Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

pvl

pvl's blog

This revolution will be blogged

''from a poem by Gil Scott-Heron, “The revolution will not be televised”, also used in a film about President Hugo Chavez and Venezuela.''

Maar dit is Zuid-Afrika.

De titanenstrijd om de leiding van het ANC zal misschien wel een grondige aardverschuiving teweeg brengen, maar daarom nog geen revolutie.

Wel een revolutie is de impact van de burgermedia die het spectaulaire gebeuren op de nationale conferentie van het ANC de wereld insturen.

De top van het ANC dacht het geheel goed in te pakken door het monopolie van de verslaggeving aan de nationale omroep SABC te geven. Vanuit de basis was een storm van protest gerezen tegen deze 'holdup op de vrije nieuwsgaring'.
De verrassing kwam van een schare van burgerjournalisten en 'infiltranten' van de regulaire media die met hun blogs - in woord en beeld - het spectaculaire gebeuren al van bij de start van de conferentie de wereld in stuurden.

De contestatie vanuit de basis van het ANC tegen de scenario's van de topleiding werden meteen publiek domein.

Wie zelf een kijkje wil nemen kan terecht op

http://blogs.thetimes.co.za/politicallycorrect

of

http://blogs.24.com/ViewBlog.aspx?blogid=58653f7c-c99e-4544-9bad-8501ff1...

Lees meer over de Titanenstrijd op

http://www.indymedia.be/nl/node/25306

Lees meer / 2 comment(s)

Walter De Bock, journalist en mens

Dinsdag is in Leuven journalist Walter De Bock overleden. Hij was een monument van de onderzoeksjournalistiek, die zijn inzet en talent ontwikkelde bij Knack en vooral bij De Morgen.

Hoogtepunten van zijn journalistiek vormen zijn onderzoek en de bijdragen over de moord op Andre Cools en over de Agusta-affaire (smeergeld voor wapenaankopen). Ook de organisaties van extreem-rechts in beide Belgische landsgedeelten nam hij op de korrel, met reeksen over het CEPIC (het studiecentrum van de rechtervleugel van de toenmalige PSC) en baron de Bonvoisin.
Een van zijn laatste bijdragen vormde een onderzoek naar de bedenkelijke praktijken van Tractebel in de republiek Khazakstan in van Centraal Azië. Hij werd auteur met boeken zoals ''Extreem-Rechts en de Staat'' (EPO, 1981) en ''Wapens voor Iran. De Irangate''.

Walter begon zijn journalistieke 'leven' in de bladen van de studentenbeweging tijdens de studentenrevolte van mei '68, waar hij een van de studentenleiders was. Hij vormde mee de kleine ploeg die eind zeventiger jaren het weekblad Vrijdag enkele weken maakte. Vrijdag speelde een rol als platform voor de Vrijdagstakingen die een regering Tindemans ten val brachten.

Sinds 2002 worstelde hij met het begin van de ziekte van Alzheimer, een gevecht dat hij 5 jaar vol hield. Tijdens de laatste jaren van zijn leven verzamelde en verwerkte hij zijn omvangrijk werk en zijn archief en schonk het aan een stichting van de KU-Leuven.

Walter was journalist, zowat alle uren dat hij wakker was.
Maar hij was ook een uitstekende collega en een hartelijk mens. Een collega die veeleisend was, vooral voor zichzelf, en die eigenzinnig zijn professioneel instinct volgde. Maar hij had steeds tijd voor raad aan nieuwe en jongere collega's.
Hij was een mens die, onder een ferme laag ironie en met een schallende lach als uitsmijter, het leven en de mensen rond hem een warm en steunend hart toedroeg.

Hamba Kahle, Walter.

Lees meer / 10 comment(s)

Sarko en de media: tango met z'n tweeën

De nauwe banden tussen Nicolas Sarkozy en de rechtse media waren al langer bekend. De intense verwevenheid tussen de persmoguls en de familie Sarkozy zijn uitvoerig gedocumenteerd.
Sinds diens verkiezing tot president komt er echter een dimensie bij in de verwevenheid van big media en grote politiek. Niet alleen lopen mediamensen over naar de politiek, nu verhuizen ook polito's naar de media.
Zo wordt Laurent Solly, de adjunct-chef van de verkiezingscampagne van Sarkozy, weldra aangeworven als adjunct-directeur van TF-1, de grootste private televisiezender in Frankrijk. TF-1 is eigendom van Martin Bouyges, die peter is van de zoon van Sarkozy, en die getuige was op diens huwelijk.
Uit een peiling tussen de twee stemrondes in, leerden we dat de trouwe kijkers van TF-1 met ruim 10 pct. meer voor Sarkozy stemden dan het Franse gemiddelde. Of hoe een zender meetbare invloed kan hebben.
Bij de journalisten verloren twee bladen uit de stal van wapenindustrieel Lagardere een journalist.
Voor het weekblad Le Point versloeg Catherine Pegard intensief de kiescampagne van Sarkoy. Sinds een week zit ze op het pluche van het Elysee als consultant van president Sarkozy.
Bij de populaire conservatieve krant Le Figaro, overigens de krant met de grootste oplage in Frankrijk, verhuist Myriam Levy naar het kabinet van eerste minister. Twee weken geleden was ze nog de venijnige, over-kritische verslaggeefster van de kiescampagne van Segolene Royal.

Lees meer / 1 comment(s)

SARCOFAAG Nicolas gaat op reis

Nicolas en echtgenote Cecilia hebben na het gedoe van de voorbije dagen behoefte aan een kleine retraite.

Enkele uren na de eerste verklaringen en interviews werd Nicolas Sarkozy getipt op Malta te zijn aangekomen.
Maar uiteindelijk blijkt dat hij gekozen heeft voor de rust van een cruise aan boord van de Paloma.
La Paloma is een yacht met 60,25 meter stuurboord voor prive-cruises in de Middellandse Zee.
Capaciteit:12 passagiers, 7 cabines.
Weektarief bedraagt 175.000 Euro of 7 miljoen oude Belgische franks per week.

Lees meer / 0 comment(s)

Refutations: de weerlegging van Sarkozy

Zestien Franse activisten, onderzoekers en economen zijn ''in de pellicule kropen'' en hebben een film gemaakt over de rechtse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy en zijn vele beweringen. ''Geen haat of diabolisering'', zeggen de makers. ''Maar een voorafbeelding van de wereld die het rechts-zonder-complexen van Sarkozy voor u en mij in petto heeft.''Te bekijken... voor het te laat is.
REFUTATIONS 1
Uploaded by lautrecampagne

Lees meer / 3 comment(s)

Rentawife verdwijnt van het web. Watchdog gaat toch door

Home Entertainment Services, het bedrijf voor online videoverhuur dat de website Rentawife lanceerde, heeft net voor de start van een rechtszaak de website van het web gehaald.

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen had klacht ingediend wegens seksisme tegen de website en een dwangsom geeist voor elke dag dat de site nog zou publiek zijn. Op woensdag kwam de zaak voor de rechter, en enige tijd daarvoor werd de site van het web weggehaald.
De verdediging argumenteerde daarop dat de zaak niet ontvankelijk zou zijn, omdat er ''geen belang meer was'' nu de site verdwenen was. De rechtbank oordeelde echter dat de zaak wel ontvankelijk is, omdat er klacht is neergelegd tegen een gepleegd misdrijf en dat er kans bestaat op herhaling.
Het Instituut heeft toch een dwangsom geeist voor de dagen dat de website publiek bestond, en eist de publicatie van het vonnis van de rechtbank in een aantal media en tijdschriften.

Het bedrijf heeft nu een nieuwe website gelanceerd, toch nog onder de titel ''Rent a Wife''. Daar lezen we: ''in antwoord op de verschillende en gevarieerde reacties omtrend de campagne, hebben we beslist deze van het internet weg te halen.''
En met een dikke sneer naar de tegenstanders: ''als u gevoel voor humor heeft mag u nog steeds de verschillende reacties lezen en onze reclamespot bekijken''. Daarop volgt een gunstige bloemlezing van reacties, de reclamespot valt verder niet te vinden (van het web gehaald ?)

Daarop volgt een gunstige bloemlezing van reacties, de reclamespot valt verder niet te vinden (van het web gehaald ?)

Lees meer / 0 comment(s)

Klaus Van Isacker hoofdredacteur van De Morgen

De directeur redacties van de zakenkranten De Tijd en L'Echo, Klaus Van Isacker, wordt hoofdredacteur van De Morgen. Peter Mijlemans blijft hoofdredacteur en Yves Desmet wordt politiek hoofdredacteur van de krant.

Van Isacker was zo'n vijftien jaar hoofd informatie bij VTM, tot hij in augustus 2005 de zender verliet. Sinds een half jaar is hij algemeen directeur voor de redacties van De Tijd en L'Echo. Beide zakenkranten zijn voor de helft eigendom van De Persgroep, voor de andere helft van de uitgever van Le Soir.
De Morgen is helmaal eigendom van De Persgroep, via zijn filiaal DPP (De Persgroep Publishing), waar ook Het Laatste Nieuws en Dag Allemaal in gegroepeerd zijn.

Lees meer / 0 comment(s)

Eén hoofdredacteur voor Gazet van Antwerpen en Belang

Luc Rademakers, hoofdredacteur van Gazet van Antwerpen, is algemeen hoofdredacteur en general manager geworden van Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De twee kranten maken deel uit van de Regionale Uitgevers Groep (RUG) beter gekend als Concentra.
Rademakers wordt daarmee eindverantwoordelijke voor de ''business unit Kranten'', zowel voor de redactionele inhoud als voor de marketing, lezersmarkt en de resultaten. Onder die unit vallen de twee grote kranten, maar de gratis krant Metro blijft erbuiten. Rademakers was mee de opstarter van Metro en ook eerste hoofdredacteur van de gratiskrant.

Die herschikking en benoeming bevestigt de tendens dat hoofdredacteurs steeds meer de managers worden die ook het economische reilen en zeilen van de kranten moeten beheren.
Bij Corelio (de VUM-groep) is Peter Vandermeersch ''algemeen hoofdredacteur'' voor de vier kranten (De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Volk en De Gentenaar). In feite is hij ook directeur van de VUM NV die de vier kranten, met twee redacties, onder zich heeft.
Bij De Persgroep Publishing (Het Laatste Nieuws, De Morgen) zijn er vier directeurs, met directeur-uitgever Jaak Smeets als super-hoofdredacteur boven alle redacties.

Lees meer / 0 comment(s)

Nieuw in Frankrijk: 'Obesitaks' op publiciteit voedingswaren

Sinds 1 maart wordt in Frankrijk alle publiciteit op grote panelen of in publi-spots voor voedsel belast. De ''Obesitaks'' bedraagt 1,5 pct. van de kost van de publiciteit. Adverteerders kunnen de taks mijden door in hun publiciteit een slogan aan te brengen als: ''niet snoepen tussen de maaltijden'', ''weg met vet, suiker, zout'' of nog ''fruit en groente is beter''.
De federatie van voedingsproducenten heeft al haar leden geadviseerd om geen taks te betalen maar wel de slogans aan te brengen.
Een berekening van de federatie leert dat de taks ongeveer 20 miljoen Euro zou opbrengen. Dat betekent ook dat de voedselproducenten in Frankrijk ongeveer 1,3 miljard Euro besteden aan reclame voor hun producten. Het budget van het nationaal instituut voor preventie en gezondsheidseducatie beschikt over een budget van slechts 10 miljoen Euro.

Lees meer / 0 comment(s)

Anti-pub activisten in Frankrijk halen slag thuis


Het ''Collectif des déboulonneurs', een groep activisten in Frankrijk die actie voeren tegen publiciteit, haalde deze week een belangrijke slag thuis. Het ''Collectif des déboulonneurs'' is gekant tegen alle publiciteit, maar voert nu speciaal actie tegen de wildgroei van billboards, grote publiciteitspanelen, langs de wegen en in de steden. Op verschillende plaatsen hadden leden van de 'déboulonneurs' hun protest tegen publicitaire wildgroei op de affiches gespoten en werden ze daarvoor opgepakt.
Deze week besliste de rechtbank dat ze slechts 1 Euro symbolische boete moeten betalen. En dat hun overtreding als ''licht van aard en symbolisch'' beschouwd wordt. de procureur had voor elke beklaagde een boete van 500 Euro gevraagd.

De déboulonneurs zijn ook al met hun eisen naar de politieke partijen en de kandidaten voor het presidentschap getrokken. Van twee grote partijen (PS en UMP) kregen ze de toezegging dat er een nationaal debat over de impact van publiciteit zal komen. En dat de reglementering op publiciteit helemaal moet herzien worden. De woordvoerder van presidentskandidate Ségolene Royal (PS) wil zelfs dat het toegelaten volume publiciteit in een gebied afhankelijk is van het aantal inwoners en dat alle energieverbruikende reclame verboden wordt.

Het ''Collectif des déboulonneurs'' is tegen alle vormen van publiciteit op openbare plaatsen. Maar als centrale eis stelt het collectief het verbieden van publiciteit op grote panelen van meerdere vierkante meters. ''Die panelen dringen de publiciteit aan ons op. Er is geen redelijke kans om ernaast te kijken en die publiciteit te mijden. Dus schendt ze de rechten van het individu'', zegt de woordvoerder van de déboulloneurs. Als eerste stap willen ze een nationaal debat over publicitait en de beperking van grote panelen in aantal en tot een omvang van 50 x 70 cm.

http://www.deboulonneurs.org

BijlageGrootte
bandeau.jpg19.04 KB

Lees meer / 1 comment(s)

Vrouwendag in medialand: Zorra heropent Media Watch

Uitgerekend op Vrouwendag heropent Zorra, het meldpunt en discussieforum voor gender- en beeldvorming, haar Media Watch Zorra na een windstilte van een jaar. Op de speciale site genderforum.be nodigt Zorra uit tot opinie en debat over gender, media, communicatie en beeldvorming.

Vanzelfsprekend is de controversiele campagne 'Gang Bang' van het Italiaanse merk Dolce & Gabbana een van de openingsdossiers op genderforum.be

Een kijkje nemen kan op www.genderforum.be

Lees meer / 0 comment(s)

Op naar een 'papierloze' New York Times

''Ik weet niet of wij over vijf jaar nog de Times (NYT) zullen drukken. En weet je wat? Het kan me eigenlijk niet zoveel schelen''.
De woorden komen van Arthur Sulzberger, eigenaar van de New York Times, in een interview met de Israelische krant Haaretz.

Volgens Sulzberger is zijn gerenommeerde krant ''een pad ingeslagen dat zal eindigen op de dag dat we beslissen om te stoppen de krant nog te drukken.''

''Dat zal dan het einde zijn van de overgangsperiode. Het wordt nog een lange weg, met hinderpalen en obstakels'', zegt de eigenaar van de NYT. ''Maar ik zie geen zwart gat opdoemen aan het einde van de rit''.

Het is wellicht voor het eerst dat de eigenaar van een wereldkrant openlijk aangeeft dat het einde van de papieren krant in zicht is.
En dat zijn kranten-business nu verwikkeld zit in een lange kronkelige overgang om als nieuwmedium te overleven in het internet tijdperk.

Lees meer / 0 comment(s)

Pers op zijn best tegen de arbeiders van VW Vorst

Onze verenigde pluriforme pers was het weer eens roerend eens over ‘’de hardliners die VW Vorst al maanden gijzelen’’. Het ging dan over een groep radicale syndicalisten die inderdaad een referendum wilden over een principeakkoord dat 20 pct. loonlastenverlaging of een arbeidsduurvermeerdering van 35 naar 38 uur per week inhoudt. Alsof daarover niet eens duidelijk mag gestemd worden, ook door de basis.

De krantenkoppen gingen van ‘’Gezond verstand haalt het’’ (zowel De Standaard als Het Laatste Nieuws) tot ‘’Erop of eronder’’ (Gazet van Antwerpen). Uit de tekst bleek dat de krantenkop in feite een uitspraak was van ofwel Verhofstadt dan wel Peter Van Velthoven (naargelang de krant).

Bleek ook dat de enige vraag van het referendum luidde:’’ gaat u akkoord of niet akkoord om met Audi verder te gaan?’’ (GvA)

Nogal ruwe vraag aan arbeiders die al maanden aankijken tegen het vooruitzicht van jobverlies of zelfs sluiting van hun fabriek. Weinig verwonderlijk dat je een ruime meerderheid vindt die daarop met ja antwoordt.

‘’We zijn heel cru geweest’’, zegt ook vakbondsman Van Der Poorten daarover. Maar ook: ‘’Vandaag moeten we ons neerleggen bij de eisen van het kapitaal. Maar dat betekent niet dat we nooit meer overwinningen zullen halen.’’

Dat het Vokswagen concern onlangs nog een verdubbeling van haar winst aankondigde, is niet eens meer een vermelding waard in die pers.

Lees meer / 12 comment(s)

Koninklijke telefoons aftappen is een brug te ver

Een media-schandaal in Londen heeft onlangs boven water gebracht in welke mate sommige journalisten – gedreven door commerciële druk naar sensatie – een loopje nemen met de privacy.
Royalty journalist Clive Goodman van News of The World (NoW) had gedurende maanden de voicemail van prins Charles, en diens zonen Harry en William, afgetapt. Voor de rechtbank pleitte de journalist schuldig en zijn blad News of The World verontschuldigt zich uitvoerig tegenover de koninklijke familie.
Wanneer de schending van de privacy koninklijke telefoons betreft is dat blijkbaar een brug te ver.

Een weinig opgemerkt getuigenis in de rechtzaak maakt duidelijk hoe enorm verspreid de ongeoorloofde praktijken in werkelijkheid zijn. Een privé-detective verklaarde voor de rechter dat in zijn klantenboekje wel 40 journalisten staan voor wie hij ‘speciale opdrachten’ vervult. Dat kwam neer op smeuïge informatie vergaren over privé-personen welke de journalisten niet op de gewone professionele manier kunnen aan de weet komen.

Lees meer / 0 comment(s)

Media verveeld met tiger-kidnapping en gebroken embargo

Groot ophef toen dinsdag twee gangsters, die zich schuldig maakten aan tiger-kidnapping, in het Brusselse de vlucht konden nemen dank zij een tip op een Franstalige radiozender.
De radiozender had namelijk al te snel de ether ingestuurd dat het gegijzelde slachtoffer ontsnapt was ... en dat terwijl de gangsters meeluistereden.

Het parket had nochtans tijdens het verloop van de gijzelname in het Brusselse een embargo afgekondigd.

Het respecteren van een embargo is in medialand is een ongeschreven wet. Die houdt in dat nieuwsbrengers een strikt tijdstip aangeven vanaf wanneer over het nieuws mag bericht worden.

Minder duidelijk is hoe de regeling werkt rond embargos van de politie. De media zitten wel verveeld met de kras op het imago door de gangsters in de kaart te spelen. Anderzijds is het moeilijk om haarfijn te weten wat er nu wel en niet mag gemeld worden rond een bepaalde zaak. En vooral hoe moet iedereen volledig en tijdig op de hoogte gesteld worden van wat mag en niet mag.

Wordt elk medium verondersteld te weten of er op iets een embargo gelegd is? En hoe? Of moeten parket en politie hun ?

Lees meer / 0 comment(s)