Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ABVV negatief over nota-Leterme: "Regen voor werknemers, zonneschijn voor ondernemingen"

ABVV negatief over nota-Leterme: "Regen voor werknemers, zonneschijn voor ondernemingen"

De socialistische vakbond ABVV reageert scherp op de uitgelekte formatienota van Yves Leterme. De socialistische vakbond voorspelt regen voor de werknemers en gepensioneerden, zon voor de ondernemers. Jef Maes, directeur van de sociale studiedienst van het ABVV legt uit waarom.

Het ABVV heeft samen met het ACV een memorandum afgegeven aan de informateur. Vindt u iets terug van die eisen in de nota van formateur Leterme?
“Zeer weinig.”

Er zijn toch twee bladzijden over welvaartsaanpassing.
“Het huidige systeem van welvaartsaanpassingen kwam er voor een stuk als compensatie voor het Generatiepact. Het is ook opgenomen in de wet ter uitvoering van het Generatiepact: er moet tweejaarlijks voor alle vervangingsuitkeringen een enveloppe van 1 % van de uitkeringen en 2 % van de minima worden vrijgemaakt waarover de sociale partners mogen onderhandelen. In de nota van Leterme is ten eerste al geen sprake meer van de welvaartsaanpassing van de werkloosheidsuitkeringen. Voor de andere uitkeringen spreekt men van een 'geleidelijke invoering van een gefaseerde welvaartsaanpassing'. Een stap achteruit dus.

Zal het principe dat nu bestaat vervangen worden?
“Het is duidelijk dat men iets nieuws gaat invoeren. Leterme wil een geleidelijke en gefaseerde aanpassing terwijl de aanpassing nu automatisch is.”

Yves Leterme beloofde op Rerum Novarum wel 2 miljard euro vrij te maken voor de welvaartsaanpassing van de uitkeringen.
“Daar is niets van terug te vinden. Die is verdwenen in de newspeak.”

Er is ook sprake van een koopkrachtverhoging voor kleine en middelgrote inkomens.
“Hangt er vanaf hoe dat allemaal betaald wordt. Op zich staan wij daar niet negatief tegenover als dat verlies aan inkomsten voor de overheid tenminste gecompenseerd wordt op een duidelijke manier. Het mag niet ten koste gaan van de werknemers of de sociale uitkeringen. Om de ondernemingen en de zelfstandigen tegemoet te komen wordt zeer veel geld uitgegeven, maar tegelijkertijd wil men ook een begrotingsoverschot opbouwen. Nergens wordt duidelijk welke besparingsmaatregelen men gaat nemen.”

De vennootschapsbelasting gaat omlaag, er komen loonlastenverlagingen voor bepaalde categoriën en ook een belastingsverlaging voor bepaalde inkomens.
“En een afschaffing van de crisisbelasting en de niet te onderschatten mogelijkheid voor ondernemingen om verliezen af te trekken van belastingen op de winsten van vorige jaren. Dat zijn zeer belangrijke uitgaven.”

Ziet ergens iets wat kan wijzen op een besparing.
“Het enige wat ik zie is dat men de wettelijke pensioenleeftijd wil optrekken door te gaan rekening houden met de loopbaan en niet meer met de leeftijd. Als je weet dat mensen gemiddeld pas beginnen te werken op hun twintigste, bestaat het gevaar dat iedereen langer zal moeten gaan werken. Als de norm op 45 jaar loopbaan blijft en je studeert pas af op je 23ste kan je werken tot je 68ste voor je met pensioen kan.”

U voorspelt ook regen voor de werkzoekenden. Hun uitkeringen worden sneller afgebouwd.
“Het is afwachten hoe drastisch en hoe snel. De eerste periode bedraagt vandaag al maar twaalf maanden. De tweede periode is zes maanden plus drie maanden per gewerkt jaar. Dat is al zeer kort. Uitkeringen dalen dus al snel.”

Er staat wel weinig in over staatshervorming. Het ABVV is geen voorstander van verdere regionalisering van de sociale zekerheid. Een geruststelling?
“Daar moet nog een groot stuk van gerealiseerd worden. Wat betreft de sociale zekerheid zit er in de nota al een flink stuk regionalisering. Ik denk aan de trekkingsrechten, de menukeuze voor verlaging van sociale bijdragen voor de gewesten, ... Dat zal ook allemaal geld kosten en het is niet duidelijk hoe dat zal betaald worden.”

Hebt u iets teruggevonden over de syndicale aanwezigheid in KMO's? België dreigt een boete te moeten betalen aan Europa omdat richtlijn nog niet werd omgezet en de er is ook onzekerheid over de organisatie van de sociale verkiezingen van volgend jaar.
“Eén regel in de nota zegt dat Europese richtlijnen niet verder worden doorgevoerd dan wat nodig is. Voor de rest heb ik niets zien staan. Dat verwondert ons want meneer Leterme heeft de petitie van het ACV getekend over de vertegenwoordiging van vakbonden in kmo's vanaf twintig werknemers.”

Wat gaat het ABVV nu verder doen?
“We gaan zeer waakzaam opvolgen wat het resultaat zal zijn van de onderhandelingen. Eind augustus of begin september gaan we dat evalueren met onze mensen. Als er dan tenminste al een eindproduct is.”