Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Diederik

Diederik's picture

Naam

Diederik De Mezel

About Diederik

°1966 in Gent. Verre oorden hebben mij altijd geboeid. In 2004 reisde ik naar Marokko, in 2005 reisde ik naar India en Nepal.

In augustus 2006 vertrok ik voor een maand naar Zuid-Afrika. Reed ongeveer 3000 km door het prachtige landschap, ontmoette en praatte er met heel wat mensen. Luc Ribbens van Africa Matters hielp me enorm bij het plannen van deze ongelooflijke trip van noord naar zuid, van natuur naar steden, van weelde naar armoede. Al gauw merkte ik hoe ongelijk het er hier aan toegaat, je moet maar eens rijden van de luchthaven naar Kaapstad centrum. 3 september was mijn vlucht terug naar huis. Enkel weken later boekte ik terug een vlucht naar Kaapstad dat ondertussen een one way ticket geworden is. Ondertussen ben ik hier nu al een tijdje in het land waar vroeger apartheid heerste maar desondanks nog duidelijk zichtbaar is na het afschaffen in 1994. Telkens we praten met de plaatselijke bevolking smeken ze om hulp. Zoals je kan lezen in mijn stukje van Kaapstad naar Elandsbaai is er veel werk aan de winkel om alles op gelijk niveau te brengen. Ik ben al enkele jaren fotograaf/reporter voor indymedia en werk sinds eind 2005 nauw samen met Africa Matters.
Er werd me gevraagd of ik een blog wou starten en ik heb geen moment getwijfeld.
Mijn blog wordt er dus eentje met fotos, verhalen, gesprekken en nieuws uit Zuid-Afrika.

Diederik's blog

Ai die hoofdoek toch. Wat gaan aan.

Verdraagzaamheid, daar draait het volgens mij om. Laat scholen zelf hun reglement bepalen en laat mensen zelf de school kiezen. Als mijn kind wat ik nog niet heb gelukkig is op die school en een goede toekomst kan opbouwen, prima voor mij. Een beetje meer openstaan voor elkaars overtuiging kan geen kwaad volgens mij. Sommige dinges stuiten mij ook geweldig tegen de borst maar als ik één keer meer weet dan voel ik me er al veel beter bij waarom iemand iets anders doet dan ik denk te doen.

Ik draai hier in SA nu al bijna 3 jaar een backpackers, volledig in een andere cultuur, ik heb mijn eigen gevoelens, normen en waarden maar waar ligt de lijn. Reglement heb ik niet in mijn backpackers, ik laat mijn gasten zelf bepalen wat goed voor hen is zolang er respect is voor de gastvrijheid die ik hun geef. Het is eigenlijk wel grappig maar pijnlijk om het nieuws op ongeveer 9000 km ver op te volgen. De ene heeft een foto van Hitler in haar huis wat al lang gekend was en de ander wordt extremist genoemd en zijn vrouw wordt plots niet meer aanvaard als onthaalmoeder terwijl onze planeet steeds warmer en warmen wordt.

Zijn wij de aliens die deze planeet en elkaar niet weten te waarderen. Is er nog een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan, las ik onlangs op facebook een virtuele wereld waar ik me goed in voel. In wat een wereld leven wij. Tik dit even in in google. Je zal hopelijk niet verbaast zijn van wat je te lezen krijgt. Vandaag terwijl ik door onze prachtige natuur reed had ik even tijd om na te denken over reglementen. Ooit zie iemand tegen mij, dit is nodig en heb alle begrip voor dat, we kunnen elkaar niet zomaar beroven, vermoorden of verkrachten maar hoe we ons geloof profilleren, wat maakt het uit.

Ik loop niet rond in een kostuum met stropdas omdat ik eigenaar ben van een gasthuis, mijn kleren draag ik soms tot ze op de draad versleten zijn en als je me zo niet graag hebt dan maak ik me daar geen zorgen over, ik doe je toch niets verkeerd omdat ik een draad los heb in mijn broek. Ik zelf voel hier ook dat sommige mensen met mij een karretje willen rijden maar mijn persoonlijkheid zal dit niet toelaten, het zal botsen maar op het einde wil ik tot een wederzijds respect komen en als jij met je hoofddoek in je klas wilt zitten zal ik respect hebben voor jou want ik weet waarom je dit wilt doen. Maar nu wordt er zo expleciet een verbod opgelegd. Ai neen als je het mij vraagt dan stuit dit zeker op verzet.

Lees meer / 3 comment(s)

Child Protection Week

Child Protection Week is een jaarlijkse campagne van de Zuid-Afrikaanse regering onder leiding van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, in samenwerking met andere ministeries en maatschappelijke organisaties.

Belangrijke partners zijn Childline en Unicef. Het doel van Child protection Week is het bevorderen van de cultuur en respect voor de rechten van het kind en te zorgen dat alle kinderen opgroeien in een omgeving die veilig is tegen misbruik, verwaarlozing en uitbuiting.

Dit jaar is de viering in het kader van het thema "Caring Communities Protect Children." Het thema benadrukt de waarde van partnerschappen tussen de overheid en alle sectoren van de samenleving, met name het maatschappelijk middenveld in het creëren van een veilige omgeving voor kinderen. Child Protection Week wordt dit jaar gehouden van 25 tot 31 mei 2009.

Op foto de politie van Elandsbaai in de Engelbrechtschool en op politiekantoor samen met de kinderen.

DDM_8243.jpg

DDM_8253.jpg

DDM_8482.jpg

DDM_8496.jpg

BijlageGrootte
DDM_8243.jpg88.14 KB
DDM_8253.jpg85.1 KB
DDM_8482.jpg89.58 KB
DDM_8496.jpg108.85 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Verkiezingen op Elandsbay

foto1.jpg
De resulaten zijn momenteel nog niet bekend. In sommige gebieden zijn de stemkantoren langer opengebleven door de lange rijen en om iedereen de kans te geven om zijn stem uit te brengen.

Volgorde ANC ID en DA. COPE heeft niet veel stemmen gehaald in Elandsbaai waar heel wat mensen hier tevreden voor zijn..
Alvast heeft hier ANC het gehaald wat te verwachten was. ID en DA hebben het goed gedaan en de mensen zijn eigenlijk blij dat de opositie sterker aan het worden is wat uiteindelijk de democratie meer zal ondersteunen. Een tendens is ook dat de mensen verwachten dat de politieke partijen moeten samenwerken om het land verder in een goede economische richting te sturen waarblij vooral de armoede en ongelijkheid moet bestreden worden.

foto3.jpg
foto4.jpg
foto6.jpg
foto5.jpg

BijlageGrootte
foto1.jpg32.48 KB
foto3.jpg31.67 KB
foto4.jpg27.01 KB
foto6.jpg39.99 KB
foto5.jpg16.41 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Verkiezingen op Elandsbay Z Afrika

foto1.jpg

foto2.jpg

foto3.jpg

foto4.jpg

foto5.jpg

foto7.jpg

foto8.jpg

foto6.jpg

BijlageGrootte
foto1.jpg45.03 KB
foto2.jpg42.12 KB
foto3.jpg43.82 KB
foto4.jpg41.2 KB
foto5.jpg38.36 KB
foto6.jpg33.48 KB
foto7.jpg40 KB
foto8.jpg35.9 KB

Lees meer / 0 comment(s)

"Het ANC bracht ons democratie en die partij zal ik nooit in steek laten..."

De laatste dag voor de verkiezingen, Elandsbaai gaat slapen. Hier en daar nog wat mensen op straat maar tussendoor wordt nog ernstig vergaderd achter gesloten deuren door de verschillende partijen. Snel nog een babbel gemaakt met Cyril W. die al van het begin bij het ANC is.

Tussen de grappen door wees ik op de commentaren die ik vandaag las in de kranten. Cyril is een kleurling en ik refereerde naar een artikel van de mail guardian waarin het ANC de kritiek krijgt dat de partij hen toch wat in de vergeethoek gezet heeft. En wat denk jij van Zuma die de nieuwe president zal worden, kan je dit aanvaarden?

“Ik stem niet voor Zuma maar voor de partij die ons uit de apartheid heeft gehaald. Voor mij is het belangrijk dat mijn partij het haalt en Zuma kunnen we later aanpakken. Kijk wat we met Mbeki gedaan hebben. Over de apartheid kunnen we nog lang praten maar O hier in Elandsbaai nog lang niet voorbij. Waar een spoorlijn is kan men de apartheid nog voelen. Aan de ene kant de blanken en de andere kant de kleurlingen en zwarten“

Ik kom uit de apartheid waar ons stemrecht werd ontzegd en we om 8 uur niet meer op straat mochten komen, we werden gemarteld of gewoon beschoten, neen het ANC bracht ons democratie en die partij zal ik nooit in steek laten.

Lees meer / 0 comment(s)

Ons kyk maar wat hulle sal maak

Verkiezingen zijn op komst en nabij en nog steeds weten de mensen niet voor welke partij ze moeten kiezen. Grote beloftes worden op tafel gegooid maar wie zal het waar maken?
foto1.jpg

Er is nu de nieuwe partij COPE die een verschil wil maken daar waar het ANC gefaald heeft. Maar als je hier plaatselijk kijkt naar de mensen die van het ANC overgestapt zijn naar COPE dan twijfel ik ook sterk aan COPE.De mensen praten mij er veel over en toch zie ik T-shirts dragen van COPE door mensen die zo negatief spreken over vorige ANC-leiders maar die nu bij COPE zijn aangesloten . Als ik hen hierover aanspreek krijg ik als antwoord de vraag: “Voor wie moeten we nu nog gaan stemmen?” Het vertrouwen in het politiek systeem is zoek geraakt.

Een andere man uit het dorp heeft zich volledig gedistantieerd van de partij ID en is terug overgestapt naar het ANC. Het is voor hen niet meer belangrijk wat Zuma op zijn kerfstok heeft. Hij kijkt hoe het ANC hen uit de apartheid gehaald heeft en gelooft nog sterk dat het ANC nog veel verschil kan maken. Mij lijkt het sterk op een gok als de mensen naar de stembus stappen. Sommigen weten op het moment van stemmen nog niet zeker voor wie en welke partij ze gaan stemmen. Ons kyk maar wat hulle sal maak.

BijlageGrootte
foto1.jpg5.91 KB

Lees meer / 0 comment(s)

De iets wat ruwere kant van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een prachtig land om in te wonen en heb hier al heel leuke momenten beleefd, maar vorig weekend was het toch wel even schrikken... Ik zat vorige week in een “shabeen” (*) met wat vrienden te kletsen maar dit was van korte duur.
Op een bepaald moment ontstond in de shabeen een hevige discussie en meestal blijven die niet alléén bij woorden dus is het beter om je niet al te veel te mengen. Ik kreeg al snel een heel naar gevoel en verplaatste me naar een andere ruimte met nog enkele mensen terwijl plots een pistool afgevuurd werd. Gelukkig was niemand gewond geraakt.

Ik ben toen achter de muur blijven staan van de laatste kamer van de woning wachtende tot die personen weg gingen, maar was toch nog ongerust dat ze de woning zouden betreden maar daar bleven we gelukkig van gespaard. De politie kwam snel ter plekke maar kon blijkbaar niets ondernemen omdat ze eerst versterking nodig hadden die van 30km ver moet komen. Ik hoorde ook van hen dat in de buurt op een boerderij een man door zijn dronken vrouw doodgestoken was.

We zijn nu twee dagen later en de politie jaagt nog steeds op de persoon die schoten loste maar die is blijkbaar gaan vliegen. Ik vernam wel dat die man tot een van de gevaarlijkste plaatselijke gangstergroepen behoorde en een soort van “hitman” was. Hij zou de groep verlaten hebben waardoor hij nu ook door hen gezocht wordt omdat hij natuurlijk te veel informatie weet. Hier in Elandsbay zijn de mensen zwaar geschokt omdat iedereen van een veilig dorp houdt en geen situatie zoals deze wenst. Zelf de familie van de persoon in kwestie is bang. Het probleem is dat iedereen bang is om er een zaak van te maken bij de politie want deze persoon heeft al meer dan 20 moorden op zijn geweten en ontsnapt door de corruptie altijd uit de handen van het gerecht.

Het gangesterisme is hier als een alternatieve economy en de macht van de gangsters is geïnspireerd op “maffia -stijl” en aldus behoorlijk angstwekkend. Als er zich een situatie voordoet lopen de straten leeg en bij de komst van de politie weet niemand iets uit schrik om zelf slachtoffer te worden.

In 2003 oppereerden verschillende soorten bendes in de Capeflats (**) en waren ernstige conflicten tussen de bendes onderling waarbij heel wat doden vielen. Deze bendes waren bekend onder liederlijke namen en waren zelfs genummerd : 26ste “ gang” (bijgenaamd de Amerikanen) waren gespecialiseerd in het beroven van mensen; de 28s (gekend als The Firm – met ook afdeling in Vredeburg) probeerde op allerlei manier geld te verdienen. De 27s bende (ook bekend als de “killers”) is een splintergroep (groep afgesplitst van beide vorige). Deze groepen onderling voeren meestal géén vreedzame dialoog.

(*) Een shabeen is een soort smokkelhuis waar meestal bier verkocht wordt. Meestal hebben deze mensen geen vergunning om bier te verkopen maar is voor hen een bron van inkomsten. De smokkelhuizen in Elandsbay zijn jammer genoeg de enige vormen van ontspanningsplekken voor de mensen uit het dorp tijdens het weekend. In sommige huizen is zelfs een pooltafel aanwezig en doorgaans gaat het er hier in Elandsbay meestal rustig aan toe.

(**) Capeflats (in het Afrikaans : die Kaapse Vlakte) is een verzamelnaam voor het zuid-oostelijk gebied buiten Kaapstad waar het apartheidsregime begin de jaren 1950 zo’n 60.000 niet-blanke bewoners naar deporteerde.

Lees meer / 0 comment(s)

Resolutievoorstel voor sancties tegen Zimbabwe verworpen.

De veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft het resolutievoorstel voor sancties tegen Zimbabwe verworpen. Dit nadat China en Rusland hun veto stelden tijdens een stemming gisteren 11 juli in het VN-hoofdkwartier in New York.

"President Mugabe is blij om te weten dat de Verenigde Naties nog steeds een orgaan is waar gelijke soevereiniteit van elk lid van de Verenigde Naties aanwezig is met een gebalanceerd systeem ter bescherming van de zwakken tegen de machtigen." zei Boniface Chidyausiku (Zimbabwaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties) in een interview op de nieuwszender BBC.

Zimbabwe’s VN-missie schreef vorige donderdag in een brief dat de repressieve maatregelen voorgesteld door de VS en Groot-Brittannië tegen president Robert Mugabe en zijn regering, Zimbabwe zouden kunnen herleiden tot een tweede Somalië, waarbij de strijdende partijen de afgelopen 17 jaar in de clinch lagen. Deze sancties zouden eveneens leiden tot de opheffing van de Zimbabwaanse huidige regering en hoogstwaarschijnlijk een burgeroorlog veroorzaken in het land.

Zuid-Afrika, Libië en Vietnam hebben ook tegen gestemd, terwijl Indonesië zich onthouden heeft. Burkina Faso brak de gelederen met het Afrikaanse standpunt en steunde het Westen.

De sancties zijn opgesteld door de Verenigde Staten met de steun van Groot-Brittannië. Ze waren bestemd voor het bestraffen van president Robert Mugabe en zijn regering door het bevriezen van hun tegoeden, beperking van hun internationale reizen en een verbod op wapenhandel met Harare.

Washington had negen stemmen nodig voor de resolutie. Maar bezwaren bleven tot de laatste minuut voor de stemming, met het belangrijkste argument dat de situatie in Zimbabwe niet als een bedreiging overkomt voor de internationale vrede en veiligheid.

Er werd ook benadrukt dat de sancties zouden leiden tot ondermijning van de Afrikaanse Unie en de inspanningen bij het oplossen van de crisis in Zimbabwe.

Washington en zijn bondgenoten waren diep teleurgesteld, boos en misschien beschaamd door de beslissing van de zes landen, en gaf het startsein voor een scherpe aanval op hun collega’s Rusland en China en beschuldigde hen van onbetrouwbaarheid door het weigeren van het resolutievoorstel. Rusland had trouwens in de marge van de G8 bijeenkomst vorige week in Japan toegezegd géén veto uit te brengen indien de veiligheidsraad zou stemmen over Zimbabwe... maar Rusland keerde zijn kar.

Ronnie Mamoepa de woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei dat Zuid-Afrika tegen de resolutie van gisteren, in overeenstemming met de Afrikaanse Unie (AU)-top stemde en moedigde President Robert Mugabe en de leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) aan om hun verplichting na te gaan in dialoog te gaan met het oog op vrede, stabiliteit, democratie en verzoening van het Zimbabwaanse volk.

De Europese Commissie

De Europese Commissie erkent de verkiezingsuitslag van 27 juni niet en had protest aangetekend tegen de wijze waarop de verkiezingen zijn verlopen. De Commissie benadrukte dat de andere Afrikaanse landen de druk op Zimbabwe moesten opvoeren om te komen tot een oplossing. De voorkeur van de EU is dat er naar het volk wordt geluisterd en dus de uitslag van de eerste ronde in maart wordt gerespecteerd.

Een overgangsregering zou moeten helpen het klimaat van verschrikking in Zimbabwe te beëindigen, dat sinds de start van de presidentiële verkiezingencampagne heerst. Die overgangsregering zou nieuwe presidentiële verkiezingen moeten organiseren, zegt een resolutie vrijwel unaniem (591-8-21) door het Huis goedgekeurd.

Op dinsdag 15 juli 2008 om 17.00 uur zullen de Leden van het Europese Parlement de impasse in het land bespreken met M. Hebson Makuvise, MDC Chief-representative for Europe.

Bronnen: BBC News, Mail Guardian, SABC News, Europees parlement, IOL news (Bewerking: Africa Matters)

Lees meer / 0 comment(s)

Hevige regen in Zuid-Afrika

Delen van de Western Cape zijn nog steeds gehavend door intermitterende stortregens en sterke winden. Verscheidene dorpen en boeren in de Boontjies Rivier een gebied in Citrusdal in de Olifants River Valley zijn nog steeds afgesloten van de buitenwereld. Hier in Elandsbaai stroomt het water van de bergen naar de rivier “de verloren vlei” die dreigt uit de oevers te treden. Aan de brug die Elandsbaai zuid met Noord verbind en trouwens een belangrijke toegansweg is staat het water net aan de rand.

Verschillende wegen in het gebied zijn overstroomd, terwijl de drukke N7 zwaar beschadigd werd. Er wordt gewerkt om noodhulp te verlenen aan de getroffen gemeenschappen en een helikopter zal ingezet worden om de getroffen gebieden te voorzien van levensmiddelen.
In Kaapstad zijn duizenden mensen slachtoffer geworden van de hevige regenbuien. Vele mensen van Cape Peninsula zijn verplaatst naar hoger gelegen gebieden.

In Elandsbaai zijn verschillende huizen ondergelopen en blijven de mensen in de kou staan want de plaatselijke municipaliteit is niet voorzien om deze noodsituatie op te lossen. Ik vroeg of er geen mogelijkheid was om de bedreigde woningen te beschermen met zandzakjes maar helaas zijn die niet voorradig. De mensen zijn verplicht om hun huisraad buiten te zetten maar een groot deel van hun schrale meubels zijn al beschadigd door het water.
Meestal hebben ze ook geen verzekering om de schade te dekken. Het is een droef beeld en toont nog scherper de armoede waarin de mensen hier leven. In de winter is het al een dagelijkse strijd om het huis op te warmen en nu is het zelf bijna onmogelijk om droog hout te vinden. Momenteel voelen de mensen zich in steek gelaten door de municipaliteit.

Lees meer / 0 comment(s)

De schaamteloosheid van een president en de verdeeldheid van de African Union

Zittend president Robert Mugabe (84) vloog begin deze week naar de top van de Afrikaanse Unie (AU) in Egypte na zondagnamiddag supersnel te zijn beëdigd voor een nieuwe presidentiële ambtstermijn. Sedert 1980 is hij eerste minister en sedert 1 januari 1988 onafgebroken president van Zimbabwe.

De economische crisis die dat land doormaakt werd door de Wereldbank beschreven als de ergste wereldwijd buiten een oorlogsgebied en met het hoogste inflatiecijfer dat analisten nu schatten op meer dan 2 000 000 procent. Het veroorzaakt ernstige tekorten aan voedsel en fundamentele grondstoffen. Men schat dat 5 miljoen inwoners afhankelijk zijn of kortelings worden van voedselhulp.

De crisis heeft niet alléén een voormalig welvarend land geruïneerd maar veroorzaakt een zware belasting op naburige landen, met name Zuid-Afrika die een stortvloed van miljoenen economische vluchtelingen te verwerken kreeg. In mei 2008 was Zuid-Afrika gehuld in xenofoob geweld dat zich vooral richtte tegen de Zimbabwaanse immigranten.

Europa wil inmiddels enkel een regering met oppositieleider Morgan Tsvangirai aan de macht, aldus minister van Buitenlandse Zaken Kouchner van Frankrijk.

China steunt de bemiddelingspogingen van de Afrikaanse Unie (AU) en de Southern African Development Community (SADC) om tot een oplossing te komen voor de kwestie Zimbabwe heeft de speciale gezant van China Liu Guijin dinsdag gezegd.

De G8 (’s werelds rijkste landen die afgelopen week vergaderden) hebben unaniem de uitslag van de tweede verkiezingsronde verworpen.

De Afrikaanse top in Egypte

Afgelopen maandag startte dus in Egypte een geplande bijeenkomst van de African Union, waar alle staatshoofden en leiders van de meeste Afrikaanse landen aanwezig waren.

Heel de wereld was benieuwd naar hoe de Afrikaanse leiders zouden reageren op Mugabe die zich schaamteloos tot nieuwe president liet kronen naar een tweede verkiezingsronde die door iedereen als of rampzalig of als een schijnvertoning werd beschreven.

En we zien dat de Afrikaanse leiders niet éénsgezind reageren.

Over het algemeen was de gehele AU-top tegen Westerse eisen voor zware sancties om Mugabe te straffen en was er eerder een consensus om via onderhandelingen een einde te maken aan een diepe en gewelddadige crisis die het land geruïneerd heeft.

De Afrikaanse leiders verkiezen géén economische sancties (die zouden teveel de nu al geteisterde bevolking treffen) en willen via onderhandelingen komen tot een regering van nationale eenheid in Zimbabwe. Eén en ander zal wel moeten want de MDC partij van oppositieleider Tsvangirai heeft de meerderheid in het parlement.

De Botswanese vice-president Mompati Merafhe stelde voor om Mugabe verder van bijeenkomsten te weren en zei dat de participatie van Mugabe in de Afrikaanse vergaderingen de legitimiteit van een proces niet zou verrechtvaardigen.

Verder verklaarde men op de Afrikaanse top dat de regering en de oppositie in elke onderhandeling als gelijke moet behandeld worden.

Zuid-Afrika, dé belangrijke speler in de beoordeling van de situatie van Zimbabwe, heeft gevraagd om gesprekken te voeren voor een overgangsregering.

Pretoria is de aangewezen Zuid-Afrikaanse bemiddelaar in Zimbabwe, hoewel president Thabo Mbeki op grote schaal beschuldigd is van een inefficiënt en te zacht optreden ten aanzien van Mugabe.

AU voorzitter Jakaya Kikwete feliciteerde toch president Thabo Mbeki voor zijn bemiddeling en vroeg de internationale gemeenschap samen te werken met de Southern African Development Community (SADC) om te komen tot een politieke oplossing.

De Zambiaanse president Levy Mwanawasa (geboren op 3 september 1948) en Mugabe's grootste criticus in de zuidelijke regio werd inmiddels in spoed overgebracht naar een ziekenhuis in Egypte waar hij net voor de top overleed na een beroerte.

De Keniaanse eerste minister Raila Odinga, een uitgesproken criticus van Mugabe, riep net voor zijn vertrek vanuit Nairobi Egypte nog op voor de schorsing van Mugabe door de Afrikaanse Unie tot er een eerlijke verkiezing werd gehouden. Maar op de top draaide hij blijkbaar bij. Ook de Kenyaanse president Mwai Kibaki vertelde later (aan Reuters) op de top dat onderhandelingen de enigste oplossing was. Net als andere Afrikaanse leiders, zei hij optimistisch te zijn dat een oplossing zou worden gevonden.

Een aantal van de leiders zijn wel voorstander van een power-sharing model zoals deze die een bloedige crisis na de verkiezingen in Kenia beëindigde. Maw: Zet Mugabe en Tsvangirai samen aan de tafel en laat ze samen regeren.

Maar Zimbabwe heeft dit ondertussen afgewezen en de weg om met een oplossing naar buiten te komen zou er een worden van de "Zimbabwe manier". "Kenia is Kenia. Zimbabwe is Zimbabwe. Wij hebben onze eigen geschiedenis en ontwikkeling om via dialoog de politieke impasses op te lossen. De Zimbabwaanse manier, en niet de Keniaanse manier, helemaal niet," verklaarde Mugabe's woordvoerder George Charamba aan de journalisten op die top van de AU.

Maar Thabo Mbeki van Zuid-Afrika staat wat geïsoleerd in eigen land met zijn opvattingen. Zuma, de voorzitter van het ANC vindt de situatie onhoudbaar en wil dat Mugabe vertrekt.

Huidige Zuid-Afrikaanse minister van Welzijn en sociale Ontwikkeling Zola Skweyiya heeft zich sterk uitgesproken tegen het drama in Zimbabwe aangaande de run-off verkiezingen van vorige week. (Lees: Hij is helemaal niet opgezet met de miljoenen Zimbabwaanse vluchtelingen die zijn land overspoelen en ontwrichten !)

Skweyiya heeft de schendingen van de mensenrechten veroordeeld in Zimbabwe sinds de eerste verkiezing op 29 maart. "Geen discussie over de mensenrechten in Afrika is mogelijk zonder te wijzen naar de tragedie die op gang is gekomen over onze grenzen heen.

De mogelijkheid van genocide blijft sterk en zowel wij (als regering van Zuid-Afrika) en het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) blijven gekant tegen de flagrante schending van de mensenrechten. .

Hij zei dat het nog te bezien valt hoe Afrika en de Afrikaanse Unie zal zich bezighouden met de kwestie. Maar hij zegt dat de ogen van de wereld gericht zijn op Zuid-Afrika voor de aanpak van het probleem. Hij verwees ook naar de recente uitbraak van het xenofoob geweld in Zuid-Afrika.

Hij verklaarde eveneens dat Zuid-Afrika, hoewel trots op de beste grondwet in Afrika, onlangs met het xenofoob geweld pijnlijk geconfronteerd werd met het feit dat het land nog steeds niet foutloos is op het gebied van de mensenrechten.

(Bronnen: SABC News, Mail & Guardian online, Iol News)

Lees meer / 0 comment(s)

Vandaag is Mugabe ingezworen als nieuwe (?) president van Zimbabwe. Alleen was er bijzonder weinig reden tot feesten...

Een nieuwe ambtstermijn dus van 5 jaar voor de oude krokodil uit de Zezuru-clan die al sedert 1987 aan de macht is als president en voorheen (sedert 1980) regeerde als premier. Bij zijn stembeurt vrijdag omschreef hij zichzelf als fit en gezond (moet kunnen als 84-jarige...)

Hij claimt een klinkende overwinning in alle 10 provincies met niet minder dan 85,5 % van de stemmen! En die zijn allemaal geteld op twee dagen, iets wat in de eerste ronde zowat anderhalve maand duurde.
Maar in Zimbabwe zijn afgelopen vrijdag de 2de ronde van de presidentsverkiezingen niet vrij en eerlijk verlopen en ze moeten opnieuw plaatsvinden volgens vrijwel alle (weinige) Afrikaanse (getolereerde) waarnemers.

De waarnemers van het Pan-African Parlement, een van de zeldzaam resterende controle organen in Zimbabwe voor de stemronde van vrijdag, veroordeelden de verkiezingen nadat president Robert Mugabe op voorhand verklaarde dat hij zeker was van een ingrijpende overwinning.
Mugabe was de enige kandidaat nadat MDC oppositieleider Morgan Tsvangirai een week geleden zich terugtrok als gevolg van het door de overheid gesteunde geweld waarbij bijna 90 van zijn aanhangers gedood werden. "De huidige sfeer in het land heeft geen aanleiding gegeven tot de voorwaarden voor het houden van vrije en eerlijke democratische verkiezingen. Deze verkiezingen zijn niet vrij en eerlijk", zei Marwick Khumalo, hoofd van het Pan-Afrikaanse Parlement.

Khumalo zei dat de AU en de Southern African Development Community (SADC) moeten onderhandelingen om te komen tot een overgangsregering (regering van nationale eenheid) tijdens deze Zimbabwe-crisis.

De controleurs zeggen dat ze geweld, intimidatie, ontvoeringen en aanvallen registreerden in het ganse land et dat dit heeft geleid tot vrijwel zeker minstens honderd doden en duizenden vluchtende mensen. Mugabe, die volhardt in de boosheid, heeft de golf van veroordeling verworpen van binnen en buiten Afrika en zegt dat hij zijn critici op de top in Sharm el Sheikh zal confronteren. Mugabe is ondertussen niet meer welkom op de top.

Kenia’s eerste minister Raila Odinga zei vandaag dat de AU troepen moet inzetten in Zimbabwe voor het oplossen van de crisis die is uitgegroeid tot een schaamte voor Afrika.

"Wat gebeurd is in Zimbabwe is een schande voor Afrika in de ogen van de internationale gemeenschap en moeten worden opgezegd," zei Odinga in Swahili tijdens een bezoek aan zijn woning in de provincie Nyanza in West-Kenia.

De tijd is gekomen voor het Afrikaanse continent om zich te handhaven in eenheid en een einde te maken aan de dictatuur," voegde Odinga toe in zijn toespraak van gisteren.

African Union riep deze week nog op tot verwerping van Mugabe maar sommigen krabbelen terug en willen tot overleg een kans geven.

Ondertussen, zei aartsbisschop Desmond Tutu vandaag dat hij de internationale interventies ter regulering van Zimbabwe zal ondersteunen en doet een beroep op de Afrikaanse Unie zich te verenigen in de afwijzing van president Robert Mugabe en het nieuwe bestuur. "Ik denk dat een heel goed argument kan worden gesteld voor een internationale troepenmacht om de vrede te herstellen," verklaarde hij in een interview op de BBC vandaag uitgezonden.

Niet alle waarnemers zijn daarvan dus overtuigd en de Zuid-Afrikaanse regering met Thabo Mbeki op kop houden de sleutel in de hand tot een degelijke oplossing.
Wordt dus morgen ongetwijfeld vervolgd !

(auteurs: Diederik De Mezel & Luc Ribbens)

Lees meer / 7 comment(s)

Een duistere avond voor meisje van 17

Vorige zaterdag was ik jammerlijk onrechtstreekse getuige van een verkrachtingszaak in dit kleine dorp. Een meisje van 17 kon amper zeggen wat er gebeurde maar op aandringen van vrienden wou ze dan uiteindelijk toch wel zeggen wat er gebeurde en wees dan ook meteen de dader aan. Snel belden haar vrienden de politie die op hun beurt mij vroegen om haar samen met de vrouw waar ze momenteel verblijft, naar het politiestation te brengen voor verhoor. Het meisje komt al uit een verwrongen gezin, haar moeder woont mijlenver van hier en de vader kijkt niet om naar haar.

Op het politiebureau kreeg ik het onwaarschijnlijkste verhaal te horen. “Momenteel behandelen wij geen verkrachtingszaken en hebben een detective uit Atlantis moeten bellen.” Atlantis ligt een goede 150 km van Elandsbaai! “De detective is ook niet onmiddelijk beschikbaar en kan hoogstens op maandag naar hier komen. Wij kunnen haar ook niet naar de dokter brengen in Lambertsbaai(ongeveer 30 km van Elandsbaai.) en kunnen dus enkel de verklaringen opnemen.” Ondertussen werd het meisje verteld dat ze haar wel kon wassen omdat na drie dagen nog steeds genoeg sporen aanwezig zijn om de dader te vatten. Normaal moet een slachtoffer onmiddelijk bij een dokter kunnen gaan en de nodige psychologische begeleiding krijgen na een verkrachting. Ook de dader was aanwezig en was op dit moment al geld aan het zoeken om eventueel getuigen om te kopen. “Hoeveel jaren zal ik nu moeten zitten, wat kan ik je betalen” waren een van zijn woorden naar een getuige toe.

De dokter in Lambertsbaai onderzocht dus pas op maandag het meisje en beval de politie de dader onmiddelijk aan te houden. Blijkbaar heeft een dokter meer politionele macht dan een burgemeester hier in de streek. Zijn bevel werd meteen uitgevoerd.
Een straffe detail. “Alvorens de politie naar de dokter reed met het meisje werd haar de vraag gesteld of ze nog steeds een zaak wou maken.”
Het meisje is nu nog steeds in shock. Enkel bij de dokter is een gesprek gevoerd en de nodig medicatie voorgeschreven om eventuele geslachtziekten en zwangerschap te voorkomen. En dit kan dus nu ook al veel te laat zijn. Het meisje heeft nog uren rond gelopen met dezelfde kleren.

Het meisje heeft nu wel het recht om haar verkrachter een aidstest af te dwingen en krijgt de medicatie gratis maar omdat het aanduiden van een hiv-infectie lang duurt zal het meisje weken in deze onzekerheid leven.

Verkrachting is nog steeds een groot probleem in Zuid-Afrika. Jaarlijks vinden er ongeveer 50.000 verkrachtingen plaats in het land.

Lees meer / 0 comment(s)

Een begrafenis in Elandsbaai

Als fotograaf word ik hier regelmatig gevraagd om foto’s te nemen van feestjes en andere gelegenheden maar ook van begrafenissen. Deze keer was het een jammerlijk heengaan van Joanne Magreth die op 15 jarige leeftijd overleed aan Tuberculose. Turberculose is een ziekte die normaal goed te genezen is met een kuur van verschillende antibiotica. In Zuid-Afrika heerst er een 'superresistente' vorm van tuberculose. Deze extreme vorm van multiresistente tbc is zeer moeilijk behandelbaar omdat het ook niet reageert op de tweedelijns-medicijnen.
Een begrafenis verloopt hier een beetje zoals in Belgie maar toch zijn een aantal verschillen. Ter ere van de overledene wordt eerst in het huis nog gebeden en gezongen en kunnen Familie en vrienden nog een laatse groet brengen in het huis. Daarna wordt de overledene naar de kerk gebracht met de seremoniewagen gevolgd door Familie en vrienden. De dienst wordt geleid door een pastoor en nog andere mensen. In de dienst zijn vele gezangen en is swingende muziek onder begeleiding van meestal een locale band. Sommige mensen geraken volledig in trance en het gebeurd wel eens dat een persoon het bewustzijn verliest.

Het graf is heel eenvoudig op een geimproviseerd kerkhof.
Afsluitingen zijn niet voorzien waardoor loslopende dieren meestal de bloemen van de graven komen opvreten. Men tracht dit te voorkomen door een omheining rond het graf te plaasten.





Ter ere van de overledene wordt eerst in het huis nog gebeden en gezongen en kunnen Familie en vrienden nog een laatse groet brengen in het huis.

Door gebrek aan geld zijn de meeste graven niet voorzien van een grafteen zoals wij gewoon zijn in Belgie. Het graf wordt tijdens de begrafenis door vele aanwezigen toegemaakt en versierd met bloemen.

Na de begrafenis wordt iedere aanwezige uitgenodigd voor een maaltijd. Op voorhand kopen familieleden voedsel of leggen de mensen geld samen om dit te kunnen bekostigen. Een begrafenis kost een 2500 Rand(250 euro) wat voor sommige mensen een grote kost is.

Lees meer / 0 comment(s)

Mandela organisatie schenkt meer dan 2.2 miljoen Rand

Nelson Mandela sluitte zich aan bij de onafhankelijke kranten "strijd tegen vreemdelingenhaat", met een donatie van R1-miljoen. De donatie was afkomstig van de groep Mandela organisaties en is ondertussen opgelopen tot meer dan R2,2 miljoen. Mandela is van mening dat de mensen die hebben geleden onder dit geweld niet verder moeten lijden door de gevolgen," zei Achmat Dangor (Nelson Mandela Foundation).

First National Bank doneerde ondertussen R2-miljoen aan het Zuid-Afrikaanse Rode Kruis, het Leger des Heils en Artsen Zonder Grenzen voor hulp aan slachtoffers van de recente xenofobe aanvallen.

Veel van hun medewerkers en klanten leven in de landen Botswana, Mozambique, Lesotho, Swaziland en Namibië zei FNB chief executive Michael Jordaan. Hij voegde daaraan toe dat de overheid meer had kunnen doen om de aanslagen te voorkomen.

De Internationale Organisatie voor Migratie heeft een aanzoek gedaan bij de regering voor ongeveer 2.6 miljoen Rand financiering ten behoeve van de ontheemden voor een veilige terugkeer naar hun land van herkomst.

De media is gewaarschuwd.

De Zuid-Afrikaanse media is geadviseerd door de VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) om voorzichtig te zijn en te stoppen met de ontheemden vluchtelingen te noemen.

Woordvoerder Yusuf Hassan zei de 42 000 mensen getroffen door xenofobe aanvallen niet allemaal vluchtelingen waren.

De UNHCR werd opgericht op 1 januari 1951 met als doel het beschermen en ondersteunen van vluchtelingen met opvang, terugkeer, of vestiging in een ander land.

Mbeki bespreekt de problematiek in Japan

President Thabo Mbeki ontkent de kritiek dat hij er niet in slaagde om medeleven te tonen door gebieden niet te bezoeken geteisterd door hevige aanvallen tegen vreemdelingen in het land.

"Mbeki zei dat de regering snel gehandeld heeft, door de inzet van de politie en de inschakeling van vice-president Phumzile Mlambo-Ngcuka op een aantal van de onrustige plekken."

"Er is de regering van de Republiek Zuid-Afrika en we bespraken al deze dingen, alle elementen van dit probleem. Inderdaad zijn maatregelen en beslissingen genomen op verschillende punten door de mensen die een bezoek brachten aan het gebied.
Maar er zijn een hele reeks andere besluiten nodig, alvorens men de nationale verdediging kan inzetten."

"De regering van Zuid-Afrika zal reageren op deze zaken door gebruik te maken van alle mensen en middelen op zijn bevel", aldus Mbeki.

Mbeki ontmoette oud Directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Migratie, Brunson McKinley, in Yokohama, Japan, om de situatie in Zuid-Afrika te bespreken. Hij zegt dat de overheid met de organisatie is overeengekomen samen te werken om de problemen aan te pakken. Mbeki heeft ook zijn bezoek aan Japan verkort en hij is op terugweg naar huis om zich op de situatie te concentreren.

Referenties IOL SABC news mail guardian

Lees meer / 0 comment(s)

Vredenburg lijkt vredig te zijn

Vandaag ontmoette ik een aantal vluchtelingen in Vredenburg. Hun reacties zijn uiteenlopend maar vooral bedroevend. "Wij hebben toch niets verkeerd gedaan, we zijn gevlucht uit ons land om te overleven en hadden nu een veilig oord gevonden waarin we ons gelukkig voelden maar dit, neen dit is te veel voor ons. De mensen vielen ons aan om ons uit het dorp te verjagen en wij hebben dan maar besloten om ons niet met geweld te verzetten want dit lost niets op vertelde een radeloze jonge vluchteling."

"Sommigen zeggen dat ze uitkijken om naar een ander gebied in het land te gaan wonen. Anderen hopen terug in hun huizen te kunnen intrekken. Maar sommigen hebben ondertussen hun dak boven hun hoofd verloren omdat hun huisbaas het huis al verhuurde aan iemand anders."
De angst om terug te keren naar hun huizen is verdeeld. Morgenvroeg gaat de politie eerst onderzoeken in het dorp of het veilig genoeg is voor hun terugkeer die gepland is in de namiddag.
De steun van de mensen uit andere delen van Vredenburg is enorm groot. Spar, een grote winkelketen in Zuid-Afrika schenkte dekens en vele inwoners hebben dagelijks eten gebracht.



deel van township in Vredenburg




De Mensen kijken samen naar een Film.


Zoals je ziet op de foto hebben mensen hun schaarse bezittingen in veiligheid gebracht.


Op het eerste zicht lijkt het overzichtelijk maar nader bekeken geen gezellige situatie om in te verblijven.


Lees meer / 0 comment(s)