Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Politie schendt voorschriften in Rostock

Politie schendt voorschriften in Rostock

De dertienduizend agenten die moeten toezien op de goede verloop van de anti-G8- demonstraties zijn de voorbije dagen verschillende keren hun boekje te buiten gegaan. De politie blijkt niet altijd even correct de verschillende gerechtelijke procedures na te leven. Die zijn nochtans verplicht weet Silke Studzinsky, verantwoordelijke van het Legal Team: “Wij staan in voor de gerechtelijke bijstand van arrestanten. Veel van hen kregen niet de kans om een advocaat te raadplegen. Dat is onaanvaardbaar en onwettig.”

politie_schendingen2.jpg

Het Legal Team is een groep van advocaten die speciaal voor de G8-demonstraties is samengesteld. Ze nemen twee verantwoordelijkheden op zich. Ten eerste willen ze iedereen die gearresteerd wordt gerechtelijke bijstand verlenen. Dat wil zeggen dat in principe iedere arrestant een advocaat kan krijgen, die hen helpt tijdens de rechtzaak.
“Veel arrestanten kregen na hun arrestatie niet de kans om met een advocaat te spreken. In de Duitse wetgeving staat ook geschreven dat iemand die wordt opgepakt moet weten waarvan hij beschuldigd wordt. Dat is in vele gevallen niet gebeurd”, aldus Silke Studzinsky.

Voor vele uren was het voor het Legal Team onmogelijk contact te krijgen met de gevangen. Hierdoor verloren ze een duidelijke en overzichtelijke kijk op de situatie. “De rechtszaken bleken dikwijls plaats te vinden zonder een rechter. Ook dat is verplicht en staat in de grondwet geschreven.”

Zonder in contact te geraken met iemand van het advocatenteam worden na vele uren arrestanten vrijgelaten. “De actievoerders werden vrijgelaten in groep. Op het moment dat ze terug op straat staan worden ze opnieuw gearresteerd, wegens samenscholing en aanwezigheid op een spontane demonstratie”, vertelt Studzinsky.

Vrijheid van protesteren

Niet alleen zijn er fouten gemaakt tijdens de juridische procedure, ook de manier waarop de arrestaties uitgevoerd werden zijn niet verlopen volgens de wettelijke voorschriften. “Tijdens de aanhoudingen is er zo veel geweld gebruikt dat veel demonstraten rechtsreeks naar het ziekenhuis zijn gevoerd. Wij eisen dat de basisrechten worden nageleefd.”

In artikel 8 van de Duitse grondwet staat geschreven dat iedereen het recht heeft om te manifesteren en gezamenlijk te protesteren. Die wetsregel is volgens Silke Studzinsky belangrijk voor het respecteren van de vrije meningsuiting. “Het is een basisbeginsel van een democratie. De politie voert een zware repressie uit op de activisten en behandelt de manifestanten als terroristen.”

Om de verschillende politie-eenheden te coördineren is er speciaal voor de demonstraties een overkoepelend orgaan opgericht, Kavala genaamd. Vrij uit het Grieks vertaald betekent dit Witte Steen.
De plaatselijke politie verliest hierdoor veel van haar autoriteit en moeten de orders van Kavala opvolgen.

Nogal sterk vertegenwoordigd in de straten van Rostock is de Berlijnse politie. “De Berlijnse politie staat gekend om zijn brutaliteit. Ze staan vaak op de eerste rij, waardoor de situatie soms redelijk uit de hand kan lopen. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat ze minder agressief zullen optreden. Ze lieten weten, morgen op de blokkade aan de luchthaven, wraak te nemen op de demonstranten voor wat er zaterdag is gebeurd”, aldus Studzinsky.

Politie beknopt persvrijheid

De pers is massaal aanwezig op de G8-protesten. Wanneer politie en demonstranten slaags geraken, staan fotografen klaar om alles vast te leggen. Dat wil zeggen dat ook extreem politiegeweld niet ontsnapt aan het oog van de fotograaf. “Telkens als iemand gearresteerd wordt, gaat een groep agenten er in een cirkel rond staan, zodat fotografen de kans niet krijgen om het geweld vast te leggen.”
De politie echter maakt van iedere gelegenheid gebruik om de camera boven te halen en beelden te schieten van iedereen die mee loopt met de manifestatie.

“Bij één van de arrestaties de voorbije dagen werd een man tegen de grond geslagen door de politie. Met vier agenten hebben ze hem met zijn buik tegen de grond gedrukt. Omdat hij veel pijn had en bijna niet kon ademen bleef hij tegenspartelen. De politie heeft dan een witte T-shirt rond zijn nek en hoofd gebonden om hem stil te krijgen, waardoor hij nog meer begon te stikken. Uiteindelijk hebben ze hem meegenomen en in een cel opgesloten”, vertelt Studzinsky.
Een fotograaf die er in slaagde de gebeurtenissen vast te leggen werd gearresteerd en zit nu opgesloten. Toch heeft het Legal Team een foto kunnen bemachtigen waarop te zien is hoe de man op straat ligt met de T-shirt rond zijn hoofd gebonden.

“De politie probeert systematisch hun geweld uit de pers te houden, zelfs door journalisten te arresteren. Op die manier kunnen ze ongestoord verder doen en wordt de persvrijheid aan banden gelegd”, aldus Silke Studzinsky van het Legal Team.

Festnahme HRO (Quelle RAV)2.jpg

foto: G8-Legal Team, Rostock