Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Alternatieve G8-top gaat van start

Alternatieve G8-top gaat van start

Vanavond begint in het Duitse Rostock de alternatieve G8-top van de ngo's en sociale bewegingen, die twee dagen zal duren. Tijdens 10 panelgesprekken en meer dan 120 workshops zullen tal van internationale sprekers, ngo's en sociale bewegingen alternatieven voor de neoliberale globalisering bespreken en onderzoeken. Dat doen ze niet alleen: iedereen die op zoek is naar alternatieven voor die globalisering, is welkom.

Zoals bij de voorbije bijeenkomsten van de G8 telkens het geval was, komen ngo's en sociale bewegingen samen op een tegentop op het moment dat de officiële G8-top plaats heeft. Het beleid van de G8 lokt immers zware kritiek uit bij heel wat mensen; die kritiek wordt op verschillende manieren geüit. Er zijn de betogingen en directe acties waar manifestanten en activisten laten zien dat ze het niet eens zijn met de politiek van de G8-landen. Daarnaast is er de tegentop: hier gaan mensen de uitdaging aan om naar alternatieven voor dat beleid te zoeken.

Sprekers op de top zijn onder meer Vandana Shiva, de Indiase (milieu-)activiste die in 1993 de Right Livelihood Award won (zeg maar de alternatieve Nobelprijs), Jean Ziegler, speciaal gezant voor de VN en Susan George van Attac Frankrijk.

Volgens de organisatoren van de tegentop zijn er bij het huidige G8-beleid vooral veel verliezers: "Hoewel de G8-landen slechts 13 procent van de wereldbevolging vertegenwoordigen, nemen ze beslissingen over zaken die alle mensen aangaan: economie, ontwikkeling, leefmilieu, oorlog en vrede. Daarbij stellen ze vooral hun eigen agenda voorop, meestal gericht op nationale, kortetermijn doeleinden."

De globalisering die de organiserende ngo's en bewegingen willen ontwikkelen, is er een van onderop: "We willen een globalisering van rechtvaardigheid en sociale zekerheid. We willen eerlijke relaties en eerlijke handel tussen industrie- en ontwikkelingslanden. We willen een economie die gebaseerd is op solidariteit."

Tijdens de tegentop in Rostock wil men alternatieven voor de huidige neoliberale globalisering aanreiken. De panelleden, de deelnemers aan de workshops en het aanwezige publiek zullen samen van gedachten wisselen over bestaande ideeën en op zoek gaan naar antwoorden op de openstaande vragen. Ook een kritisch debat over de G8-agenda in Heiligendamm staat op het programma.

Enkele centrale thema's: migratie, klimaatsverandering en oorlog & militarisering - thema's waarrond men in Rostock actie voerde tijdens de afgelopen dagen.