be

Praktisch, hoe moeten de deelnemers, ik denk liefst vooraf, inschrijven?

We vragen de deelnemers om via de website in te schrijven. Uiterlijke datum van voorinschrijving is 10 oktober. Later en op dag van de Vredesloop betaal je immers het dubbele voor je inschrijving


De Käthe Kolwitz vredesloop kan je meemaken op zondag 18 oktober te Ieper, Voel je je meer een biker? Dan kan j starten op zaterdag (17.10) en zondag (18.10). Meer info op www.vredesloop.be of www.bikersforpeace.be