Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Voedselcrisis brengt Ghana in budgettaire problemen

Voedselcrisis brengt Ghana in budgettaire problemen

ACCRA, 23 mei 2008 (IRIN) – Stijgende brandstof- en voedselprijzen zorgen voor humanitaire en budgettaire problemen in verschillende Afrikaanse landen. Na landen als Senegal, Burkina Faso, Ethiopië en Madagascar, krijgt ook Ghana de rekening gepresenteerd. Het imminente gevaar voor het welzijn van grote delen van de bevolking, verplichtte de Ghanese autoriteiten haar begroting te herzien.

Net als tal van andere landen zag Ghana het voorbije halve jaar een enorme stijging van de voedselprijzen. Een brood dat begin januari nog 80 dollarcent kostte, wordt momenteel in de straten van Accra verkocht aan $1,80. Ook de prijs van maïs verdubbelde bijna in zes maanden tijd.

Eenzelfde prijsstijging is zichtbaar in de transportsector, waar de prijzen meer dan 30% gestegen zijn. Volgens de regering in Accra betaalde het West-Afrikaanse land in 2007 2,1 miljard dollar aan olie-import, terwijl dat in 2005 voor dezelfde hoeveelheid slechts 500 miljoen dollar bedroeg. Tijdens de opmaak van de begroting ging het Ministerie van Financiën uit van een olieprijs van $85 per vat. Dit ligt intussen ver onder de huidige prijs van om en bij $135 per vat.

Ondanks dit nakende begrotingstekort, zien de Ghanese autoriteiten zich genoodzaakt de impact van de stijgende voedselprijzen af te zwakken. Tijdens een toespraak op de nationale televisie en radio, beloofde President Kufuor 1 miljard dollar aan interventies om de gevolgen voor de bevolking te verzachten. Zo zullen importbelastingen op rijst, graan, en een aantal andere voedingsproducten meteen worden opgeheven, alsook belastingen op een aantal petroleumproducten. Bovendien krijgen boeren subsidies voor het gebruik en aankoop van meststoffen, en zouden er gratis tractors ter beschikking worden gesteld.

De kosten van deze maatregelen zullen vanzelfsprekend de realisatie van andere projecten in gevaar brengen. President Kufuor verzekerde zijn landgenoten echter dat geen inkrimpingen zouden worden doorgevoerd op beleid en maatregelen die de meest kwetsbare delen van de bevolking ten goede komen.

Met deze maatregelen hoopt Accra conflicten te voorkomen. Enkele West-Afrikaanse buurlanden van Ghana (Ivoorkust, Burkina Faso en Niger) werden reeds geconfronteerd met gewelddadige protest naar aanleiding voor de sterk gestegen voedsel- en brandstofprijzen. In Senegal is momenteel een grootschalige staking aan de gang, waarbij 130,000 werknemers in de publieke sector protesteren tegen de hoge voedselprijzen, en een hoger loon eisen. Ook Burkina Faso kent gelijkaardige stakingen.

Aangezien dit jaar een nieuwe president wordt verkozen, heeft de crisis mogelijks belangrijke electorale gevolgen. Een coalitie van oppositiepartijen (Coalition for Joint Action) beschreef het pakket maatregelen als een slechte PR-gimmick, dewelke gedoemd is te falen.

Korneel Holvoet (Bron IRIN)