Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vlaamse en Portugese jongeren per mobilhome door België

Vlaamse en Portugese jongeren per mobilhome door België

Van 1 tem. 8 september ontmoeten 20 Vlaamse en 20 Portugese jongeren elkaar in België. Ze doorkruisen Vlaanderen per mobilhome om niet alleen elkaar, maar ook elkaars cultuur wat beter te leren kennen.

Dankzij het Europese subsidieprogramma YOUTH in Action slaagde Pretcamionette vzw erin om een uitwisselingsproject met Portugal op te zetten. Pretcamionette vzw is een team van Vlaamse animatoren. Van een oude mobilhome maakten ze een speelcamionette, die tijdens de zomermaanden kinderen een fijne vakante wil bezorgen. Maar er is meer...

Pretcamionette ging de samenwerking aan met de Portugese stad Cascais. Daarnaast trok Pretcamionette nog 3 andere Vlaamse verenigingen aan. Samen trekken ze begin september Vlaanderen rond, per mobilhome.

Het project wil jongeren de kans geven om samen een fijne ‘pret’week te beleven, en hun blik op de wereld rondom hen te openen. Het uitgangspunt hierbij is de kennismaking met elkaars cultuur. Alle Portugese jongeren zijn van Afrikaanse origine, wat de interculturele uitwisseling alleen maar boeiender zal maken. Als thema voor het project kozen de jongeren ‘Together building Europe’, of: Wat betekent Europa vandaag voor jongeren, en wat kunnen zij voor Europa betekenen?

De mobilhomes doen achtereenvolgens de verschillende betrokken Vlaamse organisaties aan: Oudenaarde (Pretcamionette vzw), Kortrijk (ProMayo vzw), Tervuren (Jeugdraad Tervuren) en Antwerpen, waar een informele groep jongeren de handen in elkaar sloeg. Op het programma staan allerlei activiteiten die de uitwisseling tussen de jongeren willen stimuleren. De jongeren stelden zelf een programma samen, met oa. een interactieve fietstocht in Kortrijk, een bezoek aan het Europese parlement en een namiddag vol speelse workshops in het centrum van de stad Antwerpen.

De jongeren zelf hopen om tijdens het project grenzen te doorbreken en veel nieuwe vrienden te leren kennen.