Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Luc

Luc's picture

Naam

Luc

Vakgebied

Fotografie, Interviews, Video

Topic(s)

Armoede, Asielbeleid, Evenementen

About Luc

Hoe oud ik was toen ik mijn eerste foto nam, weet ik niet meer. Mijn ouders hadden een fotozaak en vóór ik naar school ging, liep ik reeds rond in de doka van mijn vader.

Website

http://fotogordon.wordpress.com

Luc's blog

Een Minolta HI-MATIC E voor 2 capuccino’s

Mag het bij Indymedia ook iets lichter of mogen alleen ernstige artikelen op de blog? Laat het weten in een commentaar.

De kleine Minolta is prachtig afgewerkt en lijkt met zijn 560 gram, uit één stuk metaal te zijn gehouwen. Ik heb een gaaf exemplaar van de HI-MATIC E in handen. Ik bekijk hem nauwelijks, leg 5€ op de toonbank en ben voor het eerst eigenaar van een Minolta.

L1070222.jpg
Dit toestel vertoont geen gebruikssporen.

De volautomatische camera is in 1973 op de markt gekomen. En zoals bijna alle toestellen uit deze periode is er geen echt alternatief voor de ondertussen verboden kwikbatterijen, waarop deze camera draaide.

L1070231.jpg
Plaats voor 2 CR 1/3 N batterijeen

Ik plaats 2 Lithium CR 1/3 N batterijen die hebben ongeveer dezelfde afmetingen en kosten me iets meer dan het dubbele van de camera. ;-) Om de hogere spanning van deze batterijen te compenseren zet ik de gevoeligheid van de film één stop lager. De negatieven blijken zeer goed gedekt, de werkelijke ISO was voldoende geweest. Alleen bij opnamen met weinig licht lijkt het beter toch die stop over te belichten. Er staat geen on/off knop op de camera. Zodra er licht op de lichtmeter valt, verbruikt hij stroom. Om de batterijen te sparen is het aan te raden de dop zoveel mogelijk op de lens te houden. Op mijn tweede film vergeet ik het en fotografeer 6 maal de binnenkant van mijn lensdop. Hoe die foto’s eruitzien moet ik niet uitleggen.

L1070223.jpg
Tabel voor flitsfotografie en hendel om automatisch of manueel te flitsen

Flitsen was in die periode nogal lastig. Je moest het richtgetal van je flitser delen door de afstand tot je onderwerp. De uitkomst was het in te stellen diafragma. Als je met een flitser met richtgetal 14 op 3,5 meter fotografeerde, dan moest je de camera instellen op 14/3,5= euh …. even nadenken 4 . Met het ‘Easy Flash’ systeem automatiseerde Minolta het flitsen. Met een ISO-100 film moet met dezelfde flash, de camera op B staan. Bij het instellen van de afstand wordt bij flitsen, automatisch het juiste diafragma ingesteld. Als de schakelaar op ‘Auto’ staat ontsteekt de flash alleen als er te weinig licht is. Op de stand ‘Manual’ ontsteekt de flitser altijd.

L1070225.jpg
De 'Electro Control' geeft aan of de batterij nog voldoende spanning heeft.

Met het pinnetje aan de bovenkant van de flitsschoen ‘weet’ de Hi-Matic of er een flits op het toestel staat of niet.
Waarvoor het streepje tussen de 5m en oneindig op de afstandsschaal van de lens staat weet ik niet.

L1070229.jpg
Aan de scharnier is een half vergane lichtpakking zichtbaar

Gebruikelijk bij deze toestellen van deze periode zijn de lichtpakkingen die moeten vervangen worden. Moeilijk is dat niet, het is gewoon een kwestie van doen. Dit is dan ook het enige dat bij deze camera na 36 jaar niet meer in orde was. Dit toestel ga ik nog gebruiken. Ik mis het instellen van het diafragma zoals bij de Yashica Electro. Daar staat tegenover dat de afwerking perfect is en ik de ergonomie van de Hi-Matic beter vind. In hetzelfde jaar 1973 bouwen Leica en Minolta samen de Leica CL Sommigen beweren dat beide camera’s hetzelfde objectief delen. Ze baseren zich op het magere gegeven dat beide lenzen met 6 glasdelen in 4 groepen zijn gebouwd. De Rokkor QC is een uitmuntend objectief en of de Summicron C hetzelfde objectief is of niet maakt hem niet beter of slechter. Minolta bewees met de Hi-Matics waartoe het in staat was.

Resultaten

Met fotogroep Brandpunt23 hebben we het S.M.A.K. in Gent bezocht. Voor mij een gelegenheid om mijn ‘nieuwe’ camera uit te proberen.

K270_12.jpg
Een video-kunst opstelling in het museum.

Stellen dat we in een beeldcultuur leven is een open deur intrappen. Foto’s worden dikwijls als waarheid ervaren terwijl ze een subjectieve waarneming zijn. Ze helpen dichter bij de werkelijkheid en de waarheid te komen. Als fotograaf vond ik de inbreng van Carl De Keyzer in de tentoonstelling het interessantste.

K270_02.jpg
Indrukwekkende panorama foto's in zijn 'Tableau de Guerre'

Deze foto’s zijn heel nauwkeurig, met oog voor detail en perfect van compositie opgebouwd. Op twee uitzonderingen (die de regel bevestigen) zijn ze alle volledig waterpas genomen. Volgens mij kan je een dergelijk controle alleen op statief bereiken. De Keyzer slaagt erin de beelden een dynamiek te geven, die je alleen van snapshots verwacht.

K270_06.jpg
De zaal met 'Tableaux d'Histoire'

Aan de verhoudingen en kwaliteit te zien zijn de ‘Tableaux d’Histoire’ foto’s met een 6×7 camera gefotografeerd. Ook hier slaagt de fotograaf erin zijn beelden een dynamiek te geven die je met een dergelijke camera niet verwacht.

Zijn ‘Tableau Politique’ spraken me minder aan en daarom heb ik er ook geen foto van. Carl De Keyzer kiest voor elk project, duidelijk het volgens hem beste ‘gereedschap’ . Hij is een virtuoos met zijn camera’s en behoort tot de groten van de fotografie en als ik het voor het zeggen had, hing heel het S.M.A.K. vol met zijn beelden.

Meer foto’s genomen met de Minolta Hi-Matic E van 1973 vind je op http://fotogordon.wordpress.com/2009/08/22/een-wandeling-door-de-gentse-...

Reageer als je dergelijke blogposts niet ziet zitten of juist tof vindt.

BijlageGrootte
L1070222.jpg33.34 KB
L1070231.jpg27.71 KB
L1070223.jpg17.35 KB
L1070225.jpg33.62 KB
L1070229.jpg34.71 KB
K270_12.jpg31.68 KB
K270_02.jpg28.44 KB
K270_06.jpg33.11 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Foto’s van Nachtwey tentoongesteld in Antwerpen.

James Nachtwey wordt dikwijls verweten dat zijn foto’s te mooi zijn. Dat je miserie niet op een esthetisch verantwoorde manier zou mogen fotograferen. Het is juist de tegenstelling tussen de prachtige foto en de dikwijls afgrijselijke inhoud, die mij aanspreekt. Uiteindelijk wil hij een verhaal overbrengen. Ik word dikwijls heel stil van zijn beelden. Mij raakt hij dus al zeker.

L1070213_600.JPG
Deze affiche aan 'Den Boerentoren' , met foto van James Nachtwey, lokte me naar binnen.

Hoe je de foto op de affiche ook bekijkt je oog wordt steeds naar het kind getrokken. Het beeld is pittoresk. Zo’n beeld wekt mijn nieuwsgierigheid en als ik dan de context lees, dan komt die dubbel zo krachtig over.

L1070220_600.JPG
De ruimte is erg groot en dat maakt alles wat afstandelijk.

L1070216_600.JPG
Naast de foto's zijn er nog enkele tafels met informatie.

De tentoonstelling loopt nog tot 30 augustus met volgende onderwerpen.

* Libanon door Franco Pagetti
* Afghanistan door James Nachtwey
* DR Congo door Ron Haviv
* Colombia door Franco Pagetti
* Georgie door Antonin Kratochvil
* Haiti door Ron Haviv
* Filipijnen door James Nachtwey
* Liberie door Christopher Morris

Deze fotografen van fotoagentschap VII vindt u op http://www.viiphoto.com/photographer.html

Een slideshow van de beelden, zonder onderschriften, staat op volgende URL. http://www.icrc.org/Web/eng/siteeng0.nsf/htmlall/ourworld-yourmove-events-globe/$File/Our-World-At-War-hi-res.pdf

Niets gaat natuurlijk boven de echte foto's. Je kan deze nog bekijken tot 30 augustus in het Torengebouw in Antwerpen.

BijlageGrootte
L1070213_600.JPG181.34 KB
L1070220_600.JPG185.1 KB
L1070216_600.JPG173.58 KB

Lees meer / 3 comment(s)

De 100 dollar computer

Een tiental jaar geleden kocht ik voor 115.000 BeF mijn eerste portable computer met Windwos 98. Gisteren betaalde ik 209€ voor een netbook, de 100$ computer komt nabij. Die eerste laptop werkt nog, maar geniet reeds jaren van zijn pensioen, want bruikbaar is hij reeds lang niet meer.
ss-6rez.jpg
Smaken verschillen, maar aan het uiterlijk kan je de lage prijs niet afleiden.

Netbook

Mijn net aangekochte computer hoort bij de zogenaamde netbooks. Intel die de processor levert maakte zich in de ogen van velen belachelijk door te claimen dat zij die naam uitgevonden hadden terwijl Psion 10 jaar geleden een netBook op de markt bracht en de naam registreerde. De ruzie tussen Psion Teklogix en Intel over de naam is bijgelegd en Intel mag de ‘netbook’ naam gebruiken.
P9110229.jpg
De originele Psion netBook met in dit geval een GPRS kaart in het PCMCIA slot voor de internet verbinding

Een netbook is …

Het idee van Psion’s netBook was een eenvoudige computer, met eenvoudige te gebruiken software voor alle huis tuin en keuken taken. Ingewikkelder taken kunnen dan op een krachtiger computer draaien of via het (inter)net op een netbook. Psion was hier zijn tijd te ver vooruit. Microsoft was (en is) het baken waar de overgrote meerderheid van de gebruikers zich op richten. En terwijl 90% van de gebruikers slechts een zeer klein stukje van office gebruikt, was je het je status verplicht toch het volledige pakket op je PC te hebben en geen eenvoudigere software die goedkoper was en ook deed wat je nodig had. Stel je voor dat je dan toch dat boek ging schrijven en dan niet over alle editeer mogelijkheden zou beschikken, Software copieren was eenvoudig en ik denk dat er relatief weinig thuiscomputers waren(zijn) met een legale Word erop. Vandaag is de PC meer gebruiksvoorwerp en minder statussymbool of speeltuig. Steeds meer mensen willen dat hij doet wat ze nodig hebben en wensen niet te betalen voor zaken die ze nooit gebruiken. Er is nu een markt voor netboooks. En het is Cooler zijn plan te trekken dan je laten leiden door de marketing van de computer reuzen. Zij die gadgets blijven achternahollen worden steeds meer als freaks gezien.

In mijn Psion tijd werkte ik meer op mijn netBook dan op mijn PC omdat het concept me helemaal paste. Voor mij is deze nieuwe netbook dan ook thuiskomen.

Software

De huidige netbooks zijn met Windows (OS=extra betalend) of Linux (OS=sneller en gratis) en binnenkort met het Google Android operating system verkrijgbaar. Er gaan vage geruchten dat Apple ook werkt aan een netbook, Het is onwaarschijnlijk dat deze laatste in hetzelfde prijssegment zou vallen. De Linux versies zijn momenteel moeilijker verkrijgbaar, Microsoft heeft zijn prijs voor Windows XP op deze computers verlaagd, vorig jaar was er tussen de Windows en Linux versie in de winkel een verschil van 50€. Momenteel worden de verschillende versies met iets andere hardware geleverd. (harddisc, geheugen e.d.) De goedkoopste versie van Acer met Windows XP kost net geen 350€ maar ook de hardware is anders, laat ons geen appelen met citroenen vergelijken. Het verschil van 140€ zit in andere hardware en Windows. De hardware van de Linux versie voldoet mij prima. Hoeveel Windows XP meerkost is niet onmiddellijk te achterhalen.

Snelheid

Opstarten duurt minder dan 20 seconden, 35 seconden later werkt de Wifi. Dat is net enkele seconden trager op internet dan met mijn 4 jaar oude iMac. Maar nooit heb ik een Windows computer gehad die zo snel opstartte. Alle voorgeinstalleerde software (oa Open-Office) werkt aangenaam snel.

Besluit

Ik had al eens met zo’n Acer Aspire One gespeelt en dat was me bevallen. Nu ik ermee werk, (dit artikel is erop gemaakt en op het net geplaatst) ben ik nog enthousiaster. Is er dan niets mis mee? Oh ja , voor mij mocht de batterij een grotere capaciteit hebben en ik verkies een qwerty toetsenbord, maar aan deze prijs vond ik alleen de azerty versie.

Armoede, Kredietcrisis en Opensource

Mijn enthousiasme voor deze computer komt hoofdzakelijk door de prima Opencource software die erop draait. Dat hij gratis is zal de mensen die het financieel moeilijk hebben helpen. De Opensource beweging bewijst dat een economie waar het geld niet op de eerste plaats komt geen utopie is. Ik beschouw het als één van de antwoorden op de graaicultuur waaraan we de huidige crisis danken.

BijlageGrootte
P9110229.jpg43.96 KB
ss-6rez.jpg12 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Verkiezingen

_IGP6144.JPG
Met Indymedia hebben we de verkiezingen gevolgd in de UAB in Antwerpen. Het was zo'n beetje de zoete inval, met een steeds wisselende bezetting. We hebben hier zeker 20 man over de vloer gehad. Ik heb gemengde gevoelens over de uitslag, er is de achteruitgang van het VB maar weinig burgers schijnen er een probleem mee te hebben dat zij de crisis betalen.

BijlageGrootte
_IGP6144.JPG43.74 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Flatuleren

Ik lig er al nachten wakker van, vorige week hoorde ik op de radio, dat het flatuleren en boeren van koeien slecht is voor het milieu. De maag produceert brandbaar methaan en dat bevordert de opwarming van de aarde.
Ik ben op onderzoek gegaan en heb uit betrouwbare bron vernomen dat een koeien oprisping, verschrikkelijk stinkt. Ik heb dit uiteraard, niet van nabij, gedubbelcheckt en het blijkt waar.
Als vleeseter met een autistisch geheugen over de herkomst van mijn beefsteak, ben ik nogmaals met mijn neus in de ...euh... koeienvla gedrukt. Mijn eetgedrag is niet echt verantwoord.
Ik raad de rokers onder ons aan, nooit een sigaret in de nabijheid van een koe aan te steken. Als zij juist .... ja, dan kost dit minstens je haar of erger nog een verblijf in een brandwonden centrum.
MAAR er is hoop, er is een speciale voeding ontwikkeld waardoor de runderen minder gassen produceren, daarbij gaan de fokkers de dieren ook nog selecteren op hun maagflora, met een verdere daling van de broeikast gassen tot gevolg.
Gelukkig, gered door de wetenschap, laat komen die BBQ om daarna met een tevreden geweten een sigaartje aan te steken op een koeienwei voor rokers en indoezelen bij de muziek van 'What a wonderful world'

;-)

Lees meer / 1 comment(s)