Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto's] Opendeurdag (her)gekraakte kerk in Antwerpen

[Foto's] Opendeurdag (her)gekraakte kerk in Antwerpen

Vandaag was het opendeurdag in het voormalige Dominicanenklooster aan de Ploegstraat te Antwerpen.

IMGP2934.JPG

Begin januari 2008 heeft het DAK (Daklozen Aktie Komitee) er haar intrek genomen.Totdat de eigenaar (de Provincie Antwerpen), een nieuwe bestemming heeft gevonden voor de gebouwen, wil DAK er een aantal activiteiten.

1. Een beperkte laagdrempelige nachtopvang, want vele daklozen hebben geen toegang tot de stedelijke nachtopvang.
2. Een inloop voor straatbewoners,1of 2 dagen per week, want er is veel te weinig inloop voor de straatbewoners, waar deze even kunnen verpozen.
3. Keukenprojecten zoals de volxkeuken.

IMGP2943.JPG

Die 3 projecten zijn hulpverlening onder protest, want er zouden volgens de wet, in feite geen daklozen mogen zijn.
Ieder zou een eigen woning moeten hebbenen een waardig leven mogen leiden.

Er zal ook een IT workshop, waar straatbewoners kunnen surfen en mailen geïnstalleerd worden.

IMGP2968.JPG

Er komt een fietsatelier.
Iedereen kan ten volle deelnemen aan àlle projecten.Mits eenvoudige afspraken. Het bureel van DAK waar de sociale en juridische ondersteuning wordt aangeboden zal ook naar ’t Klooster verhuizen.Een gemotiveerd team vrijwilligers heeft enorm veel werk verzet in ’t Klooster. De keuken die in 2000 geschonken werd door de Koning Boudewijnstichting en die 7 jaar lang functioneerde in ’T Nief Badhuis, werd ook terug opgebouwd.

IMGP2927.JPG

Van 2000 tot 2007 organiseerde DAK gelijkaardige projecten in ’T Nief Badhuis aan de Burchtgracht 14,dat eigendom was van de Stad Antwerpen.

Burgemeesters Detiège en Janssens hebben DAK de volle 7 jaar gesteund.Het gebouw werd onderhouden en de kosten van de nutsvoorzieningen werden betaald door het College van Burgemeester en Schepenen.Verschillende projecten in ’T Nief Badhuis kregen financiële steun van het Stedelijke Armoedefonds.De volledige Antwerpse hulpverleningssector, met wie DAK dagelijks samenwerkt, steunde DAK toen moreel en praktisch, zoals ze dat nu ook doet.

IMGP2946.JPG

DAK zal op allerlei manieren de buurtbewoners rond ’T Klooster in contact brengen met de straatbewoners.Door elkaar beter te leren kennen zullen de onveiligheidsgevoelens verminderen.

Want “onbekend is ombemind”.De straatbewoners zullen zelf geen effectieve overlast veroorzaken. Het komen en gaan van straatbewoners zou de overlast in de Ploegstraat en in de Copernicuslaan, zoals diefstallen in geparkeerde auto’juist verminderen.De straatbewoners zullen aandacht leren hebben voor de bekommernissen van de buurtbewoners.

DAK zal ook altijd de buurt informeren over haar intenties zodat deze daar feedback op kan geven.

IMGP2965.JPG

DAK wil open communicatie met alle actoren in de buurt.Bij het organiseren van hun projecten zullen ze rekening houden met de zorgen van de buurtbewoners. Een voorbeeld is de vrees dat de straatbewoners zullen blijven hangen op het giraffenpleintje vóór de opening of na de sluiting va, de inloop of de volxkeuken.

De praktische oplossing daarvoor is het openhouden van de inkom van Ploegstraat 27 een tijdje vóór en nà de openingsuren.

IMGP2977.JPG

Het DAK zoekt nog sociaal bewogen mensen met ervarings-en/of professionele deskundigheid die een deel van hun energie en tijd willen investeren in volgende projecten:

• Sociale en juridische ondersteuning.
• De Spreekplaats
• Nachtopvang
• Inloop
• Keukenprojecten
• Het Kriebelteenkamp
• Het meisje met de zwavelstokjes
• Eigen schuld dikke bult

IMGP2983.JPG

MATERIEEL EN MATERIAAL VOOR ’T KLOOSTER

• IJskast
• Bedden, matrassen, lakens en kopkussens
• Muur-en houtverf, borstels en rollen
• Buizen en koppelingen
• Elektriciteitsmaterieel en lampen
• Kachels
• Cement, plaaster tegellijm en tegels.

IMGP2987.JPG

Contacteer:Koen Calliauw op 0495/ 53 00 92
: Philippe De Craene op 0494/ 80 73 50

www.daklozenaktiekomitee.be

IMGP2993.JPG