Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

WWF: Red de ijsbeer in Bredene

WWF: Red de ijsbeer in Bredene

Op 21 juli organiseerde WWF-België een grote actiedag "Red de ijsbeer" in en rond het Staf Versluyscentrum in Bredene. Een van de activiteiten was een recordpoging voor de grootste menselijke windmolen ter wereld. Met de symbolische actie wil WWF de Belgische burgers, de bedrijven en de overheid aansporen om van groene energie een prioriteit te maken.

002.JPG

Om de toename van broeikasgassen tegen te houden, moeten wij dringend een einde maken aan de verbranding van fossiele energiebronnen en kiezen voor hernieuwbare energiebronnen zoals windmolens, zonnepanelen of waterkracht. Voor de consument is de keuze voor groene elektriciteit een doeltreffend middel om een verschil te maken in de strijd tegen de klimaatverandering. Door dit te doen, stimuleren we meer investeringen in hernieuwbare energie, waardoor we de fossiele energiebronnen sneller achter ons kunnen laten. Op dit moment is maar 2,2 procent van de elektriciteit die in België verbruikt wordt afkomstig van hernieuwbare bronnen. Dat is verre van voldoende.

Sinds de industriële revolutie is er sprake van een massale verbranding van fossiele energiebronnen zoals aardolie, steenkool of gas, waardoor de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer met 80% steeg. Door deze wijziging in de atmosfeer wordt meer warmte vastgehouden, wat het klimaat in de wereld onvermijdelijk beïnvloedt. Op de Noordpool, waar effecten van de klimaatverandering het meest zichtbaar is, zijn de gevolgen nu al alarmerend.

Deze laatste jaren smelt het ijs rond de Noordpool sneller dan in het verleden. In september 2007 werd er een nieuw record gemeten voor de kleinste hoeveelheid ijs tijdens de zomer. Recente studies voorspellen dat het ijs rond de Noordpool zelfs deze zomer al volledig kan verdwijnen. Vorige studies spraken nog over het midden van de 21e eeuw.

De versnelling van het smelten van het ijs maakt het voortbestaan van de ijsberen steeds onzekerder. In de loop van de laatste 30 jaren is het pakijs na de poolwinter bijna 30 dagen vroeger beginnen te smelten. Het jachtseizoen van de ijsberen wordt dus verkort. Een deel van hen zijn vandaag al sterk vermagerd en er worden minder jongen geboren. Wegens de vermindering van het pakijs hebben de ijsberen ook minder plaats om hun jongen op te voeden. Ze moeten steeds verder zwemmen, van de ene ijsberg naar de andere, waardoor ze meer kans maken om door vermoeidheid te verdrinken. Tegen de helft van de 21e eeuw dreigen twee derden van de 25.000 ijsberen die op de Noordpool leven, te verdwijnen. WWF heeft dus niet zomaar dit dier gekozen als symbool voor hun actiedag voor het klimaat "Red de ijsbeer".

001b.JPG

Dit zonne-energiesysteem kan voorzien in de energiebehoefte van een gemiddeld gezin.

003.JPG
005a.JPG

In en rond het Staf Versluyscentrum in Bredene werden tal van activiteiten georganiseerd, zoals het maken van duizenden miniwindmolens.

004a.JPG

Jean Bosco Safari heeft met de hulp van vele kinderen een "Ijsbeerlied" geschreven en opgenomen.

005c.JPG
006.JPG

"Ik ben in de weer voor de ijsbeer"

007.JPG

Wij ook!

009a.JPG

Start van de recordpoging om de grootste menselijke windmolen ter wereld te vormen.

010c.JPG

Dat lijkt er al wat op, al had de recordpoging eigenlijk op het strand van Bredene moeten plaatsvinden. Maar omdat het springtij was (hoogtij gecombineerd met een sterke westenwind), verhuisde de recordpoging naar het grasplein aan het Staf Versluyscentrum.

010e.JPG

Het record werd uiteindelijk niet verbroken, maar de sfeer zat er goed in.

012.JPG

Jean Bosco Safari heft het Ijsbeerlied aan: "Hohohohohoo, red de ijsbeer!"

012b.JPG

En iedereen zingt mee!

014a.JPG

De recordpoging kon niet op het strand doorgaan vanwege springtij.

014.JPG

Hoogtij en een sterke westenwind. Maar het voornaamste opzet van de dag was geslaagd: mensen bewust maken van het gevaar dat dreigt voor de ijsberen, maar ook dat iedereen zelf iets kan doen om de klimaatverandering tegen te gaan!

Lees meer over klimaatverandering op www.wwf.be

Op zondag 10 augustus kan u meedoen op het strand van Oostende aan 'The Big Ask', een klimaatactie van Friends of the Earth, met o.a. Nic Balthazar, Gabriel Rios en Zohra. www.thebigask.be

WWF is gesticht door ?

Dat dit schokkende berichten zijn is wel duidelijk, maar ligt het wel allemaal zo simpel, een aantal weken geleden stond er namelijk een stukje in het parool van René van Slooten (voormalig beleidsambtenaar en voorlichter bij de ministeries van Landbouw en Verkeer.) Het kwam erop neer dat in de laatste dertig jaar de Noordpool langzaam warmer wordt en smelt terwijl gelijktijdig de Zuidpool afkoelt en de ijsmassa daar fors toeneemt. Gek toch dat we daar niets van horen. Gedurende de periode 1992 - 2003 hebben Britse onderzoekers het ijs op Antarctica onderzocht.

Het blijkt dat de hoeveelheid ijs jaarlijks met ongeveer 5 millimeter groeit. Er is een cyclisch heen en weer pendelend energetisch
proces tussen de polen dat al miljoenen jaren aan de gang is. Nadat de afgelopen zesduizend jaar het ijs op de Zuidpool langzaam smelt maar gelijktijdig weer aangroeit op de Noordpool en Groenland, is nu weer het omgekeerde proces in gang gezet.

Dit is toch een heel andere visie die bijna nooit onder de aandacht wordt gebracht.

Ook lezen we kortgeleden dat oceanologen met stomme verbazing ontdekten dat er vulcanische activiteiten zijn geweest in 1999 schatten ze onder het noordpool ijs.

http://sync.nl/gigantische-vulkaanerupties-onder-de-noordpool/