Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] De leuro's van Steve Stevaert

[Opinie] De leuro's van Steve Stevaert

Het is laagconjunctuur in de binnenlandse politieke berichtgeving. En dus is dit het ideale moment voor figuren als Steve Stevaert om hun hoofd (hunne kop in het schoon Limburgs) nog eens te laten zien. In Knack gaf hij deze week een interview over zijn Stappenplan ter Verheffing van Limburg (zo staat het er letterlijk!). Over tomaten, loofbomen, mobiliteit en leuro's: de nieuwste Stevaertiaanse uitvindingen op een rijtje.

leuro.JPG

Stevaert vertelt sappig. In juni 2005 stapte hij uit de actieve politiek om gouverneur van Limburg te worden. Hij regeert als een demente koning (zo noemt hij zichzelf), die dingen doet als aardbeikoninginnen kussen, lintjes doorknippen en elk jaar een rede houden. Zijn hoofdtaak is: het volk verbinden en het volk verheffen. Daartoe heeft hij het Grote Vierstappenplan ter Verheffing van Limburg opgesteld.

Wat staat daarin? Zoals het Limburg betaamt, gaat het over herbestemming van de oude mijnsites, aanplanten van bronsgroen kapitaal en mobiliteit. Die mobiliteit wil Steve Stevaert over de grenzen heen tillen in alle windrichtingen: een sneltram naar Luik, Maastricht en Eindhoven en betere verbindingen naar Antwerpen en Brussel. Een vierde voorstel is opmerkelijk, spitsvondig en typisch Stevaert. Hij wil een eigen munteenheid, de leuro invoeren als beloning voor mensen die taalles volgen. Hij tracht dit te doen samen met zijn collega van Oost-Limburg zoals hij Nederlands Limburg pleegt te noemen. Dit moet meer uitstraling geven aan de verenigde Limburgen, een regio die zich in twee landen bevindt.

Het moet gezegd: ideetjes aan elkaar verbinden, da's zijn specialiteit. Toch, als je het van naderbij bekijkt, dan zijn het allemaal goed verpakte evidenties. De herbestemming van de mijnsites is volop aan de gang. In Heusden-Zolder is er het Centrum voor Duurzaam Bouwen gevestigd. In Genk hebben ze er een bioscoop en evenementenruimte geplaatst. Op de resterende ruimte wil Stevaert tomaten in serres telen.
Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen. Zonder Limburg zou Vlaanderen slechts 2% beboste oppervlakte tellen, mét Limburg wordt dat 8%. Maar veel Limburgse bossen zijn naaldwoud. Dat was goed hout om in de mijnen te gebruiken, maar tegenwoordig is het vrij nutteloos. Het neemt amper CO2 op. Stevaert wil het vervangen door loofbomen. Limburgers kunnen daarin investeren. In plaats van grond te kopen, kunnen ze eigenaar worden van alleen de bomen. De grondeigenaar wordt vergoed voor het grondgebruik door de provincie. Loofbomen nemen veel meer CO2 op, zorgen voor een prachtig landschap, maar ze groeien traag. Een investering die rendeert op lange termijn, dus.
De mobiliteit in Limburg is slecht. Het is sinds Stevaert al heel wat verbeterd. Vooral de gratis bussen in Hasselt en een betere verbinding richting Brussel zijn beklijvend. Maar om van Hasselt naar pakweg Bree te geraken met het openbaar vervoer, dat is niet vanzelfsprekend. Naast een aantal snelle busverbindingen, wil Steve nu ook sneltrams aanleggen tussen Hasselt en drie omliggende provinciehoofdsteden: Luik, Maastricht en Eindhoven. Voorwaarde is dat er veel abonnementen worden verkocht. Die wil hij goedkoop maken met een dubbele korting: een deel betaalt de provincie (met de overschot van het reconversie-geld dat het destijds kreeg toegestopt bij de sluiting van de mijnen). Een tweede deel wil hij realiseren in de vorm van een fikse korting op de autoverzekering. Mensen die vaak het o.v. nemen, rijden immers minder met de wagen en veroorzaken dus minder ongelukken, is de achterliggende redenering.

Knap doorgedacht op een aantal behoeften die eigen zijn aan Limburg. Als geboren en getogen Limburger kan ik ervan meespreken. Maar dat vierde en meest opmerkelijke idee, die leuro's, dat vind ik veel minder goed doordacht. Ik vind absoluut dat het er moet komen; als het er niet komt dan zou Steve Stevaert zich onsterfelijk belachelijke maken; maar het is té simpel en bovendien: wat Stevaert voorstelt bestáát al!

Wat zijn precies die leuro's, die hij zo triomfantelijk voorstelt? Wel, het gaat om het idee dat jongeren de perfecte lesgevers zijn om Nederlands (of eventueel andere talen) te doceren aan hun leeftijdsgenoten. Positief daarbij is dat hij hieraan een beloning koppelt: de desbetreffende leuro's. Dat is een speciale munteenheid die ingevoerd zou worden in de beide Limburgen (B en NL) en waarmee jongeren zich allerlei coole en hippe dingen kunnen aanschaffen zoals concerttickets of toegang tot zwembaden, om maar wat te noemen. Een beetje zoals de punten die je verzamelt, wanneer je gaat bloed- of plasma-geven. Klinkt goed in de oren. De Muziekodroom, de Limburgse muziektempel in Hasselt, zal graag willen meewerken.

Toch vind ik zijn voorstel ongelukkig, omdat het er o zo vingerdik opligt dat dit van een marktstrateeg en ex-horeca-uitbater komt, die daarenboven weinig voeling heeft met de werkelijkheid. Want dit bestaat al. Zo'n plan zomaar lanceren zonder de doelgroep te raadplegen en waardering op te brengen voor wat zij al jarenlang doen, dat is o zo pijnlijk. En het gebeurt telkens weer. Ik ga geen namen noemen. Maar Steve, die kan tegen een stootje. Voor een socialist vind ik dit een ondermaatse prestatie, maar Stevaert is gouverneur. Ik weet dat hij mijn opbouwende kritiek zal weten te appreciëren.

Migrantenverenigingen (een lelijk woord maar we zullen het er voorlopig mee doen) of zelforganisaties (nog zo'n gedrocht) doén dit al! Ik ken alvast één voorbeeld, maar er zijn er ongetwijfeld nog. Vzw Tügök, een Turkse jongeren- en studentenvereniging in België, organiseert al jarenlang educatieve activiteiten. Zo zeggen ze het zelf: "Wij willen door middel van een stimulerende leeromgeving een stevig fundament leggen van kennis, vaardigheden en eigenschappen waarmee elke allochtone leerling een weg kan vinden naar een passende vervolgopleiding of beroepskwalificatie.
Leren betekent het opdoen van (sociale) vaardigheden, het zien van samenhangen, het ontwikkelen van het vermogen om keuzes te maken en culturele vorming."

Om dit te bereiken doen ze huistaakbegeleiding voor leerlingen van het lager onderwijs. Met leerlingen van het secundair onderwijs houden ze motivationele gesprekken om hen te helpen bij belangrijke studiekeuzen. Verkeerde keuze van studierichting demotiveert en dat willen ze vermijden. Voor de studenten die willen overstappen naar het hoger onderwijs hebben we het coachingsproject opgestart. De verantwoordelijkheid voor het leerproces ligt er niet langer voornamelijk bij de leraar, maar in toenemende mate ook bij de student. Bij dit activerend leren wordt de leerling langzaam maar zeker (begeleid door de coaches) zelf verantwoordelijk voor zijn leerproces.

En nu gij, Stevaert. Ga misschien eens met uw leuro's leuren bij deze vereniging.

Wat is voor hen de beloning? De voldoening, zeker en vast. Verder organiseert Tügök culturele en recreatieve activiteiten voor zijn leden. Deel uitmaken van zo'n vereniging is voor jonge mensen dé ideale stimulans! Da's pas hip en supercool. En hou u vast: Tügök organiseert ook met de regelmaat van de klok succesvolle debatavonden (een keer hebben ze Filip Dewinter serieus het vuur aan zijn schenen gelegd). Een debat over de zin en de onzin van Stevaerts leuro's dringt zich op!

إلى [ث نإكست تيم]