Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

COP-enhagen

COP-enhagen

Er werd al veelvuldig en creatief gegoocheld met de naam Copenhagen. COP-enhagen als gaststad voor de COP15, HOPEnhagen voor een betere toekomst en CO2penhagen is ook wel duidelijk. Na vijf dagen van braaf activisme begin ik me af te vragen waar die COP in Copenhagen nu eigenlijk echt voor staat. Terwijl ik in den beginne dacht dat het wel degelijk over de Conference of Parties van de UNFCCC ging, klinkt COP nu al veel meer als het synoniem van ‘the police’ in de doorsnee Amerikaanse film. De onvermijdelijke wolkjes traangas en pepperspray die dezer dagen geregeld mijn neus en ogen kruisten zullen daar ongetwijfeld voor iets tussen zitten.

DSC_0075.JPG
DSC_0064.JPG

Ik had al gehoord dat de ‘Cops’ geregeld preventief demonstranten oppakten. Om de bezettingsgraad van de zogenaamde - en uit goede bron vernomen dekt deze benaming meer dan waarheidsgetrouw de lading – kooien rendabel te houden vermoed ik. Ik dacht dat het preventief arresteren en opsluiten van mensen een fenomeen was van landen als China of Rusland. Van de Amerikanen zou kan ik het ook nog geloven. Blijkbaar is het overgewaaid naar Europa. Moet te maken hebben met de rare grillen van het klimaat.

DSC_0069.JPG

Ik zat maandag, samen met vele andere in Christiania te luisteren naar een interessante lezing van Naomi Klein en Michael Hardt. Het is daar ongelooflijk gezellig in de ‘vrijstaat’ Christiania.

DSC_0062.JPG
DSC_0091.JPG
DSC_0089.JPG

Na de lezing sta ik aan een van de vele vuurtjes na te filosoferen over hetgeen gezegd was terwijl er in de tent een feestje gebouwd werd. Plots is er heel veel tumult, er wordt heen en weer gelopen en mijn al niet meer zo fris ruikende adem begint nu ook nog mijn keel weg te branden: traangas.

DSC_0095.JPG

Er wordt wat met flessen over en weer gegooid, de politie haalt het waterkanon boven en uiteindelijk vallen ze met veel machtsvertoon Christiania binnen. Als ik van bij mijn vuurtje opsta om mijn curieuse neus in de wind te hangen, wordt ik afgebruld dat ik niet mag bewegen. Oenk?

DSC_0120.JPG

Blijkbaar liep de politie rond in de buurt van Christiania en werd er door bepaalde personen een barricade opgesteld. Of dat aan de ingang van Christiania was, of op de straat is me niet helemaal duidelijk. Nadat het oorlogje spelen door de straatjes van Christiania gedaan is en er voldoende mensen gearresteerd zijn keert de rust terug. We zijn een paar uur verder en ons feestje is grondig verstoord.

DSC_0126.JPG

Als ik de volgende dag met een overjaarse hippie uit de beginjaren van Christiania sta te babbelen beweerd ze met zekerheid dat de barricades en amokmakers niet van Christiania zelf komen. Ze legt uit dat de huidige regering veel rechtser is geworden dan ooit ervoor. Christiania bestaat nu meer dan 35 jaar, en nooit eerder kwam er zoveel politie langs als de laatste twee jaar. Van mijn gastgezin hoor ik hetzelfde echo.

DSC_0137.JPG

Het is een feit dat Denemarken voor deze top geen enkel risico wil nemen. De politie is overal en treedt zeer streng op. Politieagenten van over heel Denemarken werden naar COPenhagen gehaald om met ijzeren hand de goede orde te bewaken. Als ik woensdag tijdens een vreedzame betoging ook nog eens een verdwaalde straal pepperspray recht in mijn oog krijg ben ik het roerend met mezelf eens: dit gaat er lichtjes over. Democratie, politiestaat? Zo hebben we ook eens iets anders om over te discuteren dan het klimaat. En laten we blij zijn voor alle Deense kruimeldieven buiten Kopenhagen, die beleven hoogdagen.

DSC_0074.JPG