Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Venezuela, het laboratorium voor "een andere wereld is mogelijk"

Venezuela, het laboratorium voor "een andere wereld is mogelijk"

CARACAS -- Van 24 tot 29 januari vindt in Caracas Venezuela het Wereld Sociaal Forum (WSF) plaats, onder het motto "een andere wereld is mogelijk". We gingen te rade bij auteur en journalist Michel Collon die de sitiuatie in Venezuela goed kent. Op dit ogenblik werkt hij aan een boek over Venezuela. Samen met zijn partner, realisatirice Venessa Stojcovitch die aan een documentaire film werkt 'Bruxelles - Caracas, allez et retour', bracht hij al ettelijke bezoeken aan het land. Dit interview werd afgenomen op 17 januari te Brussel.

foto collon 2.jpg

"Het WSF is naar mijn mening effectief iets zeer beangrijk is binnen de huidige situatie in de wereld - en het heeft iets veranderd. Ik denk dat met seattle in '99
er een belangrijk signaal is gegeven. Ik schrijf boeken, geef regelmatig lezingen en lessen, ik kan dus zeggen dat ik een reëel contact heb met het publiek - Ik heb waarlijk een voor en na effect gezien. Dat fenomeen (WSF nvdr) heeft toegelaten om over te gaan van een defensieve houding, ingegeven door een bepaald pessimisme, naar een offensieve houding: De huidige wereld is onrechtvaardig, we moeten ze veranderen, een andere wereld is niet alleen mogelijk maar ook nodig. Het WSF is eigenlijk een planetaire brainstorming, juist om dat offensief te helpen organiseren. Naar mijn mening speelt zo'n evenement een zeer positieve rol."

"Ik denk dat het zeer belangrijk is dat het WSF plaatsvindt in Caracas omdat, in feite, de gehele andersglobalistische beweging zich de vraag stelt, hoe die nieuwe wereld construeren? De huidige sitatie willen we niet, we nemen afstand van wat er gaande is, de noordzuid relaties, de oorlog etc... Maar wat natuurlijk minder duidelijk is, is doorwat moeten we de huidige maatschappij dan wel omwisselen, hoe kunnen we de problemen die zich stellen oplossen? We moeten eerlijk zijn, binnen onze beweging van het andersglobalisme is er een sterke tendens om enkel kritiek te uiten, te klagen en te zagen.

"Wat nu in Venezuela gaande is is iets zeer positief. Wat we daar zien is een volk dat bezig is met zijn situatie te veranderen, dus in werkelijkheid aan die 'andere wereld' aan het bouwen is. In Venezuela zijn er zich nu extraordinaire hervormingen aan het ontvouwen, ik noem het onomwonden het laboratorium voor die andere wereld die mogelijk is."

"Je moet weten dat Venezuela een rijk land is, dat een van de grootste produceurs en exporteurs is van olie in de wereld en dat reeds al 80jaar, maar ondanks dat zijn er een 60 - 70% van de mensen die in armoede moeten leven, extreme armoede, hoe is dat mogelijk? Dat is mogelijk geweest omdat het geld afkomstig uit de oliesector voor tientallen jaren genomen, gestolen is geweest - ik gebruik het woord zonder aarzelen - door de multinationals en een kleine elite in Venezuela. Wel het is dà t dat aan het veranderen is met Chavez - Nu gaat de olie niet meer enkel naar de multinationals en naar de Venezolaanse elite, maar ook naar sociale projecten voor de armen."

"Zeer concreet betekent dat bijvoorbeeld mensen te eten geven - er zijn volksrestaurants waar mensen die niet rondkomen dagelijks gratis of zeer goedkoop kunnen eten, er zijn kleine winkeltjes en marktjes waar voedingswaren aan 50% van de prijs worden verkocht."

"Daarnaast zijn er de zogenaamde missiones, educatieve projecten. De graad van analfabetisme was zeer hoog, er kwam een massieve alfabetiseringscampagne, en nu zijn er haast geen analfabeten meer in Venezuela. Iedereen van alle leeftijden kan zich op die projecten inschrijven, ik ontmoette een dame van voorbij de 70 jaar die me met trots toonde wat ze nu kon. Ze zei me: "weet je, ik heb mijn zoon nooit kunnen helpen toen ie naar school ging, maar nu kan ik mijn kleinzoon wél helpen. Dat is dus werkelijk fantastisch. Daarnaast worden ook universitaire studies beschikbaar gemaakt voor de armen. Als je nu dus een huisvrouw bent en je beschikt over de kwaliteiten om hogere studies te doen, kan je nu dus een beurs krijgen om die studies effectief te kunnen beginnen. Er is dus een hele waaier aan onderwijsprojecten en culturele projecten toegankelijk gemaakt voor een bevolkingsgroep die daar eerder van uitgesloten werd."

"De derde grote pijler is de hervorming van de gezondheidszorg - de armen hadden in de realiteit geen recht op een dokter omdat die liever in de stad bleven bij klanten die iets te betalen hadden. Op dit ogenblik, dankzij steun vanuit Cuba, werken er meer dan 20 000 Cubaanse dokters in de arme buurten. Zij verstrekken basiszorg maar ook gespecialiseerde zorg als tandheelkunde enz, en dit tot in de verste uithoeken van Venezuela. Daarnaast zijn ze ook bezig met het opleiden van Venezolanen zodat zij op termijn zelf die zorgverlening zouden kunnen verstrekken."

"Als men nu dus naar Venezuela gaat komt men dus op een sociale werf terecht - heel de samenleving is aan het transformeren. Die fameuze herormingen worden missiones (missies) genoemd, je hebt de mission barrio adentro, mission Robinson enz. Deze worden toevertrouwd aan de basisgemeenschappen die zich organiseren in comités - het zijn dus werkelijk de mensen uit de basis die mee de hervormingen uitvoeren die ik juist vernoemde. Je kan niet verstoppen dat er een groot probleem is van bureaucratie en corruptie, net als in alle landen van Latijns Amerika, en Venezuela onstnapt daar zeker niet aan. Op deze manier tracht men dat kort te sluiten. Die bureaucratie is een groot probleem, ze werkt als een rem op de hervormingen - het is een van de grootste problemen voor de revolutie die zich daar aan het ontvouwen is. Maar dat lijkt me niet onlogisch, je kan een maatschappij onmogelijk van de ene op de andere dag grondig veranderen."

"Het is uitermate cruciaal dat de mensen die het WSF komen bezoeken met hun eigen ogen de sociale hervormingen komen onderzoeken. Ik geef hun de raad iets langer te blijven en wat rond te toeren in Venezuela- wat je daar ziet is werkelijk het laboratorium waar men in de praktijk experimenteert met de andere wereld die mogelijk is."