Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Couleur Café: “Al feestend de mensen samenbrengen”

Couleur Café: “Al feestend de mensen samenbrengen”

Van vrijdag 29 juni tot zondag 1 juli is het weer feest op de industriële site Thurn & Taxis. Couleur Café brengt voor de achttiende keer muziek van uit de hele wereld. “Couleur Café is een driedaagse wereldreis in het hartje van Brussel”, zo vertelt organisatrice Irene Rossi.

Flyer.jpg

“Couleur Café is een driedaags festival met als rode draad, feestelijke muziek uit de hele wereld. Er zijn ook veel randactiviteiten georganiseerd, zoals een tentoonstelling, een wereldmarkt, workshops, een solidariteitsdorp en natuurlijk de overheerlijke multiculturele restaurants”, aldus Rossi.

Wat maakt Couleur Café zo uniek?
Irene Rossi: “Dat is een combinatie van veel verschillende dingen. Je hebt eerst en vooral de wereldmuziek, met een stevige dosis zwarte roots. Ondertussen is het muzikale aanbod al verder uitgebreid naar funk, r&b, hiphop, electro en nog veel meer andere stijlen.
Buiten de muziek heb je ook alle nevenactiviteiten, waarmee we een beeld willen schetsen van de leefwereld van de muzikanten. We proberen een zo breed mogelijke kijk op de wereld te geven.
Ook de locatie maakt Couleur Café heel bijzonder. De oude industriële site Thurn & Taxis is een prachtige locatie in het hartje van Brussel. We investeren heel veel in een mooie en aantrekkelijke decoratie.”

Heeft het festival een onderliggende boodschap?
“Wij zijn nooit pedagogisch geweest. Onze bedoeling is al feestend de mensen samenbrengen, al feestend elkaar leren kennen.
Soms krijgen we de kritiek dat bepaalde groepen te commercieel zijn, of niet speciaal genoeg. Bij ons primeert het live-element. Als de groep voor een feest kan zorgen, is onze missie volbracht.
Zowel het publiek als de artiesten zijn heel divers. We proberen bewust die mix in stand te houden.”

Couleur Café mikt op een heel breed publiek.
“Ja, en dat is ook heel bewust. We willen niet alleen jongeren aantrekken. Iedereen is welkom, niet alleen al de verschillende culturen, maar ook alle leeftijden.
We doen ieder jaar een enquête bij de bezoekers en daaruit blijkt dat we een publiek hebben van tien tot zeventig jaar.”

Op Couleur Café is er ook een solidariteitsdorp. Dan toch die opvoedende functie?
“We hebben inderdaad een solidariteitsdorp. Dertien NGO’s verzamelen zich en werken allemaal rond een centraal thema. Dit jaar is het thema ‘kind in nood’. Elke NGO belicht een ander aspect van het onderwerp, zoals bijvoorbeeld kinderprostitutie, kindsoldaten, straatkinderen en kinderrechten.
Er is ook een wedstrijd voorzien. De winnaar mag op reis naar een van de projecten van de NGO’s in Rwanda en Burundi.”

Wat gebeurt er met de opbrengst van het festival?
“We steunen vier sociaal artistieke projecten in het Zuiden. We hebben een aantal heel goede jaren gehad en we wilden met ons geld eens iets anders doen dan opnieuw helemaal in het festival te investeren.
We steunen de projecten zowel financieel, logistiek als met onze kennis. We zorgen er ook voor dat er altijd iemand ter plaatse is, zodat we precies kunnen volgen wat er gebeurt.”

Vorig jaar 72.000 mensen. Verwachten jullie dit jaar ook zo veel volk?
“We hopen dat we opnieuw zoveel bezoekers kunnen aantrekken. We kunnen ongeveer 25.000 mensen per dag ontvangen.
Onze combitickets zijn al uitverkocht, maar we hebben nog genoeg dagtickets.”

Couleur Café begint vrijdag 29 juni om 16u30 op de industriële site van Thurn & Taxis (Havenlaan, Brussel).
Voor meer informatie klik hier.