Fonds Pascal Decroos lanceert mediakritiekblog
Fonds Pascal Decroos lanceert mediakritiekblog
christophe05 mei 2008 – 16:47
BRUSSEL -- Vanaf nu kan u op de website www.mediakritiek.be terecht voor kritische stukken over de media in Vlaanderen. “De media zijn handelaren in kritiek, dus mogen ze zelf ook aan een kritische blik onderworpen worden”, zegt initiatiefnemer Ides Debruyne van het Fonds Pascal Decroos.

Ides Debruyne: “De media hebben nood aan kritiek en zelfkritiek. Ze zijn handelaars in kritiek, dus mogen ze zelf ook het onderwerp zijn van kritiek. In Vlaanderen bestaat niet zo'n sterke traditie van mediakiritiek. Nochtans kan je alleen met opbouwende kritiek de kwaliteit verhogen. Het Fonds Pascal Decroos probeert dat al met beurzen en het promoten van de openbaarheidswetgeving. Nu dus ook met deze mediablog.”
Wat loopt er dan verkeerd in de media?
“De werkomstandigheden van journalisten zijn niet evident. In een concurrentiële omgeving is de druk hoog. Snelheid kan soms onzorgvuldigheid met zich meebrengen. Er is het probleem van de kostprijs. Ik hoor dat bepaalde media opnieuw de tarieven van freelancers hebben verlaagd. Er wordt in Vlaanderen ook nogal vlot met schadeclaims gezwaaid bij vermeende fouten. Dat zijn verontrustende tendenzen.”
Wie moet het publiek worden van www.mediakritiek.be?
“De eerste doelgroep zijn de journalisten en studenten journalistiek. Daarnaast hopen we ook de burger te bereiken, maar de middelen ontbreken ons wel om een grote promotiecampagne te voeren.”
Journalisten graven in alle onderwerpen, behalve in hun eigen job. Verwacht u geen tegenstand op dat vlak?
“De professionaliteit van een beroepsgroep kan je afmeten aan de manier waarop ze met kritiek omgaan. Vlaamse journalisten zijn inderdaad zeer gevoelig voor kritiek. In het buitenland heb je toch initiatieven als Columbia Journalism Review van de Columbia University of het programma De leugen regeert in Nederland. Zo'n programma is bij ons toch ondenkbaar. In Vlaanderen moeten we nog een weg afleggen voor we op een volwassen manier met kritiek kunnen omgaan. We zullen zeker ook niet nalaten om positieve kritiek te geven als er goede projecten zijn zoals de manier waarop het Scholenrapport van De Standaard gebruikte maakte van de openbaarheid van bestuur of het fietspadendossier van het Nieuwsblad dat een fascinerend web 2.0-initiatief was.”
Waar halen jullie de bijdragen?
“Op korte termijn hebben we geen geld om auteurs te betalen. We proberen vooral mensen uit het veld te vinden die af en toe iets voor onze site willen schrijven. Ik hoop dat ook de academische wereld zich mengt. Die zou zich ook wat meer mogen bezighouden met onderzoek naar de kwaliteit en inhoud van journalistiek.”
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme