Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

2600 vakbondsmilitanten houden fakkelwake tegen jacht op delegees

2600 vakbondsmilitanten houden fakkelwake tegen jacht op delegees

GENT -- In Gent bracht een fakkeltocht voor twee ontslagen delegees 2600 vakbondsmilitanten op de been. De betogers willen dat er snel werk wordt gemaakt van een betere bescherming van vakbondsafgevaardigden.

DSC_4698-R-500.JPG

Het gebeurde tijdens de stille week tussen kerst en nieuw. Alex en Tony, vakbondsafgevaardigden van het ABVV bij papierfabrikant Stora werden op staande voet ontslagen in de nasleep van een stakingsactie. Een week voordien was de vakbondssecretaris al de toegang tot het bedrijf ontzegd. Twee werkneemsters van het schoonmaakbedrijf ACS mogen eveneens het bedrijf niet meer binnen omdat ook zij delegee zijn van het ABVV.

Het ABVV spreekt van een flagrante schending van de syndicale rechten en reageert met een nationale actie voor de bescherming van delegees. Algemeen gewestelijk secretaris ABVV Scheldeland Mil Kooyman is tevreden over de opkomst: “We telden 2600 betogers en delegaties uit 150 verschillende bedrijven.” Met fakkels in de hand maakten de betogers een lus doorheen het centrum van Gent.

Volgens Alain Clauwaert, voorzitter van de Algemene Centrale die ook papierfabriek Stora onder haar hoede heeft, moet er dringend een wetgevend initiatief komen om delegees beter te beschermen. “Werknemers verdedigen is een fundamenteel democratisch recht. Daaraan mag niet worden getornd. Maar als een drieste werkgever een delegee ontslaat kan die werkgever niet gedwongen worden om de delegee terug in dienst te nemen. Dat moet veranderen,” aldus Alain Clauwaert die de komende dagen over deze kwestie informeel overleg wil plegen met de PS en SP.A.

SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte kwam alvast zijn steun betuigen aan de betogers. Hij is ook bereid om een initiatief te nemen, maar is niet zo optimistisch over de slaagkansen. “We zullen kijken wat kan. Maar het is wel duidelijk dat er heel weinig animo is bij VLD en CD&V om de wet te veranderen. De SP.A staat er dus alleen voor,” aldus Vande Lanotte die er aan toevoegt dat de vorige wet al zeer moeizaam tot stand kwam.

Voor Alex en Tony komt een wetswijziging hoedanook te laat. Zij zijn beiden werkloos en moeten op zoek naar een nieuwe job. “We zijn niet alleen onze broodwinning kwijt, maar ook een stukje van ons leven en one collega's,” zegt Tony. Toch gelooft Alex niet dat hij het anders zou aanpakken mocht hij opnieuw kunnen beginnen. “Ik ben voor het eerst verkozen als syndicaal afgevaardigde in 1979 en ik wist dat dat ooit mijn kop kon kosten. Maar je mag nooit terug deinzen voor een directie.”

Volgens Alex heerst er nu een echt schrikbewind in het bedrijf. “De directie heeft vandaag nog met ontslag gedreigd voor iedereen die aan de fakkeltocht durfde deel te nemen. Toch heb ik heel wat werknemers gezien. Ondertussen is Stora ook bezig een aantal verworvenheden terug te schroeven.” De twee delegees kunnen nu proberen een fikse schadevergoeding los te peuteren, maar daar is het hen niet om te doen. Alex: “Voor die som haalt Stora de schouders op. Een multinational kan het werk zelfs maanden stil leggen zoals nu gebeurt in een bedrijf van Stora in Canada. Dan verhuizen ze even de productie naar een andere vestiging als ze zo maar hun zin krijgen. Vandaar het belang om met alle vakbonden druk uit te oefenen op de parlementairen. Er moet een nieuwe wet komen.”

DSC_4563-r-500.JPG
DSC_4592-r-500.JPG
DSC_4674-r-500.JPG
DSC_4659-r-500.JPG
DSC_4535-R-400.jpg

vandelanotte en SPA

dat Vandelanotte niets wil doen en zick verbergt achter de VLD en de CDNV wist je toch al op voorhand ,spijtig dat men binnen de vakbond nog altijd zijn hoop vestigt op de SPA en dergelijke individueën ,om het generatie gedrocht er door te duwen hebben zij wel de wil en de macht getoond tegen de arbeiders in.