Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Protest tegen 'McPostbodes' breidt uit

Protest tegen 'McPostbodes' breidt uit

BRUSSEL -- Nu de komst van de goedkope wijkpostbodes nakend is, zwelt het protest aan. In verschillende gemeenten legden postbodes het werk neer. “Ik vrees een veralgemening van de acties bij de Franstalige werknemers van De Post”, zegt André Blaise van ACV-Transcom.

Vanaf 16 oktober duiken ze op in 28 gemeenten. De zogenaamde wijkpostbodes: studenten, huisvrouwen/mannen of gepensioneerden die drie uur per dag brieven zullen ronddragen in hun wijk. De wijkpostbodes zullen 8,40 euro bruto per uur verdienen. Dat is 10 tot 20 procent minder dan de 'gewone postbodes' die zich - aldus De Post-baas Johnny Thijs – voortaan zullen moeten toeleggen op meer gespecialiseerde taken. De vakbonden spreken van een “salaire de misère”

Als ze lang genoeg in dienst blijven, kunnen de wijkpostbodes ook rekenen op enkele premies waaronder een premie van 5 eurocent per kilometer voor het gebruik van hun eigen fiets. De Post hoopt op termijn 8000 wijkpostbodes in dienst te nemen. Die zouden dan instaan voor de helft van alle postrondes. Bij die hele operatie zouden er geen gedwongen ontslagen vallen. Werknemers die het bedrijf verlaten, worden wel niet allemaal vervangen.

Het personeel en de vakbonden van De Post zien de komst van de wijkpostbodes niet zitten. Vorige vrijdag werd er al gestaakt in het postkantoor van twee Waalse gemeenten. Maandag breidden die acties uit naar andere Waalse gemeenten. Ook in Denderleeuw – waar eind oktober drie wijkpostbodes aan de slag gaan – werd gestaakt.

Blokkage
Maar Johnny Thijs, de gedelegeerd bestuurder van De Post, wil van geen wijken weten. Zonder de wijkpostbodes heeft De Post geen toekomst, liet hij dinsdag weten. Onder druk van de liberalisering en de komst van concurrenten in 2011 moet De Post productiever worden. Dat er ook na anderhalf jaar onderhandelen geen akkoord is met de vakbonden, vormt volgens Thijs geen bezwaar om door te gaan met de plannen.

Thijs verwijst daarbij naar de wet op overheidsbedrijven. “Enkel bij een complete blokkage in het paritair comité zal de raad van bestuur artikel 35 inroepen om de invoering door te drukken”, zegt Thijs. “Dat artikel is nog nooit eerder toegepast. Dat zou een enorm precedent zijn voor andere overheidsbedrijven”, reageert André Blaise van ACV-Transcom verbolgen.

Vandaag mochten de vakbonden hun grieven overbrengen aan minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere. De minister zei na afloop van het overleg dat hij geen standpunt inneemt in het conflict en dat hij meent dat de sociale dialoog nog niet is uitgeput. Vakbondsman André Blaise reageert ontgoocheld. “Hij is uiteindelijk toch de voogdijminister, maar hij heeft zelfs geen schets van een oplossing”, zegt Blaise.

Acties
Jozef De Doncker van het ACOD heeft begrip voor de acties en erkent dat er ook in Vlaanderen actiebreidheid is, maar roept voorlopig niet op tot een nationale actie. “We willen eerst kijken of onderhandelingen nog soelaas kunnen brengen”, zegt De Doncker.

André Blaise van ACV-Transcom denkt wel dat de acties in Wallonië zullen veralgemenen. “Er is een algemene woede. Ik vrees dat we de acties niet zullen kunnen beheersen. Ik hoop dat ook Vlaanderen zal volgen want we blijven een nationaal bedrijf.”

De vakbonden hebben begrip voor het argument dat de liberalisering een schaduw werpt over de toekomst van De Post. Maar ze wijzen ook naar de inspanningen die er al gedaan zijn. Er verdwenen de laatste jaren meer dan 8.000 banen bij De Post. De productiviteit steeg de voorbije vier jaar met 20 procent. De Post reikte voor het boekjaar 2008 171 miljoen euro dividend uit aan de aandeelhouders.

Liberalisering
En in het dossier van de liberalisering kijken de vakbonden ook in de richting van de regering. “Die mag van Europa regels opleggen aan de toekomstige concurrenten van De Post, maar de regels die nu op tafel liggen, bieden alle kansen aan concurrenten die zich alleen in de steden bezig willen houden met de klanten die het meest opbrengen”, zegt André Blaise.

De regering wil dat alleen De Post de komende 6 tot 8 jaar instaat voor de universele dienstverlening (5 keer per week post over ganse grondgebied). Concurrenten zouden maar twee keer week moeten bedelen. Het eerste jaar zouden ze ook maar 10 procent van het grondgebied moeten dekken.

Gevreesd wordt dat de concurrenten met de kersen op de taart zullen gaan lopen. De 1000 grootste klanten van De Post staan nu in voor meer dan 50 procent van de omzet. “Ik woon in de provincie Luxemburg. Daar zal je niet snel een privé-bedrijf zien opduiken om de post bij de mensen te bedelen. Die zullen zich vooral op de zakencentra richten”, zegt André Blaise.