Schone kleren-campagne voert actie tegen reeks dodelijke ongevallen in textielfabrieken in Bangladesh
Schone kleren-campagne voert actie tegen reeks dodelijke ongevallen in textielfabrieken in Bangladesh
christophe11 april 2006 – 18:37
BRUSSEL -- Naar aanleiding van een reeks dodelijke ongevallen in de kledingsindustrie van Bangladesh voerden vakbonden en NGO's dinsdag actie aan de ambassade van dat Aziatische land. Zij willen dat de distributeurs in het Westen samen met de regering en werkgevers in Bangladesh werk maken van een betere bescherming van werknemers.

Precies één jaar geleden stortte de textielfabriek Spectrum Sweater Ltd in Bangladesh in. Op die nacht van 11 paril 2005 waren 300 nachtarbeiders aan het werk. 64 arbeiders kwamen om het leven. Honderd anderen raakten gewond. Het gebouw telde negen verdiepingen. Vijf meer dan wettelijk toegelaten op die plaats waar er geregeld overstromingen zijn. De zware machines deden het gebouw trillen. In de dagen voor de instorting hadden de arbeiders al alarm geslagen omdat de muren scheuren vertoonden. Maar de directie sloeg de waarschuwingen in de wind.
Spectrum, een fabriek van de textielgroep Shahriyar, leverde goedkope kleding aan grote Westeuropese distributiebedrijven als Carrefour Group, Inditex (Zara) en H&M. Belgische vakbondsafgevaardigden bij Carrefour reisden naar Bangladesh om te onderzoeken welke rol hun eigen werkgever gespeeld heeft voor en na de Spectrumramp.”Tijdens de twee bedrijfsbezoeken die Carrefour zelf organiseerde, stelden we vast dat de toestand redelijk mee viel hoewel zelfs in die tweede fabriek de veiligheid al een stuk minder was,” zegt LBC-afgevaardigde Frank De Maeyer. “Maar elders in het land zagen we wel dat mensen in onwaardigde omstandigheden moeten leven met een loon waar ze niet eens van kunnen leven.”
Dat de veiligheid inderdaad nog altijd te wensen overlaat, bewees een reeks ongevallen eind februari en begin maart. In twee weken tijd kwamen tientallen mensen om bij een brand, een instorting en een explosie. Daarnaast stierven ook nog twee electriciens na een electrocutie. Reden genoeg voor de vakbonden en NGO's verenigd in de Schone Kleren-campagne om nog eens naar de ambassade van Bangladesh te trekken. Een vertegenwoordiger van de ambassade kwam de actievoerders vertellen dat hij sympathie heeft voor de eisen van de arbeiders in Bangladesh en dat hij de regering zou aansporen om stappen te ondernemen om de arbeiders beter te beschermen.
Volgens De Maeyer is niet alleen de overheid en de producent in Bangladesh verantwoordelijk, maar ook de distributeurs in het Westen. Ann Agon van de socialistische bediendencentrale BBTK hoopt dat de plaatselijke vakbonden hun rol kunnen spelen. “Uiteindelijk kan je zoveel regels afspreken als je wil, het zijn in de eerste plaats de vakbonden die de naleving kunnen controleren en afdwingen.”
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme